GÜRCİSTAN İLE TÜRKİYE’NİN TİCARİ İLİŞKİSİ VE ARTVİN’DEKİ TİCARETE ETKİSİ

Bu çalışmada Gürcistan –Türkiye arasındaki bölgesel ticaretin boyut- ları ve Artvin yöresinde yapılan ticarete etkisi araştırılmıştır. Araştır- mada temel veri kaynağı olarak TÜİK, Artvin Valiliği ve Batum Konso- losluğu’ndan alınan veriler kullanılmıştır. İlave olarak bölgede faali- yette bulunan 230 esnafa detayları araştırmak için anket uygulanmış- tır. Ankette elde edilen veriler katılımcıların yaptıkları ticaret şekille- rine göre gruplara ayrılarak IBM SPSS 16.0 veri analiz programı aracı- lığıyla analiz edilmiştir. Araştırmadan elde edilen bulgulara göre, Gür- cistan’da yaşanan siyasi, idari ve ekonomik gelişmelerin komşu iki ül- ke arasındaki ticareti etkilediği, sınıra yakın bölgelerin bunun avanta- jını kullandığı, sınıra uzak olan ilçelerin ise bundan faydalanmadığı, dış ticaret yapan katılımcıların gelirinde bu ticarete başladıktan sonra önemli ölçüde artış olduğu tespit edilmiştir.

Commercial Relationships between Georgia and Turkey and Its Effects on Trade in Artvin

In this study, the dimensions of regional trade between Georgia and Turkey and its effect on commercial activity in Artvin region were in- vestigated. The data from TUIK (Turkish Statistical Institute), Artvin Governorship and Batum Consulate were used as main sources. In addition, a survey was applied to 230 tradespeople operating in the region to investigate the details. The data obtained in the questionnai- res were analysed by using IBM SPSS 16.0 data analysis program by dividing the participants into groups according to their trading pat- terns. Findings from the survey showed that the political, administra- tive and economic developments in Georgia affected trade between the two neighbouring countries, the close districts took the advantage of the regional trade but the distant districts did not benefit from it and the revenues of the participants increased significantly after the commencement of this trade.

___

  • AKYÜZ, Latife (2014) “Liminal Alanlar Olarak Sınırlar: Türkiye_ Gürcistan Sınırında Ekonomik Yaşam ve Etnik Kimliklerin Sınır Deneyimleri” Toplum ve Bilim Dergisi; s.131,s.(84-104)
  • ALAGÖZ, Mehmet-Sinem Yapar (Ocak 2007).”Görünmez Eller: Serbest Tica- rete Bir Engel mi?” Akademik Bakış Uluslararası Hekemli Sosyal Bilim- ler E- Dergisi, Sayı 11, s.1-11
  • Artvin Valiliği İl Planlama ve Koordinasyon Müd., “Sarp Sınır Kapısı, Mülki İdare Amirliği, 2005, 2007, 2010 ve 2012 Yılları Brifing Dosyaları”
  • Batum Konsolosluğu Ticaret Ateşeliği (2012) “Gürcistan/Acara’nın Genel E- konomik durumu ve Türkiye ile Ekonomi ve ticaret ilişkileri”, Batum,
  • Bedelsiz İhracata İlişkin 2008/12 Sayılı Tebliğ, Resmi Gazete Tarihi: 12.07.2008 Resmi Gazete Sayısı: 26934
  • KARLUK, Rıdvan-Betül Yüce Dural (2010). Sınır Ticareti ve Türkiye Ekono- misine Etkileri, Kilis Üniversitesi, İİBF, 1.Uluslararası Sınır Ticareti Kongresi, s.51.
  • OLGUN, Yılmaz (1995). “Bağımsız Devletler Topluluğuna üye ülkelerin Art- vin ilinin Ekonomik yapısına Etkileri ve Sosyal Yapıda Meydana Getir- diği Değişiklikler” Uzmanlık Tezi, Artvin, 1995, s.25-44
  • Osman KARABACAKOĞLU (13.12.2012). İstanbul Bazaar Alışveriş Merkezi Müdürü (sözlü görüşme)
  • ÖZTÜRK, Atakan-Yılmaz Olgun (2005). Artvin İl Gelişme Planı, Ticari, Mali Yapı ve Bankacılık Raporu, Artvin. s.14.
  • Serka Kalkınma Ajansı, İş Dünyası İçin Gürcistan Rehberi, Şubat 2013
  • TAN, Mustafa- Fuat Altundal (2008). Türkiye’de Sınır Ticaretinin Gelişimi ve Mevcut Durumu, İstanbul Ticaret Odası, Yayın No:2008- 26, s. 26.
  • YAPAR SAÇIK, Sinem (2013). “Türkiye’de Bavul Ticaretinin Dış Ticaret İçe- risindeki Yeri ve Büyüme – Bavul Ticareti İlişkisi” Gaziantep Univer- sityJournal of SocialSciences Vol:12, No: 4, p.807-809