RUSYA’NIN 2000 SONRASI ‘GENİŞ KARADENİZ’ POLİTİKASININ SAVUNMACI REALİST BAKIŞLA ANALİZİ

Sovyetler Birliği’nin dağılmasından sonra bağımsız bir devlet olarak yaklaşık on yıl kendi çok boyutlu iç sorunları ve yeniden yapılanmasıyla meşgul olan Rusya’nın, 2000’de Putin’in devlet başkanlığı ile başlayan yeni dönemde dış politikası dikkat çekmeye başlamıştır. 2008’de Gürcistan’a askerî müdahale, 2014’te Kırım’ın ilhakı ve sonrasında yaşanan gelişmeler Rusya’nın dış politikası üzerine akademik tartışmaları da artırmıştır. Tartışmalarda önce çıkan ve özellikle Batılı çevrelerde hakim bakış açısı, Rusya’nın büyük güç statüsüne geri dönüş arayan, gücünü maksimize etmeye ve Geniş Karadeniz’de bölgesel hegemon olmaya çalışan, revizyonist bir devlet olduğunu savunurken, azınlıkta olan yaklaşım ise Rusya’nın esas itibariyle, ABD ve NATO başta olmak üzere, Batı’dan bekasına yönelik algıladığı güvenlik tehditleri nedeniyle yeterli gücü arama eğiliminde olduğunu ve yakın çevresinde ve Geniş Karadeniz’de statükoyu muhafaza etmeye çalıştığını öne sürmektedir. Devletlerin dış politika davranışlarını açıklayan uluslararası ilişkiler kuramları açısından birinci grup saldırgan, ikinci grup ise savunmacı realizmin varsayımları ile örtüşmektedir. Bu makalede, savunmacı realist bir çerçeve kullanılarak Geniş Karadeniz Bölgesine yönelik Rus dış politikası analiz edilmektedir.

___

  • ALIM, E. (2019). “A Comparative Analysis of the Ukraine Crisis Through the Prisms of Offensive Realism and Liberal Internationalism”. Yönetim, Ekonomi, Edebiyat, İslami ve Politik Bilimler Dergisi. IV/1: 75-99.
  • ATLAND, K. (2021). “Redrawing Borders, Reshaping Orders: Russia’s Quest for Dominance in the Black Sea Region”. European Security. XXX/2: 305-324.
  • AYDIN, M. (2005). ”Europe’s New Region: The Black Sea in the Wider Europe Neighbourhood”. Southeast European and Black Sea Studies. V/2: 257-283.
  • BOEHM, W. B. vd. (2014). The National Guard State Partnership Program: Forging and Maintaining Effective Security Cooperation Partnerships for The 21st Century. Arlington VA: National Guard Bureau Historical Services Branch Office of Public Affairs.
  • BİNGÖL, Y. (2017). “Kırgızistan’ın ‘Renkli’ Devrimi: Demokrasiye Geçiş mi, Küresel Rekabet mi?”. Kocaeli Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi. XIII/1: 1-21.
  • BOZKURT, S. G. (2016). “Bağımsız Devletler Topluluğu’nda Renkli Devrimler-Kırgızistan Örneği”. Akademik İncelemeler Dergisi. I/1: 118-138.
  • EVERA, S. V. (1998). “Offense, Defense, and the Causes of War”. International Security.XXII/4: 5-43.
  • FENG, L. - Z. RUIZHUANG (2006). “The Typologies of Realism.” Chinese Journal of International Politics. I/1: 109-134.