Okul Yöneticilerinin Yaptığı ve Yapmak İstediği İşler ile İş Doyumları Arasındaki İlişkinin İncelenmesi

Bu araştırmanın amacı; Eskişehir ilinde görev yapan ilköğretim okul yöneticilerinin, görevlerinin ne olduğu ve ne olması gerektiği konusundaki görüşlerini belirlemek, bu görevleri nasıl yaptıkları ya da yaptırdıkları hakkında görüşlerini almak, okul yöneticilerinin yaptıkları ve yapmak istedikleri işler ile iş doyumu bileşenlerinden etkile- şim, işin doğası, kurumun hedeflerinde açıklık ve prosedür arasındaki ilişkiyi; okul yöneticilerinin öğretmen, öğrenci, diğer çalışanlar ve çevresiyle nasıl bir etkileşim kurduğu, karşılaştığı sorunlara nasıl çözüm getirdiği konuları arasındaki ilişkinin ne düzeyde olduğunu belirlemektir. Araştırma bulgularına göre, eğitimde hizmet yılı ve yöneticilik yılı bakımından okul yöneticilerinin iş doyumlarında farklılaşmalar tespit edilmiş ve okul yöneticilerinin yaptıkları ve yapmak istedikleri işler arasında anlamlı bir fark olduğu bulunmuştur. Bununla birlikte yaptıkları ve yapmak istedikleri işlerin alt boyutlarıyla iş doyumunun alt boyutları arasında farklı düzeylerde anlamlı ilişkiler olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca okul yöneticilerinin işlerini çok çeşitli ve karmaşık bulmaları sebebiyle mevcut durumlarından memnun olmadıkları ve işlerinde iyileş- tirmelerin yapılması gerektiği sonucuna ulaşılmıştır. Okullarda niteliğin arttırılması için okul yöneticilerinin yaptıkları ve yapmak istedikleri işler arasındaki uçurumun ortadan kaldırılması ve okul yöneticilerinin iş doyumları arttırılarak öğrenme ve öğretme süreci ile ilgili işlere yoğunlaşmalarının sağlanması önerilmiştir.

An Examination of the Relationship between Job Satisfaction and Works that School Principals Do and Want to Do

The purpose of this study was to examine elementary school principals’ thoughts about what their duties are and what their duties should be, to take view how they do their works or how they have works done, to reveal relationship between works that principals do and want to do and sub-dimension of job satisfaction (interaction, nature of job, clarity of institution’s aims, procedure) and to define level of relationship between how school principals make relationship with teacher, students, staff and school environment and how they solve problems which they face. According to years of work and years of work as principal, some differences were found in school principals’ job satisfaction. A meaningful relation was found between works that school principals do and want to do. Besides, meaningful relations in some different levels were found between sub-dimension of works that principals do and want to do and sub-dimension of job satisfaction. It was found that school principals find their job complicated and too much. So they were not satisfied with their job. To increase school quality, it is needed to remove distinction between what school principals do and what principal want to do and it is needed to have principals concentrate on learning and teaching process by increasing school principals’ job satisfaction.

___

  • Açıkalın, A. (1998). Okul yöneticiliği. Ankara: Pegem.
  • Allen, J. (1998). A nation still at risk: An education manifesto. D. C.: CER.
  • Aslanargun, E. (2014). Eğitim örgütlerinde güç ve politika. S. Turan, (Ed.), Eğitim yönetimi teori, araştırma ve uygulama içinde (97-128). Ankara: PegemA.
  • Balcı, A. (1985). Eğitim yöneticisinin iş doyumu. Yayımlanmamış doktora tezi, Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.
  • Balcı, A. (2001). Etkili okul ve okul geliştirme: Kuram, uygulama ve araştırma. Ankara: Pegem A.
  • Baş, G. (2011). 21. Yüzyılda Eğitim Yöneticisinin Rolündeki Değişim ve Dönüşüm. http://www.egitisim.gen.tr Başaran, İ. E. (2000). Yönetim. Ankara: Ekinoks.
  • Buluç, B. (2009). İlköğretim okullarında bürokratik okul yapısı ile okul müdürlerinin liderlik stilleri arasındaki ilişki. Eğitim ve Bilim, 34(152), 71-86.
  • Çelikten, M. (2001).Okul Yöneticilerinin Problem Çözme Becerileri. Kuram ve Uygulamada Eğitim Yönetimi, 27, 297-309
  • Çelikten, M. (2004). Bir müdürün günlüğü. FÜ Sosyal Bilimler Dergisi, 14(1), 123-135.
  • Evcimen, S. H. (1998). Lise müdürlerinin iletişim düzeyi ile öğretmenlerin iş doyumu ve öğrencilerle sınıf içi iletişim düzeyi arasındaki ilişkiler. Yayımlanmamış yüksek lisans tezi, Hacettepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.
  • Foley, R. M. (2001). professional development needs of secondary school principals of collaborative-based service delivery models. High School Journal, 85(1), 10-23.
  • Grogan, M. ve Andrews, R. (2002). Defining preparation and professional development for the future. Educational Administration Quarterly, 38(2), 233-256.
  • Izgar, H. (2008).Okul yöneticilerinde iş doyumu ve örgütsel bağlılık. Selçuk Üniversitesi, Ahmet Keleşoğlu Eğitim Fakültesi Dergisi, 25, 317-334.
  • Keser, Z. ve Gedikoğlu, T. (2008). Ortaöğretim okul müdürlerinin yetki ve sorumluluklarını kullanma derecelerinin belirlenmesi. Uluslararası İnsan Bilimleri Dergisi, 5(2), 1-23.
  • Lashway, L. (2003). Role of the School Leader: Trends and Issues. Journal of Curriculum and Supervision, 18(3), 240-58.
  • Nauman, E. (1993). Antecedents and concequences of satisfaction and commitments among expariate managers. Group Organization Managament, 18(2),153-188.
  • Paknadel, C. (1995). AİBÜ ve ODTܒnün çeşitli fakültelerindeki öğretim elemanlarının iş doyumu. Yayımlanmamış doçentlik tezi, Abant İzzet Baysal Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.
  • Ronen, S. (1978). Job satisfaction and the neglected variable of job seniority. Human Relations, 31(4), 297-308.
  • Sezgin, F. (2014). Örgütsel Yapı. S.Turan, (Ed.), Eğitim yönetimi teori, araştırma ve uygulama içinde (43-94). Ankara: PegemA.
  • Spector, P. E. (1997). Job satisfaction: Application, assessment, causes, and consequences (Vol. 3). CA: Sage.
  • Turan, S. ve Yücel, C. (2006, Nisan). Correlates in Work Contexts of Turkish Principalship. AERA. San Francisco, USA.
  • Yıldırım, Y. (1999). Sağlık Bakanlığına bağlı genel hastanelerde çalışan hastane yöneticilerinin iş doyumu. Yayınlanmamış bilim uzmanlığı tezi, Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü.