The determination of reporter gene expression in an enhancer trapline, P.[GAL4]c682

Bu çalışmada sirke sineğindeki (D. melanogaster) bir inhansır trap olan P[GAL4]c682'nin doku lokalizasyonları tespit edilmiştir Raportör genin (beta-galaktozidaz) yetişkin ve embriyonik sinir sistemi ile erkek-dişi üreme organlarında lokalize olduğu bölgeler renkli bir substrat olan X-gal ve poliklonal beta-galaktozidaz antikorunun histokimyasal olarak ortaya konulmasıyla tespit edildi. Inhasır trap olarak bilinen P[GAL4]c682'nin merkezi sinir sistemi sinir hücreleri ile aksonlarında lokalize olduğu, ayrıca embriyonik dönemde raportör genin ventral nöral kordda bulunan bazı hücreler ile birlikte longitudinal glia hücrelerinde de bulunduğu belirlendi. Homozigot kısır olduğu düşünülen İnhansır trap P[GAL4]c682'de, raportör genin erkek üreme sisteminde paragonial bezdeki ikincil hücrelere lokalize olduğu belirlendi. Raportör genin farklı dokularda değişik lokalizasyonları bir veya birden fazla genin etkisi altında gerçekleşebilir. Bu durum beta-galaktozidazın paragonial bezdeki lokalizasyonu ile kısırlık fenotipi arasındaki bir ilişkinin bulunabileceğini ifade eder. Ancak raportör genin paragonial bezde gösterildiği bölgeler kesin olarak P[GAL4]c682'nin tüm lokalize olduğu bölgeleri temsil etmez.

Bir inhansır trap olan P[GAL4]c682' de reportör gen ekspresyonunun saptanması

In this study, the tissue localisation of the enhancer trap line P[GAL4]c682 was determined in D. melanogaster, fruitfly. The expression pattern for the reporter gene, ß-galactosidase, was visualised at the adult-embryonic nervous system and male-female genitalia using chromogenic substrate X-gal or polyclonal ß-galactosidase antibody. P[CAL4]c682 produced an expression in the cell bodies and axons of the giant fibre system *(GFS). Reporter gene expression was also observed in the longitudinal glia and some other cell bodies on the ventral nerve cord of the fly. The enhancer-trap line which had been thought as homozygous male sterile was examined using cytochemistry, and the reporter gene expression was found in the secondary cells of the paragonial gland. These expression patterns for the enhancerVap P[GAL4)c682 may be produced by the same candidate gene or genes. The data related to the expression in the male genitalia may also suggest that either there is link between the enhancer-trap expression in the paragonial gland and the sterility phenotype or the enhancer-trap does not represent the complete expression pattern.
Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi-Cover
  • ISSN: 1300-6045
  • Yayın Aralığı: Yılda 6 Sayı
  • Başlangıç: 1995
  • Yayıncı: Kafkas Üniv. Veteriner Fak.
Sayıdaki Diğer Makaleler

Subklinik inek mastitislerinde sağaltım yaklaşımları

Yaşar ERGÜN, Afşin KÖKER, BAYAZIT MUSAL, Sedat TAŞ

Albumin and vitamin D binding protein systems polymorphisms of Arabian horses in Turkey

Metehan UZUN, FİKRET ÇELEBİ, Ahmet ÇARHAN, Ahmet KOPAR

İneklerde endometrial biyopsi almada pratik bir teknik

Yaşar ERGÜN

Kedilerde tiletamin/ zolezepam ve xylazine/ ketamin anestezinin karşılaştırılması

Ayşe TOPAL

Kangal ırkı bir köpekte karşılaşılan doğmasal kalıcı frenulum linguae ve lingua bifida olgusu

İSA ÖZAYDIN, İBRAHİM DEMİRKAN, Burhan ÖZBA, METE CİHAN

Esansiyel yağ asidi kaynağı olarak rasyonlarına farklı düzeylerde eklenen ayçiçek yağının kazlarda metabolizma ve karaciğer fonksiyonları üzerine etkisi: 2. Esansiyel yağ asidi kaynağı olarak farklı düzeylerde ayçiçek yağı içeren rasyonlarla beslenen kazlarda spesifik karaciğer enzim aktivitelerinin

ŞABAN MARAŞLI, Nalan MARAŞLI, AYLA ÖZCAN, NECATİ KAYA, NECATİ UTLU

Bazı yerel anestezik ilaçların (Lidokain, bupivakain, prilokain) ratlarda mesane kasları üzerine in vitro etkisi

FİKRET ÇELEBİ, ABDULLAH DOĞAN

Sığırlarda limaks (Interdigital fibroma-corn) olguları üzerine patolojik incelemeler

Enver BEYRUT, Alkan KAMİLOĞLU, KADİR ÖZCAN

Ankara ve çevresinde yaban güvercinlerde helmint faunası

Yunus GICIK, Ayşe BURGU

The determination of reporter gene expression in an enhancer trapline, P.[GAL4]c682

Ahmet ÇARHAN, Mümtaz NAZLI