TÜRKİYE VE BULGARİSTAN EĞİTİM SİSTEMLERİNİN OKULLAŞMA AÇISINDAN KARŞILAŞTIRMALI İNCELEMESİ

Tarih içinde insanların çeşitli devletler, toplumlar, gelenekler ve dinler içinde yaşaması, onların farklı eğitim sistemleri geliştirme- lerine neden olmuştur. Bu nedenle her iki ülkenin eğitim sistemle- rinin tarih süreci, eğitim sistemlerin yapısal özellikleri, okullaşma sistemleri, eğitim finansmanı, personel ve kaynak tahsisi konuları irdelenerek incelenmiştir. Türkiye ve Bulgaristan’da eğitimin kali- tesinin artırılmasında eğitime ayrılan bütçelerin ve eğitim yatırım- larının önemi büyüktür. Her iki ülke gelir düzeyi ve eğitim yeterli- likleri açısından değerlendirildiğinde OECD ülkeleri ortalamasının altında kalmaktadır. Türkiye kamu harcamalarının % 3,8 ‘ini eği- time ayırırken Bulgaristan da bu durum % 9,6 düzeyindedir. Tür- kiye ve Bulgaristan’ın genel eğitim sistemleri karşılaştırıldığında ortaya çıkan benzerlik ve farklılıklar mevcuttur. Bu benzerlik ve farkların tespit edilmesi ve irdelenmesi olumlu yönlerin ön plana çıkarılmasında ve eğitim sistemlerinin özellikle okullaşma açısın- dan geliştirilmesinde önemlidir. Dünyada sürekli artan küresel- leşme eğilimi toplumları ve bu bağlamda eğitim sistemlerini de birbirine yakınlaştırmakta ve bazı açılardan daha ayrıntılı ince- lenmesini gerekli kılmaktadır.

___

  • ANGELOVA, Tatyana; DACHEVA, Gergana; VLAHOVA, Radka; TİSHEVA, Yovka (2013) Bulgarian Teacher Education Partnership Report, Sofia- University.
  • BALCI Ali (2007). Karşılaştırmalı Eğitim Sistemleri, Ankara: Pegem Yayınevi. BG Resmi Gazetesi, 1991, Sayı: 56.
  • GEORGEOFF Peter John (1977). The Educational System of Bulgaria. Educa- tion Around The World, Washington: Goverment Printing Office.
  • GLENN Charles (1995). Educational Freedom in Eastern Europe, Washing- ton: Coto İnstitute,