YÜZEY ARAŞTIRMALARI IŞIĞINDA ŞEBİNKARAHİSAR’IN M.Ö. II. BİNYIL YERLEŞMELERİ VE YOL BAĞLANTILARI

Şebinkarahisar ilçesi M.Ö. II. Binyıl kültürlerinin yoğun olarak yaşandığı, Doğu Karadeniz Bölgesi sınırları içerisinde bulunmaktadır. Bölgedeki çalışmalarımız daha önceki yıllarda ilçenin doğusunda bulunan Alucra ve Çamoluk ilçelerinde yaptığımız arkeolojik yüzey araştırmalarında elde edinilen sonuçları desteklemek amacı ile gerçekleştirilmiştir. Yerleşim yerlerinin seçilişinde tarihin en eski devirlerinden itibaren büyük akarsu ve göl kenarları ana etkenlerden biri olmuştur. Sözgelimi, M.Ö. II. Binyılda Anadolu’ya hâkim olan Hitit Devleti Kızılırmak kavsine ve çevresine tesadüfen yerleşmemiştir. Kaşka ve Azzi-Hayaşa halklarına ait yerleşimler ile ilişkili olabileceğini düşündüğümüz dağlık kesim içinde yer alan Şebinkarahisar’da tarafımızca yapılan araştırmalarda M.Ö. II. Binyıla ait önemli yerleşmelere ulaşılmıştır. Giresun’un dağlık kesimi içinde bulunan Şebinkarahisar’da sürdürülen arkeolojik yüzey araştırmaları, bölgeden geçen doğal yolların çağlar boyunca Doğu Karadeniz Bölgesi’ni Doğu Anadolu ve Orta Anadolu’ya bağladığını ortaya koymuştur. Amacımız Giresun ilinin iç kesiminde bulunan ve dağlık kesimini oluşturan Şebinkarahisar ilçesinde M.Ö. II. Binyıla ait yerleşim birimlerine ulaşmak ve bu yerleşimlerin oluşturduğu yol güzergahlarını tespit etmektir.

___

  • ALP, S. (1991). Hethitische Briefe aus Maşat Höyük. Ankara.
  • ALP, S. (2002). Hitit Çağında Anadolu, Çivi Yazılı ve Hiyeroglif Yazılı Kaynaklar. İstanbul. BAYHAN, A. A. (2003). Anadolu Kültür Mirasında Şebinkarahisar. Erzurum.
  • CORNELIUS, F. (1958). “Zur Hethitischen Geographie: Die Nachbarn des Hethiterreiches”. Revue Hittite et Asianique XVI. Berlin: 1–17.
  • CORNELIUS, F. (1973). Geschichte der Hethiter. Dramstadt.
  • ÇİĞDEM, S. (2012). Eskiçağ’dan Ortaçağ’a Gümüşhane. Gümüşhane: Gümüşhane Valiliği, İl Kültür Müdürlüğü.