Ankara Koşullarında Leonarditle Kaplanmış Toprakta Yazlık Kolza (Brassica napus ssp. oleifera L.)’ya Uygulanan Farklı Humik Asit Dozlarının Verim ve Verim Ögelerine Etkilerinin Belirlenmesi

Kolza (Brassica napus  ssp. oleifera L.) iklim ve toprak açısından çok seçici olmayan bir  bitki olup, dünyanın çok sayıda ülkesinde yetiştirilmektedir. Çalışmada Heros kolza çeşidine 6-8 yapraklı rozet oluşumu (Z1), sapa kalkma zamanı (Z2) ve çiçeklenme zamanı (Z3) olmak üzere 3 gelişme döneminde, 0 (kontrol), 5.000, 10.000 ve 20.000 ml ha-1 oranında humik asit [(% 15’lik) + fulvik asit + K] uygulanmasının etkileri incelenmiştir. Çalışmanın amacı bu dozlardan optimum dozun seçilmesi ve en uygun bitki gelişme dönemini belirleyerek verim ve verim ögeleri üzerindeki etkilerinin belirlenmesi olmuştur. Bu araştırma, 2014 ve 2015 yıllarında iki yıl süre ile tarla denemesi şeklinde Orta Anadolu iklim koşullarında yürütülmüştür. Elde edilen sonuçlar topluca değerlendirildiğinde humik + fulvik asit + K ile leonarditin yazlık kolza çeşidi olan Heros’un verim ve verim ögelerinde kontrol parselindeki bitkilerle kıyaslandığında istatistiksel olarak önemli derecede artışlara neden olduğu saptanmıştır. Genel olarak en yüksek değerler sapa kalkma döneminde ve 10.000 ml ha-1 humik asit + fulvik asit + K uygulamasından elde edilmiştir. Çalışma sonucunda ortalama değerler incelendiğinde, kontrol uygulamalarında bitki boyu en düşük 96.2 cm olarak, ana sapa bağlı yan dal sayısı 3.79 adet adet olarak ve ana sapta kapsül sayısı 29.10 adet olarak belirlenmiştir. Bu uygulamayla (10.000 ml ha-1 humik asit) ise bitki boyu 127.2 cm olarak, ana sapa bağlı yan dal sayısı 7.33 adet olarak, ana sapta kapsül sayısı 45.30 adet olarak belirlenmiştir. Sonuç olarak yazlık kolza çeşidi olan Heros’un verim ve verim öğeleri bakımından humik + fulvik asit + K ve leonardit kullanımının olumlu etki yaptığı gözlemlenmiştir.

___

  • Daur, İ. 2013.Comparative Study of Farm Yard Manure and Humic Acid in Integration with Inorganic-N on Wheat (Triticum aestivum L.) Growth and Yield, Tarım Bilimleri Dergisi 19(3): 170–177.
  • Düzgüneş, O., Kesici, T., Kavuncu, O. ve Gürbüz, F. 1987. Araştırma ve denem metotları (İstatistik metotları II) A.Ü. Ziraat Fakültesi Yayınları:1021. Ders Kitabı, Ankara, 295s.
  • Ergönül, U. 2011. Ayçiçeği (Helianthus annuus L.) Çeşitlerine Uygulanan Humik Asit ve Leonardit’in Verim ve Verim Öğeleri Üzerine Etkileri, Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi. 62 s.
  • Erkoç, İ. 2009. Sera Domates Yetiştiriciliğinde Kükürt ve Leonardit Uygulamalarının Fosfor Yarayışlılığına Etkileri, Çukurova Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi. 127 s.
  • Güneş, A., Salman, A., Avcıoğlu, R. ve Çakar, H. 2009. Değişik Humik Asitli Gübre Dozu Uygulamalarının Gül Fidanlarının Büyüme ve Gelişme Özelliklerine Etkisi, Anadolu j.of Aari. 19 (2): 73 – 84.
  • Gürsoy, M. Nofouzı, F. ve Başalma, D. 2015. Humik Asit Uygulama Zamanı ve Dozlarının Kışlık Kolzada Verim ve Verim Öğelerine Etkileri. 11. Tarla Bitkileri Kongresi 7–10 Eylül 2015 Çanakkale. Bildiri Özetleri Kitabı, 84s.
  • İçel, C.,D.2005. Humik Asit Uygulama Zamanı ve Dozlarının Aspir (Carthamus tinctorius L.)’de Verim, Verim Ögeleri ve Yağ Oranına Etkisi Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, 70 s.
  • Kolsarıcı, Ö. 2006. Hammadde Olarak Biyodizel Üretiminde Kullanılabilecek Yağlı Tohumlu Bitkilerin Potansiyeli ve Biyodizele Uygunlukları, Enerji Bitkileri ve Yeşil Yakıtlar Sempozyumu, 14–15 Aralık, İzmir, 15–32.
  • Öztürk, Ö. ve Akınerdem, F. 2012. Türkiye’de Tarım ve Çevre Boyutuyla Biyodizel, Ekoloji 2012 Sempozyumu, Kilis 7 Aralık Üniversitesi 3–5 Mayıs 2012, Ekoloji–2012 Bildiri Özetleri Kitabı, 295s.
  • Şanlı, A., Karadoğan, T. ve Tonguç, M. 2013. Effects of Leonardite Applications on Yield and Some Quality Parameters of Potatoes (Solanum tuberosum L.) Turkish Journal of Field Crops, 18(1): 20-26.
  • Yağmur, B. ve Okur, B. 2013.Farklı Dozlarda Potasyumlu Gübre ve Humik Asit Uygulamalarının Tuzlu Toprakta Yetiştirilen Pamuk Bitkisinin Verim, Verim Komponentleri ve Mineral Madde İçeriğine Etkisi 10. Tarla Bitkileri Kongresi 10–13 Eylül, Konya, Kitap 2: 297–305.
Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Tarım ve Doğa Dergisi-Cover
  • Başlangıç: 1997
  • Yayıncı: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniv.
Sayıdaki Diğer Makaleler

Ontogenetik Varyabilite ve Bitki Yoğunluğunun Şeker Otu Verimine Etkisi

L.sezen TANSI, Elnaz SAMADPOURRİGANİ, Selin GEDİK, Amir SOLTANBEİGİ

Iğdır Ekolojik Şartlarında Bazı Macar Fiğ (Vicia pannonica Crantz) Çeşitlerinin Verim ve Verim Komponentlerinin Belirlenmesi

Fikret BUDAK

Çukurova Koşullarinda Nohut (Cicer arietinum L.) Hat ve Çeşitlerinin Verim ve Verim Öğeleri ve Kalite Değerleri

Dürdane MART, Meltem TÜRKERİ, Derya YÜCEL

Farklı Ketencik [Camelina sativa (L.) Crantz.] Genotiplerinin Ham Yağ Oranları ve Yağ Asidi Kompozisyonlarının Belirlenmesi

Merve GÖRE, Orhan KURT

Farklı Eğim Derecelerindeki Korunan Ve Otlatılan Meralarda Bazı Islah Metotlarının Bitki Örtüsü Üzerine Etkileri

Canan ŞEN, Soner GÜNAY, Cengiz KURT, Yahya Tuncay TUNA

Türkiye’nin Doğusunda Yer Alan Doğal Bir Meranın Toprak ve Bitki Örtüsünün Beslenme Dinamiği

Mehmet Arif ÖZYAZICI, Abdurrahman YILDIZ

Eskişehir Ekolojik Koşullarında Bazı Arpa Hat ve Çeşitlerinin Verim ve Verim Öğeleri Üzerine Bir Araştırma

Soner YÜKSEL, Saime ÜNVER İKİNCİKARAKAYA, A.cevat SÖNMEZ, Savaş BELEN, Yılmaz YILDIRIM

Orta Anadolu Bölgesi Kuru Koşullarında Buğday Tabanlı Üretimde Doğrudan Ekim

İrfan GÜLTEKİN, Fevzi PARTİGÖÇ, Serpil GÜLTEKİN, Yasin KAYA, Rifat Zafer ARISOY, Alper TANER

Toprağa Humik Asit Uygulamasının Mısır Bitkisinin (Zea mays L. indendata) Verim ve Bazı Verim Karakterleri Üzerine Etkisi

Abdullah ÖKTEM, Abdurrahman ÇELİK, Ayşe Gülgün ÖKTEM

Patateste (Solanum tuberosum L.) Demir Gübrelemesinin Bitki Gelişimi ve Yumru Verimi Üzerine Etkileri

Merve DEMİR, Sevgi ÇALIŞKAN