Iğdır Ovası Sulu Koşullarında Bazı Ayçiçeği (Helianthus annuus L.) Çeşitlerinin Verim Performanslarının Belirlenmesi

Bu çalışma, Iğdır Ovası sulu koşullarına uygun ayçiçeği çeşitlerinin belirlenmesi amacıyla, 2013 yılında Iğdır Üniversitesi Tarımsal Araştırma ve Uygulama Merkezi tarımsal üretim alanında, tesadüf blokları deneme desenine göre 3 tekrarlamalı olarak kurulmuştur. Çalışmada, 14 ayçiçeği çeşidinin bitki boyu, tabla çapı, bitkide tane verimi, bin tohum ağırlığı, tohum verimi, ham yağ oranı, ham yağ verimi ve ham protein oranı gibi özellikleri incelenmiştir. Çalışma sonucunda denemeye alınan ayçiçeği çeşitlerinin incelenen özellikleri arasında önemli düzeyde farklılıklar saptanmıştır. Araştırma sonucunda elde edilen ortalama verilere göre, tohum verimlerinin 271.5 – 316.4 kg da-1 arasında değiştiği belirlenmiştir. En yüksek tohum verimi Hornet (316.4 kg da-1) çeşidinden saptanırken, en düşük tohum verimi ise Ege 2001 (271.5 kg da-1) çeşidinden elde edilmiştir. Denemede, ham yağ veriminin 102.4 – 135.7 kg da-1 arasında değiştiği gözlenirken, en yüksek ham yağ verimi ortalama değeri Armada (135.7 kg da-1) çeşidinden, en düşük ham yağ verimi ise Ege 2001 (102.4 kg da-1) çeşidinden elde edilmiştir.  

___

  • Anonim 2016. 2015 Yılı Ayçiçeği Raporu. T. C. G. v. T. B. K. G. Müdürlüğü.
  • Earle, F. R., C. H. Vanetten, C. T.F. and I. A. Wolff. 1968. Compositional Data on Sunflower Seed Research 17: 128-134.
  • Eryiğit, T. 2011. Iğdır İlinin Kalkınmasında Endüstri Bitkileri Tarımının Önemi ve Geliştirilmesi İçin Bazı Öneriler Yüzüncü Yıl Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Bilimleri Dergisi (J. Agric. Sci.) 21(1): 73 - 81.
  • Göksoy, A., T. ve Z. Turan, M. 2003. Hibrid Ayçiçeği Genotiplerinde Biyometrik Varyasyonların Değerlendirilmesi II. Korelasyon ve Path Analizleri. Ulud. Üniv. Zir. Fak. Derg. 17(1): 1-11.
  • Gür, M. A., H. Kılıç, A. Özel ve O. Çopur. 1997. Harran Ovası Koşullarında Farklı Ayçiçeği (Helianthus annus L.) Çeşitlerinin Verim ve Verim Unsurlar Etkisi Üzerine Bir Araştırma. Türkiye II. Tarla Bitkileri Kongresi, Samsun.
  • Gürbüz, B., M. D. Kaya ve A. Demirtola. 2003. Ayçiçeği Tarımı. Hasad Yayıncılık, İstanbul: 101.
  • Güvercin, R. Ş., M. Tanrıverdi ve H. A. Yılmaz. 2002. Harran Ovasında Yetiştirilebilecek Bazı Ayçiçeği Çeşitlerinin Verimi ve Önemli Tarımsal Özelliklerinin Belirlenmesi. Harran Üniv. Zir. Fak. Derg. 6(3): 57-64.
  • İlbaş, A. I., B. Yıldırım, B. Arslan, Ö. Dede ve E. Günel. 1996. Van Ekolojik Koşullarında Bazı Ayçiçeği (Helianthus annus L.) Çeşitlerinin Verimi ve Önemli Tarımsal Üzerinde Bir araştırma. Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Zir. Fak. Derg. 3(6): 189-203.
  • Karaslan, D. 2001. Diyarbakır Kuru Koşullarında Uygun Ayçiçeği (Helianthus annus L.) Çeşitlerinin belirlenmesi. Türkiye IV. Tarla Bitkileri Kongresi Tekirdağ.
  • Kaya, Y. 2013. Ayçiçeği: Türkiye’nin En Önemli Yağ Bitkisi. TÜRKTOB Türkiye Tohumcular Birliği Dergisi 2(7): 20-23.
  • Kolsarici, Ö., N. Bayraktar, N. İşler, M. Mert ve B. Arslan. 1995. Yağlı tohumlu bitkilerin Üretim Projeksiyonları ve Üretim Hedefleri. IV. Teknik Tarım Kongresi, Ankara.
  • Onurlubaş, H., E. ve H. Kızılaslan. 2007. Türkiye' de Bitkisel Yağ Sanayindeki Gelişmeler ve geleceğe Yönelik Beklentiler. Tarımsal Ekonomi Araştırma Enstitüsü yayınları 157: 59.
  • Robinson, J. H., W. E. Ford, D. L. Lesschen, L. J. Rabas, D. D. Smith and Warnes and J. V. I Wiersma. 1980. Response of Sunflower to plant Population. Agronomy Journal 72: 869-871.
  • Sabah, M. (2010). Söke Ovasında İkinci Ürün Yağlık Ayçiçeği Üretiminde Enerji Kullanımı Yüksek lisans.
  • Sağlam, C. (1992). Farklı Çapalama Yöntemlerinin Verim ve Verim Unsurları Üzerindeki Etkilerinin Saptanması Üzerine Bir Araştırma Yüksek lisans, Trakya Üniversitesi.
  • Sağlam, C. ve P. Ülger. 1992. Trakya Bölgesinde, Ayçiçeği Verimi ve Verim Unsurları Üzerinde Çapalama Yöntemlerinin Etkisi Üzerine Bir Araştırma. T.Ü. Ziraat Fakültesi Derg. 1(2): 81-88.
  • Vagvölgy, S. 1992. Effect of Plant Spacing on the Harvest Index of Some Sunflower Genotypes. Field Crop Abst. 45(1).
Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Tarım ve Doğa Dergisi-Cover
  • Başlangıç: 1997
  • Yayıncı: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniv.
Sayıdaki Diğer Makaleler

