UKRAYNA KRİZİ VE YENİ NATO

Rusya'nın Ukrayna krizindeki rolü ve Kırım'ı ilhakı NATO'nun as- keri sistemde yapısal ve işlevsel değişim öngören etkili tedbirler almasına yol açmıştır. Hazırlık Eylem Planı olarak adlandırılan bu tedbirler Soğuk Savaş dönemini hatırlatan bazı uygulamalarla so- nuçlanmıştır. Bu çalışma ittifakın herhangi bir Rus konvansiyonel veya karma savaş tehdidi ile mücadelesine yönelik yeteneklerini artıran Hazırlık Eylem Planı kapsamında şekillenen Yeni NATO'yu ele almaktadır. Çalışma mevcut güvenlik ortamında herhangi bir üye devlete yönelik Rus karma savaş tehdidi karşısında NATO'nun askeri açıdan hazır olduğunu ancak bu tehdit karşısında başarının esas olarak ittifakın dayanışma ve işbirliği konusundaki karar verme sürecine bağlı olduğunu iddia etmektedir.

___

  • Boyer, Dave "Obama wants to quadruple military spending in Europe to counter Russian aggression", The Washington Times, 02 February 2016.
  • Erol, Mehmet Seyfettin ve Sertif Demir, "Amerika’nın Karadeniz Politikasını Yeniden Değerlendirmek", Gazi Akademik Bakış, Cilt 6 Sayı 11 Kış 2012.
  • Erol, Mehmet Seyfettin "Ukrayna-Kırım Krizi ya da İkinci Yalta Süreci", Karadeniz Araştırmaları, Bahar 2014, Sayı 41, s.1-14.