ZAMANA YENİK DÜŞEN BİR ESERE GÖRGÜ TANIĞI OLMAK: AMASYA KALEKÖY CAMİİ

Uzun bir geçmişe sahip olan Amasya, bu tarihi süreç içerisinde birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Bu nedenledir ki şehir adeta bir açık hava müzesi gibidir. Hemen hemen her döneme ait eserlerin bulunduğu şehirde ahşap mimari de dikkati çekmekte- dir. Ahşap direkli camiler grubunda yer alan Amasya-Kaleköy Ca- mi’nin kitabesi bulunmadığı için inşa tarihi bilinmemektedir. Bah- si geçen cami konusunda hiçbir bilimsel çalışma yapılmamış olup sadece il envanterinde, eserin duvar resimleri temel alınarak, eser XVIII-XIX. yüzyıla tarihlendirilmiştir. Yok olma tehlikesi içinde olan eser, kaderine terk edilmiş durumdadır. Bu çalışmanın amacı eserin yeniden tarihlendirilmesini ve en azından yok olup tarih sayfasından silinmeden önce kayıtlara geçmesini sağlamaktır.

___

  • BAKIRER, Ömür (2000), Onüç ve Ondördüncü Yüzyıllarda Anadolu Mihrabla- rı, Ankara.
  • ÇAL, Halit, (2000). Niğde Şehrindeki Ahşap Tavanlı Camiler ve Mescitler, An- kara.
  • DENİZ, Bekir, (1988). “Aksaray’da (Niğde) Ahşap Sütunlu İki Köy Camii”,Arkeoloji-Sanat Tarihi Dergisi, C:IV, İzmir, s.19-56.
  • ERSOY, Ayla,(1993). XV. Yüzyıl Osmanlı Ağaç İşçiliği, İstanbul. ESKİCİ, Bekir (2001), Ankara Mihrabları, Ankara.
  • HATİPOĞLU, Oktay, (2007). XIX. Yüzyıl Osmanlı Camilerinde Kalemişi Tezyi- natı, Atatürk Üniversitesi, Sosyal bilimler Enstitüsü, Sanat Tarihi Ana- bilim Dalı, (Yayınlanmamış Doktora Tezi), Erzurum.
  • HÜSAMEDDİN, Hüseyin (2008), Amasya Tarihi, Hikmet Matbaa-i İslamiyesi, Dersaadet.