AVRUPA BİRLİĞİ TURİZM VE ÇEVRE POLİTİKALARI BAĞLAMINDA DOĞU KARADENİZ YEŞİL YOL YAYLA TURİZMİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ

Çevre politikasından farklı olarak, turizm politikası Avrupa Birliği’nin oldukça yeni bir politika alanıdır. Bir aday ülke olarak, Türkiye bir yandan uzunca bir süredir Birliğe tam üye olmayı beklerken, diğer ta- raftan müktesebatı içe aktarmaya devam etmektedir. Türkiye bir aday ülke olarak, kendi turizm ve çevre politikaları ile plan ve projele- rini, AB politikalarına uyarlamak zorundadır. Bu makalenin amacı, Türkiye’nin Yeşil Yol yayla turizmi projesini AB politikaları perspekti- finden değerlendirmektir. Bu çerçevede çalışma öncelikle yayla ve yayla turizmi kavramlarını tanımlayıp, AB turizm politikası ve önceliklerini açıklayarak devam edip, daha sonra Birliğin çevre politikasını ve önceliklerini özetlemiştir. İzleyen bölümde Yeşil Yol turizm proje- sine odaklanılarak, söz konusu proje, AB’nin turizm ve çevre politika- ları bağlamında değerlendirilmiştir. Bu çalışma bir yandan Yeşil Yol Yayla turizmi projesinin Birliğin turizm politikalarındaki; yüksek kali- teli, sorumlu ve sürdürülebilir turizmin geliştirilmesi ile Avrupa’nın sürdürülebilir ve yüksek kaliteli destinasyon olarak öne çıkan imaj ve profilini güçlendirmek öncelikleriyle uyuşmadığı, diğer yandan ise Birliğin çevre politikasındaki ihtiyatlılık, önleyicilik ve kaynakta önleme ilkeleri ile örtüşmediği sonucuna ulaşmıştır.

An Evaluation of the Green Way Plateau Tourism in the Eastern Black Sea Region from the Perspective of Tourism and Environmental Policies of the European Union

Tourism policy is a quite new policy for the European Union, unlike environment policy. As a candidate country, Turkey must adopt its own tourism and environment policies, plans and projects to EU’s po- lices. This paper aims to analyse Green Way Plateau Tourism Project from the perspective of EU’s policies. First, the definitions of plateau and plateau tourism and EU tourism polices, its political priorities are explained. Following, EU’s environment policy and its principles are summarized. Afterwards Green Way Plateau Tourism Project is eval- uated from the perspective of EU tourism and environment policies. In conclusion, the project does not correspond with priorities of EU tourism policy such as promoting the development of sustainable, responsible, high-quality tourism and consolidating Europe's image as a collection of sustainable, high-quality destinations Moreover, the pro- ject does not harmonise with EU environment policy from the princi- ples of precaution, prevention and rectifying pollution at source.

___

  • AYKIN Sibel Mehter ve Sevcan Yıldız (2012). “European Tourism Policy and Reflections of Tourism in the Negotiations with Turkey”, Tourismos: An International Multidisciplinary Journal of Tourism 7, no. 1: 383-395.
  • AYTUĞ Hüseyin Kutay (2011). Avrupa Birliği Ülkelerinde Tarımsal Turizm Uygulamaları ve Türkiye'de Gelişme Potansiyeli: Yeşilköy Örneği, İzmir: Dokuz Eylül Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü (Yayımlanmamış Doktora Tezi).
  • AYTUĞ Hüseyin Kutay (2014). “Sürdürlebilir Su Kullanımı Açısından Avrupa Birliği Çevre Politikalarına Türkiye'nin Uyumu”, Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Dergisi 10, no. 2: 1-18.
  • CAN Hacı (2013). Avrupa Birliği Hukuku, İstanbul: Sürat Üniversite Yayınları.
  • COOPER Chris, John Fletcher, David Gilbert, ve Stephan Wanhill (2008).Tourism: Principles and Practice. Essex/England: Pearson Education.
  • DANIŞ Timur (2016). Yeşil Yol'a Karşı Samistal'da 50 Gün. İstanbul: Cadde Yayınları.
  • DOĞANAY Hayati, ve Ogün Çoşkun (2013). “Türkiye Yaylacığındaki Değişme Eğilimleri ve Başlıca Sonuçları”, Doğu Coğrafya Dergisi 18, no. 30: 1-27.
  • DOKAP (2014). Doğu Karadeniz Projesi (DOKAP) Eylem Planı (2014-2018).DOKAP.
  • DOKAP (2016), Doğu Karadeniz Turizm Master Planı ve “Yeşil Yol” Bilgileri.http://www.dokap.gov.tr/yesil-yol/ (07.11.2016).
  • ERİKSSON Helene (2003). Rhetoric and marketing device or potential and perfect partnership? - a case study of Kenyan ecotourism. MFS- Report.
  • ERTAN Birol, ve Kıvılcım Akkayunlu Ertan (2007). “AB Çevre Hukuku”, Türkiye-AB İlişkileri Dış Politika ve İçyapı Sorunsalları içinde, Ed. Mehmet Seyfettin Erol ve Ertan Efe, ss. 409-425, Ankara: Alp Yayınevi,.
  • Esas No: 2011/9150. Ordu-Trabzon-Rize-Giresun -Gümüşhane-Artvin Planlama Bölgesi 1/100.000 ölçekli Çevre Düzeni Planının iptali ve yürütmenin durdurulması (Danıştay Altıncı Daire, 2011).