GÜNEY KAFKASYA’NIN JEOPOLİTİĞİ VE GÜVENLİK SORUNLARI: DAĞLIK KARABAĞ ÖRNEĞİNDE

Karadeniz ve Hazar Denizi arasında yerleşen Güney Kafkasya je- politık özelliği bakımından güney-kuzey, doğu-batı enerji ve ulaş- tırma hatlarının kesişmesi ve Hazar havzası enerji kaynaklarına sahip olması bakımından bölge ve bölge dışı büyük devletler için büyük önem arzetmektedir. Güney Kafkasya Asya kıtasında önem- li jeopolitik konuma sahiptir ve bu özelliği Sovyetler Biriliği’nin feshedilmesinden sonra yeni bir ivme kazanmıştır. Sovyet coğraf- yasında yaşanan sorunlardan biri ve belki de en önemlisi Dağlık Karabağ sorunudur. Sovyetlerın feshedilmesi sürecinin başladığı 1987 yılı sonlarından itibaren Azerbaycan’a bağlı Dağlık Karabağ Özerk Vilayeti’nde yaşayan Ermenilerin ayrılıkçı faaliyetlerini Er- menistan desteklemeye başladı. Çöküş sürecinde merkezi Hükü- met olayların karşısının alınmasında yetersiz kaldı ve hatta zaman zaman Ermenistan’ı destekleyen politika hayata geçirmiştir. Dağ- lık Karabağ sorununun ortaya çıkması, çeşitli aşamalardan geçe- rek bugüne kadar devam etmesinin daha derinden anlamak için Güney Kafkasya’nın jeopolitik özelliği araştırılmış, sorunun bölge- nin güvenliğine olumsuz etkileri incelenmiş, Güney Kafkasya’da 1990’lı yıllardan sonra bölge ve bölge dışı devletler tarafından ku- rulmaya çalışılan güvenlik örgütlerinin neden başarısız olduğu üzerinde durulmuştur. Çalışmada bölgenin güvenlik sorununa pa- ralel olarak askeri harcamaların artması üzerinde durulmuş, özel- likle son yıllarda devletlerin silahlanma yarışına başlamasının ne- denlerine değinilmiştir.

___

  • Авакян Гагик, «Армения: обеспечение спокойствия», Кавказ: вооружен и разобщен, сс. 37-50.
  • ‘Азербайджан в 2017 году потратит на оборону 2,9 млрд манат’, http://minval.az/news/123625344, 09.29.2016.
  • ‘Американские аналитики считают реалистичной возможность уста- новки в Армении российского «Искандер-М»’, http://www.panar menian.net/rus/news/-195072/, 21 июля 2015.
  • Арешидзе Мамука, «Южный Кавказ: региональная итеграция», http:// www.scirs.org/russian/analytic/round_one/ areshidze.htm
  • ‘Армения в 2017 году увеличит расходы на оборону’, http://www.- panarmenian.net/rus/news/222054/, 29.09. 2016.
  • ‘Армения первая в мире страна, получившая от РФ «Искандер» - Мо- дест Колеров’, http://www.tert.am/ru/news/2016/09/21/kolerov/ 2140427, 21.09.16.