KARADENİZ BÖLGESİNDEKİ BİZANS ESERLERİ

Bizans İmparatorluğu, dünya tarihinin en uzun ömürlü devletle- rinden birisi olup, Bizans İmparatorluğu’nun Roma İmparatorlu- ğu’nun ikiye bölünmesiyle kurulduğu kabul edilmektedir. Hüküm sürdüğü yıllar boyunca kendine özgü mimari eserler bırakmış, Hı- ristiyanlığın yayılmaya başlaması ile birlikte özellikle kilise mima- risinde büyük eserler ortaya çıkartmıştır. Günümüzde o dönemde yapılan kiliseler Hıristiyanların hac merkezi olarak kabul edilmek- tedir. Karadeniz Bölgesinin Trabzon iline bağlı Sümela Manastırı da hac merkezlerinin en önemlilerindendir. Karadeniz Bölgesi, Bi- zans eserleri bakımından Anadolu’daki iyi korunmuş bölgelerden bir tanesidir. Çalışmada Karadeniz Bölgesi’nin tercih edilme nede- ni, Bölgedeki eserlerin korunmuş olması ve bir bölümünün hala ayakta olmasıdır. Çalışmada Karadeniz Bölgesinde yer alan Bizans eserlerinin tarihsel süreçleri incelenmiştir. Çalışma, Bartın, Zon- guldak, Ordu, Trabzon, Rize ve Amasya illerinde Bizans egemenliği sırasında yapılan antik kentler ve kiliseleri kapsamaktadır.

___

  • ANONİM (1985). Trabzon Belediyesi Yayınları, Trabzon: Özkan Ofset. ANONİM (1990). Türkiye Rehberi, İzmir: Türkiye Turing ve Otomobil Kuru- mu Yayınları.
  • ANONİM (1997). Tarihi, Kültürü, Turizmi ve Her Yönüyle Trabzon, İzmir: Ege Haber Ajansı Yayınları.
  • ANONİM (1998). Cumhuriyetin 75. Yılında Rize, Ankara: Akademi Yayıncılık. CANALİOĞLU M. Volkan (2000). Trabzon 2000, Ankara: Seçil Ofset.
  • DEMİRAY Ahmet (1954). Resimli Amasya, Ankara: Güney Matbaacılık. DENİZ Semra-AYDOS Selim (1982). Sanat Tarihi, Ankara: Sek Yayınları.
  • DİLAVER Sadi (1997). Tarihsel Yapılarıyla Trabzon, Bir Tutkudur Trabzon,İstanbul: Yapı Kredi Kültür ve Sanat Yayıncılık.
  • KARPUZ Haşim (1992). Rize, Ankara: Türk Tarih Kurumu Basımevi. KÖKDEN Uğur (1995). Trabzon Adlı Anka Kuşu, Sanat Dünyamız, Bizans Özel Sayısı, Sayı 69-70, İstanbul: Yapı Kredi Kültür ve Sanat Yayınları.
  • NİŞANYAN Sevan- NİŞANYAN Müjde (2002). Herkesin Bilmediği Olağanüstü Yerler, İstanbul: Boyut Yayın Grubu.
  • RICE Tamara Talbot (1997). Trabzon Ayasofya’sındaki Selçuklu Üslubunda Süslemeler, Bir Tutkudur Trabzon, İstanbul: Yapı Kredi Yayınları.
  • SAKAOĞLU Nejdet (1999). Amasra’nın Üç Bin Yılı, Zonguldak: Zonguldak Valiliği Yayınları.