ORTA KARADENİZ BÖLGESİ PRES AĞIRLIK TAŞLARI-LİTUS'LAR.

Bu çalışmanın konusu, hazırladığım doktora tezi kapsamında Orta Karadeniz Bölgesi’nde tespit edilen antik çağda üzümden şarap elde etmek ya da zeytinyağı üretmek için kullanılan pres düzeneklerinde bulunan ve ağırlık taşları- litus- olarak adlandırılan malzeme grubudur. Tespit edilen malzemelerden hareketle bölgedeki tarım teknolojisi ile ilgili bazı sonuçlar elde etmenin yanı sıra yakın ya da uzak coğrafyalarda benzer ya da farklı örneklerinin ışığında herhangi bir yazıt bulunmayan bu malzeme grubunun tarihi konusunda çıkarımlar sağlamak amaçlanmıştır. Tipolojik araştırmalar çerçevesinde Roma İmparatorluk Dönemi tarımsal üretiminin bir parçası olan bu ağırlık taşlarının benzer örneklerinin Batı Karadeniz ve Ege Bölgeleri’nde olduğu kadar Güney Levant’ta, Roma İmparatorluğu’nun egemenlik alanı içinde Akdeniz’in pek çok yerinde yaygın olarak bulunduğu görülmektedir.

___

  • Referans1 Varro. M. Terentius Varro, Concerning Agriculture, (Translated by T. Owen), Oxford University Press, 1800.
  • Referans2 Aktaş, Esen (2018), Roma İmparatorluk Dönemi’nde Orta ve Doğu Karadeniz Bölgesi Yerleşimleri, Yayınlanmamış Doktora Tezi, Aydın: Adnan Menderes Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.
  • Referans3 Anderson, J. G. C. (1903), Studia Pontica I, A Journey of Exploration in Pontos, Bruxelles.
  • Referans4 Scardozzi, Giuseppe, (2010), “Oil and Wine Production in Hierapolis of Phrygia and Its Territory During Roman and Byzantine Age: Documentation From Archaeological Excavations and Surveys”, Antik Çağda Anadolu’da Zeytinyağı ve Şarap Üretimi, Sempozyum Bildirileri, (06- 08 Kasım 2008- Mersin), (Editör Ümit Aydınoğlu, A. Kaan Şenol), Kilikia Arkeolojisi Araştırma Merkezi, İstanbul: Zero Prodüksiyon Kitap, Yayın, Dağıtım Ltd. Şti., 277-302.