2008 RUSYA-GÜRCİSTAN SAVAŞININ VEKALET SAVAŞI TEORİSİ AÇISINDAN İNCELENMESİ

2011 yılından beri devam eden Suriye savaşı ve Rusya ile Ukrayna arasında yaşanan savaştan sonra vekalet savaşları teorisi uluslararası ilişkiler alanında yoğun olarak ele alınan bir konu haline gelmiştir. Her iki savaşın da bölgesel bir rekabetten ziyade başta ABD olmak üzere batılı devletler ve Rusya arasındaki küresel rekabetin yaşandığı bir vekalet savaşı olduğu iddia edilmiştir. Ancak her ne kadar vekalet savaşları teorisi ile anılmamış olsa da 2008 Rusya - Gürcistan savaşı da vekalet savaşları özellikleri göstermektedir. Bu açıdan makale Rusya - Gürcistan savaşını Soğuk Savaş döneminde ABD ile eski Sovyetler Birliği arasındaki rekabette en çok başvurulan savaş yöntemlerinden biri olan vekâlet savaşları teorisi çerçevesinde analiz etmektedir. Çalışma, bu savaşa giden sürecin ve yaşanan savaşın Rusya ile Gürcistan arasında yaşanan bölgesel bir savaştan ziyade, Rusya ile ABD ve NATO başta olmak üzere Batılı Devletler arasında küresel egemenlik amacı güden bir vekâlet savaşı örneği teşkil ettiğini ve sonucunun sadece Avrasya bölgesinden ziyade küresel güvenliği etkilediğini öne sürmektedir.

___

  • ALLISON, Benjamin Vaughn (2018). "Proxy War as Strategic Avoidance: A Quantitative Study of Great Power Intervention in Intrastate Wars, 1816-2010". Presented in Midwest Political Science Association 76th Annual Meeting Conference. Chicago.
  • ASMUS, Ronald (2010). A Little War That Shook the World: Georgia, Russia and The Future of The West. New York: Palgrave McMillan.
  • BAR-SİMAN-TOV, Yaacov (1984). "The Strategy of Warfare by Proxy", Cooperation and Conflict. XIX/4: 263-273.
  • BERRYMAN, John (2011). "New World Order to Resetting Relations: Two Decades of US- Russia Relations”. Russian Foreign Policy in the 21st Century. (ed. Roger E. Kanet). New York: Palgrave Macmillan: 204-227.
  • BREWER, Cecily G. (2011). "Peril by Proxy: Negotiating Conflicts in East Africa".International Negotiation. XVI/1: 137-167.
  • CRAIG, Dylan (2010). "State Security Policy and Proxy Warfare in Africa". Strategic Insights. Spring-Summer. IX/1: 30-64.
  • DEUTSCH, Karl W. (1964). "External Involvement in Internal War". Internal War, Problems and Approaches. (ed. Harry Eckstein). New York: Free Press of Glencoe: 100-110.
  • EKŞİ, Muharrem (2017). "Regional Hegemony Quests in the Middle East from the Balance of Power System to the Balance of Proxy Wars: Turkey as Balancing Power for the Iran-Saudi Rivalry". Gazi Akademik Bakış. Kış. XI/21: 133-156.