Kamuda Göç Yönetimi Çalışmalarında Önemli Bir Özne: İnsan Taciri Mağdurları Meselesi ve Kamu Yönetimi İçin Önemi

Göçü başlatan ve devam ettiren etkenler genel anlamda itici ve çekici faktörler olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu faktörlerin çoğunda başta ekonomik olumsuzluklar kendini göstermektedir. Bölgesel koşullar düşünüldüğünde göç veren ülkelerin çoğunun yoksullukla ciddi boyutlarda mücadele ettiğini görmek mümkündür. Bu genel kabul ile birlikte toplumun sosyal bileşenlerini ve dolayısıyla kamu düzenini etkileyen oldukça karmaşık ve yasa dışı özellikleri barındıran “insan ticareti” konusu halen uluslararası karakterler taşıması ve ülkeleri olumsuz anlamda etkileyen örgütlü bir mesele olarak uzun zamandır kamu düzeni içerisinde dikkat çekmektedir. Türk kamu düzeninde de incelenmekte olan ve sıklıkla modern kölelik parametreleri anlamında da düşünülen insan tacirleri ve bu tacirlerin bir ticaret aracı olarak özne haline getirilen mağdurların kamusal önemi araştırmanın ana konusunu oluşturmaktadır.Araştırmanın temel amacı Türkiye’de sıklıkla karşılaşılan ve sosyal, ekonomik, küresel ve hatta siyasi sonuçlarının toplumun büyük kesimine etkisinin görüldüğü yasa dışı kanalların kullanıldığı konunun önemine dikkat çekmektir. Bunun yanında küresel, bölgesel ve yerel çaresizlik alanlarını profesyonelce istismar ederek yasa dışı şekilde hareket eden ve Türkiye’nin arzu edilmeyen kamusal olumsuzluklarına sebep olan insan tacirlerinin göç meselesi içindeki yeri ve hassasiyetini ortaya koyarak alınabilecek tedbirlere öneriler sunmaktır.Türkiye’nin bölgesel çıkmazlardan kaynaklanarak almakta olduğu göç hareketlerinin sonuçlarının insan tacirliği ve bu konuda mağduriyet yaşayan insan akımlarının incelendiği araştırmada bu başlıklar ile elde edilen bulgular ortaya konularak, betimsel ve açıklayıcı yöntem kullanılmıştır.Sonuçta modern köleliğin önlenebilmesi kapsamında gittikçe gelişen insan ticareti yöntemlerine giden ekonomik, siyasi ve sosyolojik yolların güçlü bir göç yönetimi hizmetinin kamu düzeninde bütünleşme imkânı bulması sağlanmalıdır.

A Major Implementation In Public Immigratıon Management Studies: The Importance of Human Transitional Problems For Public and Public Administration

The factors that initiate and sustain migration are generally confronted as repulsive and attractive factors. In the majority of these factors, economic negativities manifest themselves. When regional conditions are considered, it is possible to see that most of the countries that emigrated are struggling with poverty in serious dimensions. With this general acceptance, the "human trafficking" issue, which contains the social components of the society and therefore the complex and illegal features that affect the public order, still draws attention within the public bureaucracy for a long time as a reason for negatively affecting international characteristics and countries. It is the main subject of investigating human traffickers, which are being examined in Turkish public order and also seen in the sense of modern slavery, and the public interest of the victims who are turned into subjects as a trading medium of these traders.The main aim of the research is to draw attention to the importance of the use of illegal channels, which are frequently encountered in Turkey, where the social, economic, global and even political consequences of the society which are clearly seen. It is also to present proposals to the measures that can be taken by demonstrating the place and sensitivity of human traffickers in the immigration issue, which act illegally by professionally exploiting the spheres of global, regional and local helplessness and cause undesirable public negativities in Turkey.Descriptive and explanatory methods have been used by revealing the results obtained by these headings in the research on human trafficking of human trafficking and the currents of human trafficking suffering from this issue. As a result, in order to prevent modern slavery, a strong migration management service of economic, political and sociological routes to increasingly trafficked human trafficking should be able to integrate in public order.

___

  • Artuk, M. E., Gökçen A. Yenidünya, A. Caner, (2006), Ceza Hukuku, Ankara: Adalet Yayınevi.
  • Aybay, R., (1975), “Amerikan, İngiliz ve Türk Hukuk Sistemlerinde YurtdıĢına Çıkma ve Yurda Girme Özgürlüğü”, Ortadoğu Teknik Üniversitesi İdari İlimler Fakültesi Yayınları, No.26, Ankara,
  • Centel, N., (2001), Türk Ceza Hukukuna Giriş, İstanbul: Beta Yayınevi.
  • Correll, S. J., (2001), “Gender and The Career Choice Process: The Role of Biased Selfassessments.” American Journal of Sociology.v 23,p.345.
  • Çiçekli, B., (2005), “Yasadışı Göç, İnsan Kaçakçılığı ve İnsan Ticareti İle Mücadele Türkiye”, Polis Bilimleri Dergisi, C.:7, S.:1, s. 43-57, Ankara.
  • Ersoy, Y., (2002), Ceza Hukuku Genel Hükümler, Ankara: İmaj Yayıncılık.
  • Ersoy, Y., (1973), Çalışma Hürriyetine Karşı Suçlar (TCK. m. 201 ve 275 sayılı kanunun ilgili hükümleri), Ankara.
  • Evik, V. S., (2004), Çıkar Amaçlı Örgütlenme Suçu, İstanbul: Beta Yayınevi.
  • Gedik, D., (2001), Türk Ceza Hukukunda Müsadere, Ankara: Adil Yayınevi.
  • Kocasakal, Ü., (2006), “İnsan Ticareti Suçu”, Galatasaray Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi, S;2, Ocak 2006. Genel Hükümler, Ankara.
  • Korkut, L., (2006), “Dünyada ve Türkiye’de İnsan Ticareti ile Mücadele”, Hukuk Gündemi Dergisi, Eylül-Ekim-Kasım, Sayı:6.
  • Tezcan, D., Erdem, M. R., Önok, R. M, (2007), Teorik ve Pratik Ceza Özel Hükümler, Ankara: Seçkin Yayınevi. Soyaslan, D, (2005), Ceza Hukuku Genel Hükümler, Üçüncü Baskı, Yetkin Yayınevi, Ankara.
  • Spremann, K. (2001), Money Laundering Course, WS, Washington, DC, United States: Inter-American Development Bank.
  • U.S. Department of State, (ABD Devlet Bakanlığı 2004 Raporu), US, 2004.
  • https://www.kizilay.org.tr/Upload/Dokuman/Dosya/88360142_goc-istatistikraporu-mayis-2017.pdf Erişim Tarihi (01.10.2017)
  • http://www.goc.gov.tr/icerik3/insan-ticareti-magdurlarina-sunulan-destekhizmetleri_409_561_3606 (01.10.2017)