Depolama Sıcaklığı ve Ambalaj Materyallerinin Anason (Pimpinella anisum L.) ve Rezene (Foeniculum vulgare Mill.) Meyvelerinde Uçucu Yağ Oranı ve Bileşenleri Üzerine Etkilerinin Belirlenmesi

Bu araştırmada, Burdur ilinde 2015 yılı hasat ürünlerinden temin edilen anason (Pimpinella anisum L.) ve rezene (Foeniculum vulgare Mill.) meyvelerinin depolama esnasında ağırlık kaybı ile uçucu yağ oran ve bileşenlerinin depo sıcaklığı (10 oC ve 20 ± 4 oC) ve ambalaj materyallerine (jüt, pamuk, kağıt ve keten torba) bağlı olarak değişimleri incelenmiştir. Bu amaçla, türlere ait meyve örnekleri farklı ambalaj malzemelerinde 6 ay süre ile depolanmış ve 30’ar gün aralıklarla meyvelerin ağırlık kayıpları ile uçucu yağ oranı ve bileşenleri saptanmıştır. Uçucu yağ analizleri clavenger tipi hidrodistilasyon cihazında, uçucu yağ bileşenleri ise GC/MS cihazında belirlenmiştir. Çalışmada her iki türde de depolama süresinin uzamasına bağlı olarak ağırlık kayıplarının arttığı, bu artışın 20 oC depolama koşullarında ve kağıt ambalajlarda daha yüksek olduğu saptanmıştır. Anason meyvelerinde depolama başlangıcında ortalama % 2.43 olan uçucu yağ oranı % 1.98’e, rezene meyvelerinde ise % 2.50’den% 1.91’e düşmüş, pamuk torbalara konulan meyvelerin uçucu yağlarında gerçekleşen azalma daha düşük olmuştur.  Türlere ait uçucu yağları oluşturan bileşenlerin oranları depolama sıcaklığı, süresi ve ambalaj malzemelerine bağlı olarak değişkenlik göstermiştir. Depolama süresi boyunca rezene meyvelerinin uçucu yağındaki estragol miktarı artarken fenchone miktarı azalma göstermiş, bu değişim 10 oC’de depolanan meyvelerde daha belirgin olmuştur.   Araştırmada depolama sıcaklığının artması ile birlikte rezene ve anason meyvelerinde ağırlık kaybının artırdığı ve uçucu yağ miktarının azaldığı dikkate alındığında, bu gibi ürünlerin düşük sıcaklıkta depolanması gerektiği, buna ilave olarak ambalaj malzemesi olarak pamuk torbaların kullanılması ile depo kayıplarının daha düşük olabileceği sonucuna varılmıştır. 

___

  • Akgül, A., 1993. Baharat Bilimi ve Teknolojisi. Gıda Teknolojisi Derneği Yayınları, 15,450s, Ankara.
  • Arabhosseini, A.,Huisman,W., Boxtel, A.V., Müller, J. 2007. Long-Term Effects of Drying Conditionson The Essential Oil and Color of Tarragon Leaves During Storage. Journal of Food Engineering, 79, 561–566.
  • Baydar, H., Kazaz, S., Erbaş, S., ve Örücü, Ö.K., 2008. Soğukta Muhafaza ve Kurutmanın Yağ Gülü Çiçeklerinin Uçucu Yağ içeriği ve Bileşimine Etkileri. Süleyman Demirel Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 3, 42-48.
  • Bodor, Z.,Tulok, M., Székely, G., Ferenczy, A., 2003. Effect of Storage Conditions and Packing Materials on the Content of Essential Oil in Lavandula İntermediae Flos and Foeniculi Fructus During Long Term Storage. Journal of medicinal and Spice Plants, 8 (3),125-130.
  • Chaliha, M.,Cusack, A., Currie, M., Sultanbawa, Y., Smyth, H., 2013. Effect of Packaging Materials and Storage on Major VolatileCompounds in Three Australian Native Herbs. Journal of Agricultural and Food Chemistry., 61(24), 5738-5745.
  • Engez, S.T., Arıtürk, R., 2012. Depolama Koşullarının Kekiğin Kalite Kriterleri Üzerine Etkisi. Gıda Teknolojileri Elektronik Dergisi, 7, 1-8.
  • Hışıl, Y., Ünlü, Z.N., 1996. Süper Kritik Akışkanlarla Ekstraksiyon Teknolojisi ve Gıda Sanayindeki Uygulamaları. Gıda Teknolojisi, 1 (8), 46–54.
  • Kumar, R.,Sharma, S., Sood, S., Agnihotri, V.K., Singh, B., 2013. Effect of Diurnal Variability and Storage Conditions on Essential Oil Content and Quality of Damask Rose (Rosa Damascena Mill.) Flowers in North Western Himalayas. Sci. Horticult, 154,102-108.
  • Maroto, M.C.D.,Pardo, E.A., Muñoz, N.C., Maroto, I.C.D. Coello, M.S.P., 2009.Effect of Storage Conditions on Volatile Composition of Dried Rosemary (Rosmarinus officinalis L.) Leaves. Flavour and Frangrance Journal, 24(5),245-250.
  • Marotti, M.,Piccaglia, R., 1992. The Influence of Distillation Conditions on the Essential Oil Composition of Three Varieties of Foeniculum vulgare Mill. Journal of Essential Oil Res, 4, 569-576.
  • Stein, S. E.,1990. National Institute of Standards and Technology (NIST) Mass Spectral Database and Software. Version 3.02. Juen USA.
  • Rubim, R.F., Freitas, S.D.P., Vieira, H.D., Gravina, G.A., 2013. Physiological Quality of Fennel (Foeniculum vulgare Miller) Seeds Stored in Different Containers and Environmental Conditions. Journal of Seed Science. 35(3),24-28.
  • Turek, C., Stintzing, F.C., 2012. Impact of Different Storage Conditions on the Quality of Selected Essential Oils. Food Research International. 46(1),341-353.
Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Tarım ve Doğa Dergisi-Cover
  • Başlangıç: 1997
  • Yayıncı: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniv.
Sayıdaki Diğer Makaleler