Bazı Ümitvar Koca Fiğ (Vicia narbonensis L.) Hatlarında Tohum Verimi ve İlgili Özelliklerin Belirlenmesi ve GGE Biplot Analiz Yöntemi ile Değerlendirilmesi

Mehmet Salih SAYAR, Yavuz HAN, Mehmet BAŞBAĞ

Su Stresine Toleranslı Yer fıstığı (Arachis hypogaea) Hatlarının Belirlenmesi

Ali Beyhan UÇAK, A.Nuran ÇİL, Mehmet Durak TÜYSÜZ, Hayri ŞAHİN, Ekin ŞARLI

Kuraklık Stresinde Buğday Genotiplerinde Verim Komponentleri ve Antioksidan Enzim Metabolizmasında Değişimler

İmren KUTLU, Ece TURHAN, Özcan YORGANCILAR, Aysel YORGANCILAR

Yonca Silaj ve Besleme Kalitesinin FT-NIRS Teknolojisi ile Saptanması

İbrahim ERTEKİN, Nafiz ÇELİKTAŞ, Ersin CAN, Mustafa KIZILŞİMŞEK

Farklı Taban Gübresi Uygulamalarının Yem bezelyesi (Pisum arvense L.)’nin Ot Verimi ve Kalitesine Etkisi

Erhan ATEŞ, A.servet TEKELİ

Kahramanmaraş ve Şanlıurfa Koşullarında Kışlık -Yazlık Bazı Şeker Pancarı Çeşitlerinin Verim ve Kalite Özelliklerinin Belirlenmesi

Erdem ERTÜRK, Nedim ACAR, Betül ÇAKMAK, Doğan GÖZCÜ, Mehmet Fatih YILMAZ, Mehmet KARAKUŞ, Erdal ERBİL

Orta ve Geçit Bölgelerine Uygun Kılçıksız Brom (Bromus İnermis Leyss ) Çeşitlerinin Geliştirilmesi

Yaşar KARADAĞ, Selahattin ÇINAR, Tahsin TAŞYÜREK, Sezai GÖKALP, Mahir ÖZKURT, Rüştü HATİPOĞLU

Iğdır Ekolojik Şartlarında Bazı Macar Fiğ (Vicia pannonica Crantz) Çeşitlerinin Verim ve Verim Komponentlerinin Belirlenmesi

Fikret BUDAK

Bazı Patates Genotipleri Arasında Yapılan Melezlemelerde Farklı Rakım ve Ortamların Tohum Tutma Oranına Etkileri

Özge KOYUTÜRK, Güngör YILMAZ

Farklı Gama Işını Dozlarının İpek 607 Pamuk (Gossypium hirsutum L.) çeşidinin M4 Popülasyonundaki Etkilerinin Belirlenmesi

Mehmet ÇOBAN, Süleyman ÇİÇEK, Levent YAZICI