Ağrı İlinde Din Görevlilerinde Covid-19 Salgını Algısı

Covid-19 salgınının dünya çapında toplumsal hayat üzerinde oldukça önemli etkiler bıraktığı ve bırakacağı anlaşılmaktadır. Nitekim bu etkilerin bazıları bugün hali hazırda görülebilirken bazıları ise belli bir zaman sonra anlaşılacaktır. Dolayısıyla toplumda bulunan şimdiki ve gelecekteki bu değişim ve dönüşümlerden dinî hayatın istisna kalması pek mümkün gözükmemektedir. Bu nedenle bu çalışma da bu sosyal gerçekliğin belli bir yönünü okuma amacı taşımaktadır. Bu okuma gayreti de nitel yöntem kullanılarak ve anlayıcı/açıklayıcı analiz yaklaşımı ile yapılmıştır. Veri toplama tekniği olarak derinlemesine mülakat kullanılmıştır. Örneklem olarak Ağrı’da dinî hayatın içinde bulunan 21 görevli seçilmiştir. Sonuç olarak ise din görevlilerinin Covid-19 salgınını dinî bir ceza olarak değil de bir imtihan olarak değerlendirdikleri anlaşılmıştır. Örneklemde bulunan din görevlileri bu salgını kader olarak nitelendirmektedirler. Araştırma neticesinde elde edilen bir diğer sonuç da din görevlilerinin kendilerini salgınla mücadelede önemli bir unsur olarak görmeleridir. Araştırma örnekleminde yer alan din görevlilerinin çoğunluğu Covid-19 salgınına yakalanmıştır. 6 din görevlisi de salgına yakalanan vatandaşlara dinî hizmette bulunmuştur.

___

  • Akbaba, Muhsin, Kurt, Burak, Nazlıcan, Ersin. “Yeni Coronavirus Salgını: MERS-CoV.” Turkish Journal of Public Health, 12/3, (2014): 217-227.
  • Akyol, Asiye Durmaz. “Şiddetli Akut Solunum Yetmezliği Sendromu SARS Ve Korunma Önlemleri SARS.” Ege Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi Dergisi, 21/2 (2005): 107-123.
  • Arslan, Recep. “Tarihten Günümüze Epidemiler, Pandemiler ve Covid-19”, Göller Bölgesi Aylık Ekonomi ve Kültür Dergisi, 8/85 (2020):35-41.
  • Çapcıoğlu, İhsan. Kaya, Emine. Pandemi Döneminde Türkiye’de Dini Hayat, Ankara: Diyanet-Sen. 2021.
  • Gashi, Feim. “Koronavirüse Yakalanmış Kişilerde Tedavi Döneminde Dini Başa Çıkmanın Etkisi” Pamukkale Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, 7/1 (2020): 89-112.