Eskişehir Ekolojik Koşullarında Bazı Arpa Hat ve Çeşitlerinin Verim ve Verim Öğeleri Üzerine Bir Araştırma

Soner YÜKSEL, Saime ÜNVER İKİNCİKARAKAYA, A.cevat SÖNMEZ, Savaş BELEN, Yılmaz YILDIRIM

Bazı Çeltik Çeşitlerinde Fideleme ve Serpme Ekim Yöntemlerinin Karşılaştırılması

İsmail SEZER, Hamdi Sefa ŞENOCAK, Hasan AKAY

Farklı Azot Dozlarının Bermuda Çimi (Cynodon sp.)’nin Gelişimi ve Çim Kalitesi Üzerine Etkileri

Uğur BİLGİLİ, Sinem ZERE, Fikret YÖNTER

Farklı Anız Yükseklikleri Kalacak Şekilde Yapılan Biçimlerin Arpanın Ot Verimi ve Kalitesine Etkileri

Ahmet GÖKKUŞ, Selçuk BİRER, Fırat ALATÜRK

Çukurova Bölgesinde Birinci Ürün Koşullarında Yetiştirilen Bazı Danelik Mısır (Zea mays indentata Sturt.) Çeşitlerinin Dane Verimi, Bazı Bitkisel Özellikler ve Karakterler Arası İlişkiler Yönünden Değerlendirilmesi

Meryem SAYGI, Faruk TOKLU

Farklı Eğim Derecelerindeki Korunan Ve Otlatılan Meralarda Bazı Islah Metotlarının Bitki Örtüsü Üzerine Etkileri

Canan ŞEN, Soner GÜNAY, Cengiz KURT, Yahya Tuncay TUNA

Çukurova Koşullarında Farklı Yonca (Medicago sativa L.) Genotiplerinin Klonal Yolla Çoğaltılması Üzerine Bir Araştırma

Mustafa AVCI, Rüştü HATİPOĞLU, Selahattin ÇINAR, Celal YÜCEL, İlker İNAL, Arif AKTAŞ, Feyza GÜNDEL, Hatice YÜCEL

Dünya ve Türkiye’de Yağlı Tohum ve Ham Yağ Üretimine Bir Bakış

Bihter ONAT, Halis ARIOĞLU, Leyla GÜLLÜOĞLU, Cemal KURT, Halil BAKAL

Yonca Silaj ve Besleme Kalitesinin FT-NIRS Teknolojisi ile Saptanması

İbrahim ERTEKİN, Nafiz ÇELİKTAŞ, Ersin CAN, Mustafa KIZILŞİMŞEK

Farklı Hayvansal Gübrelerinin Safran (Crocus sativus L.) Bitkisinin Gelişimine ve Bazı Özelliklerine Etkisinin Belirlenmesi

Mehmet Uğur YILDIRIM, Mortaza HAJYAZADEH, Gözde KÜÇÜK, Ercüment O. SARIHAN