ROMANYA’DA NEO-LİBERAL GELİŞMELERE BAĞLI DEMOKRATİKLEŞME REFORMLARI: ROMANYA OMBUDSMANI ÖRNEĞİ

Romanya, II. Dünya Savaşı sonrasında Sovyet güdümü altında yö- netilmiş bir ülkedir. Ancak 1980’li yılların sonlarına doğru Komü- nizmin çökmesi sonrasında Romanya, Sovyet anlayışına bağlı merkezi planlama ve sosyalist yönetim geleneğinden liberal ideo- lojiye dayalı kapitalizm sistemine dönüşmeye başlamıştır. Bu çer- çevede Romanya, söz konusu dönemde dünyada etkili olan neo- liberal gelişmelerin etkisi içerisinde olmuştur. Bu dönüşüm ise Romanya’da düşünsel ve kurumsal birçok düzenlemeye neden olmuştur. Bu düzenlemelerden biri olan Romanya Ombudsmanı, bu çalışmanın temel konusunu oluşturmaktadır. Bu çalışmada sö- zü edilen dönüşüme bir örnek teşkil etmesi adına ombudsmanın yapısal-kurumsal ve işlevsel yönlerine bağlı olarak bilgi verilmesi amaçlanmaktadır.

___

  • AĞAYEV, Seymur (2012). “Geçiş Ekonomilerinde Liberalleşmenin Ekonomik Büyüme Üzerindeki Etkisi”, Çukurova Üniversitesi Sosyal Bilimler Ensti- tüsü Dergisi, 21(3): 309-322.
  • AĞIR, B. Sarper (2012). “Romanya’nın Avrupa Birliği Bütünleşme Sürecinde Romen Milliyetçiliği ve Etnik Macar Azınlığın Konumu”, Uluslararası Hukuk ve Politik, 8(30): 125-148.
  • AKŞİT, Sait (2009). “Doğu Avrupa’da Radikal Neo-Liberal Dönüşüm”, İstan- bul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Dergisi, 41: 61-85.
  • AKTAN, Coşkun C. (1995). “Klasik Liberalizm, Neo-Liberalizm ve Libertari- anizm”, Amme İdaresi Dergisi, 28(1): 3-32.