Farklı Oranlarda Mısır ve Şeker Mısırı Atığı ile Karıştırılan Yonca Silajında Kalitenin Belirlenmesi

Bu çalışmada, mısır, şeker mısırı atığı ve yonca ile bunların farklı oranlardaki karışımlarından (% 100 mısır, % 100 şeker mısırı atığı, % 100 yonca, % 20 mısır +% 80 yonca, % 40 mısır +% 60 yonca, % 60 mısır +% 40 yonca ve % 80 mısır +% 20 yonca, % 20 şeker mısırı atığı +% 80 yonca, % 40 şeker mısırı atığı +% 60 yonca, % 60 şeker mısırı atığı +% 40 yonca ve % 80 şeker mısırı atığı +% 20 yonca) oluşan silajların kalitesi incelenmiştir. Silajlar, 60 günlük silolama dönemi sonunda açılmış ve silajlarda kuru madde oranı, pH, ham protein oranı, ADF, NDF, asetik asit ve laktik asit içerikleri gibi özellikler incelenmiştir. İncelenen özellikler bakımından özellikle yüksek kuru madde ve laktik asit içeriği ile düşük pH ve asestik asit içeriği açısından yonca silajına % 60-80 oranlarında mısır ilave edilebilir.

___

  • Açıkgöz E, Turgut İ, Filya İ, 2002. Silaj Bitkileri Yetiştirme ve Silaj Yapımı. Hasad Yayıncılık Ltd. Şti.. ISBN 975-8377-19-1. 86 s. Arslan M, Çakmakcı S, 2011. Comparison of Corn (Zea mays) and Sorghum (Sorghum bicolor) Silages Mixed with Different Plants. Akdeniz University Journal of the Faculty of Agriculture, 24(1): 47-53.
  • Canbolat Ö, Karasu A, Bayram G, Filya İ, Kamalak A 2016. Farklı Ekim Yoğunluğunun Koçansız Şeker Mısırı Silajlarının Besleme Değeri, Silaj Kalite Özellikleri ve Besin Madde Verimi Üzerine Etkisi. U. Ü. Ziraat Fakültesi Dergisi, 30(1):101-112. Canbolat Ö, Kalkan H, Filya İ, 2013. Yonca Silajlarında Katkı Maddesi Olarak Gladiçya Meyvelerinin (Gleditsia triacanthos) Kullanılma Olanakları. Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi. 19(2): 291-297.
  • Collins M, 1983. Wetting and Maturity Effects on the Yield and Quality of Legume Hay. Crop Sci. 75:523-527.
  • Çiftçi M, Çerçi İH, Dalkılıç B, Güler T, Ertaş ON, 2005. Elmanın Karbonhidrat Kaynağı Olarak Yonca Silajına Katılma Olanağının Araştırılması. YY. Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi Dergisi, 16 (2): 93-98.
  • Dumlu Gül, Tan M, 2013. Baklagil Yem Bitkilerinin Silajlık Olarak Kullanılması. Journal of Agricultural Faculty of Atatürk University. 44 (1): 189-193.
  • Dumlu Z, Tan M, 2009. Erzurum Şartlarında Yetişen Bazı Baklagil Yem Bitkileri ve Karışımlarının Silaj Değerlerinin Belirlenmesi. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fak. Dergisi, 40(2): 15-21.
  • İdikut L, Cesur C, Tosun S, 2005. Şeker Mısırda Ekim Zamanı ve Yetiştirme Tekniğinin Hasıl Verim ve Bazı Özelliklere Etkisi. KSU Journal of Science and Engineering 8(1):91-100.
  • Karadavut U, Palta Ç, Tezel M, Aksoyak Ş, 2011. Yonca (Medicago sativa L.) Bitkisinde Bazı Fizyolojik Karakterlerin Belirlenmesi. Süleyman Demirel Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 6 (2) :8-16.
  • Kılıç A, 2010. Silo Yemi Öğretimi (Öğretim, Öğrenim ve Uygulama Önerileri). Hasat Yayıncılık. 264 s.
  • Kızılşimşek M, Erol A, Kaplan M, 2011. Karbonhidrat ve Organik Asit Kaynağı Olarak Bazı Meyve Posaları İlavesinin Yonca Silajı Kalitesi Üzerine Etkileri. Türkiye 9. Tarla Bitkileri Kongresi. 12-15 Eylül 2011. Bursa. s: 1720-1725.
  • Özel R, Tansı V, 1994. Çukurova Koşullarında İki Şeker Mısır Çeşidinde Şaşırtmanın ve Farklı Ekim Zamanlarının Verim ve Diğer Bazı Özelliklere Etkisi. Tarla Bitkileri Kongresi 25-29 Nisan 1994. İzmir.
  • Saruhan V, Demirel R, Baran MS, Demirel DŞ, 2011, Sarı Çiçekli Gazalboynuzu (Lotus corniculatus) ve Arpanın (Hordeum vulgare) Farklı Düzeylerdeki Karışımlarının Silolanma Özelliklerinin Belirlenmesi, Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi, 26(1):40-45
Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Tarım ve Doğa Dergisi-Cover
  • Yayın Aralığı: 6
  • Başlangıç: 1997
  • Yayıncı: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniv.
Sayıdaki Diğer Makaleler

Eskişehir Ekolojik Koşullarında Bazı Arpa Hat ve Çeşitlerinin Verim ve Verim Öğeleri Üzerine Bir Araştırma

Soner YÜKSEL, Saime ÜNVER İKİNCİKARAKAYA, A.cevat SÖNMEZ, Savaş BELEN, Yılmaz YILDIRIM

Yem Üretimi Amacıyla Yetiştirilen Sakız Fasulyesinde (Cyamopsis tetragonoloba (L.) Taub.) Farklı Sıra Aralıklarının Ot Verimi ve Kalitesi Üzerine Etkileri

Gürkan CEBECİ, Fırat ALATÜRK, Ahmet GÖKKUŞ, Selçuk BİRER

Su Stresine Toleranslı Yer fıstığı (Arachis hypogaea) Hatlarının Belirlenmesi

Ali Beyhan UÇAK, A.Nuran ÇİL, Mehmet Durak TÜYSÜZ, Hayri ŞAHİN, Ekin ŞARLI

Ontogenetik Varyabilite ve Bitki Yoğunluğunun Şeker Otu Verimine Etkisi

L.sezen TANSI, Elnaz SAMADPOURRİGANİ, Selin GEDİK, Amir SOLTANBEİGİ

İkinci Ürün Olarak Yetiştirilen Silajlık Mısırda Ekim Şekilleri ile Farklı Bitki Sıklıklarının Verim ve Kalite Özellikleri Üzerine Etkisi

Gamze BAYRAM, İlhan TURGUT, Emre ŞENYİĞİT

Orta ve Geçit Bölgelerine Uygun Otlak Ayrığı (Agropyron cristatum (L.) Gaertn.) Çeşitlerinin Geliştirilmesi

Yaşar KARADAĞ, Selahattin ÇINAR, Tahsin TAŞYÜREK, Sezai GÖKALP, Mahir ÖZKURT, Rüştü HATİPOĞLU

Bursa Koşullarında Ana Ürün Olarak Yetiştirilen Bazı Susam (Sesamum indicum L.) Genotiplerinin Bazı Özelliklerinin İncelenmesi

Mehmet ÖZ

Ülkemizin Farkli Bölgelerinden Toplanan Bakla (Vicia faba L.) Yerel Populasyonlarinin Agronomik ve Morfolojik Karekterizasyonu

Tolga KARAKÖY, Ahmet DEMİRBAŞ, Faruk TOKLU, Eylem TUĞAY KARAGÖL, Damla UNCUER, Nevcihan GÜRSOY, Hakan ÖZKAN

Ankara Koşullarında Leonarditle Kaplanmış Toprakta Yazlık Kolza (Brassica napus ssp. oleifera L.)’ya Uygulanan Farklı Humik Asit Dozlarının Verim ve Verim Ögelerine Etkilerinin Belirlenmesi

Mehtap GÜRSOY, Özer KOLSARICI

Çayır Üçgülü (Trifolium pratense L.) Hatlarının Samsun Koşullarında Bazı Tarımsal Özelliklerinin Belirlenmesi

Fatih ALAY, Necda ÇANKAYA, Kadir İSPİRLİ