Propofol İle Deksmedetomidin Sedasyonunun Aksiller Blok Uygulaması Üzerine Olan Etkilerinin Karşılaştırılması

Önkol cerrahisinde propofol ve deksmedetomidinin intraoperatif sedasyon, hemodinamik parametreler ve postoperatif analjezi üzerine etkilerini karşılaştırmayı ladık.YÖNTEMAksiller yaklaşım ile brakial pleksus bloğu uygulanacak, elektif el ve ön kol cerrahisi geçirecek, ASA I-II, 40 olgu 2 gruba randomize ayrıldı. Grup D’deki (n=20) olgulara aksiller blok uygulamasından önce deksmedetomidin 1 μg kg-1 yükleme dozu 10 dakika uygulandıktan sonra 0.2–0.7 μg kg-1 sa-1 dozunda infüzyon, Grup P’deki (n=20) olgulara ise propofol 1 mg kg-1 yükleme dozu 10 dakika uygulandıktan sonra 50–100 μg kg-1 dk-1 dozunda propofol infüzyonu başlandı. Grupların sedasyonu Ramsay Sedasyon Skoru’na göre 3-4 olarak hedeflendi. Hedef sedasyon düzeyine erişildiğinde aksiller blok uygulandı. Deksmedetomidin veya propofol infüzyonu cerrahi girişim bittiğinde sonlandırıldı. Gruplar; sedasyon skorları, hemodinamik parametreler, periferik oksijen satürasyonu, solunum sayısı, Pin-prick testi ve Bromage skorları ile duyusal ve motor blok seviyeleri, postoperatif dönemde duyusal ve motor blok gerileme zamanı, ilk analjezik gereksinim zamanı ve yan etkiler açısından karşılaştırıldı.BULGULARİki grup arasında demografik veriler, hemodinamik parametreler, sedasyon skorları, duyusal ve motor blok seviyeleri ve yan etkiler açısından fark bulunmadı. Deksmedetomidin grubunda postoperatif duyusal blok geri dönüş zamanı ve ilk analjezik gereksinim zamanı propofol grubuna göre anlamlı olarak daha uzun bulundu (p<0.05). SONUÇ: Deksmedetomidinin propofol kadar etkili ve güvenli sedatif bir ilaçtır. Aksiller blok sonrasında duyusal blok süresi ve ilk analjezik gereksinim zamanını uzatması nedeniyle, operasyon süresinde uzama beklenen olgularda daha iyi bir seçenek olabilir.

Comparison Of The Effects Of Propofol and Dexmedetomidine Sedation On Axillary Block

AIM: We aimed to compare the effects of propofol and dexmedetomidine on intra-operative sedation, hemodynamic parameters and post-operative analgesia during fore-arm surgery with axillary block. METHODS: Forty patients scheduled for elective hand and forearm surgery with axillary brachial plexus block (ASA I-II) were randomized into two groups. Group D patients received a loading and continuous infusion dose of intravenous dexmedetomidine 1 μg kg-1 in ten minutes before the axillary block and 0.2–0.7 μg kg-1 h-1, respectively. Group P patients received a loading and continuous infusion dose of intravenous propofol 1 mg kg-1 in ten minutes before the axillary block and 50–100 μg kg-1 min-1, respectively. Upon reaching a target sedation score of 3–4 (assessed with Ramsey sedation scale), axillary block was performed. At the end of surgery, intravenous infusions were stopped. Groups were compared in terms of sedation scores, hemodynamic and respiratory parameters, sensory and motor block levels (with Pin-prick test and Bromage scores), time to regression of sensory and motor blocks, time to first analgesic requirement, and adverse events. RESULTS: Demographic data, hemodynamic and respiratory parameters, sedation scores, sensory and motor block levels, and adverse events did not significantly differ between groups. Dexmedetomidine significantly delayed regression of sensory block and first analgesic requirement compared with propofol (p<0.05). CONCLUSION: Dexmedetomidine as a sedative agent is as effective and safe as propofol. If surgery is expected to last longer, dexmedetomidine may be better suited because it prolongs sensory block regression time and time to first analgesic requirement.
Kafkas Journal of Medical Sciences-Cover
  • ISSN: 2146-2631
  • Yayın Aralığı: Yılda 3 Sayı
  • Başlangıç: 2011
  • Yayıncı: Kafkas Üniversitesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

Uzun Süre Hastanede Yatan Hastalarda Malnütrisyon

Gülsün Özdemir AYDIN, Nuray TURAN, Hatice KAYA

Gebelerde görülen dermatolojik hastalıklar ve bu hastalarda tedavi tercihlerimiz. Türkiye'den bir deneyim: 5 yıllık bir inceleme.

Salih Levent ÇİNAR, Demet KARTAL, Semih Zeki ULUDAĞ, Mehmet DOLANBAY, Ragıp ERTAŞ, Atıl AVCI, Murat BORLU

Erişkin hastalarda ışıklı entübasyon stilesi, Storz DCI videolaringoskop ve Macintosh laringoskopun karşılaştırılması

Hatice BAHADIR, Hediye Ayla TÜR, Cengiz KAYA, Ersin KÖKSAL, Yasemin Burcu ÜSTÜN, Elif Bengi ŞENER, Ahmet DİLEK

Atriyal Fibrilasyon Tedavisinde Biatriyal Hacim Küçültme Cerrahisi

Sefer USTA, Hamit Serdar BAŞBUĞ, Gökhan ÖZERDEM

Sıçanlarda ATP-Bağımlı Potasyum Kanal Agonist ve Antagonistlerinin Penisilin ile oluşturulmuş Epilepsi Üzerine Etkileri

Yıldız ACAR, Recep ÖZMERDİVENLİ, Şerif DEMİR, Ersin BEYAZÇİÇEK, Seyit ANKARALI, Özge BEYAZÇİÇEK, Handan ANKARALI

Ağır Akciğer hastalığının Eşlik Ettiği Abdominal Aorta Anevrizması Olgusunda Epidural Anesteziyle Endovasküler Tedavi

Ahmet ŞEN, Başar ERDİVANLI

Akciğer Kanserindeki Ağrıyı, Tedavi Edici Önlem ve Yaklaşımlara Güncel bir Bakış Açısı

Hande TÜRKER, Çetin Kürşad AKPINAR, Meftun ÜNSAL

Nitrojen bazlı gübreye mesleki maruziyet: Ağır bir irritant kontakt dermatit olgusu

Ömer Faruk ELMAS, Okan KIZILYEL, Mahmut Sami METİN, Handan BİLEN, Mustafa ATASOY

Propofol İle Deksmedetomidin Sedasyonunun Aksiller Blok Uygulaması Üzerine Olan Etkilerinin Karşılaştırılması

Filiz ATA, Belgin YAVAŞÇAOĞLU, Nermin Kelebek GİRGİN, Canan YILMAZ, Fatma Nur KAYA, Remzi İŞÇİMEN

Ozon, Kantaron, Kekik ve Gül Yağlarının Bazı Patojenik Mikroorganizlara Karşı Antimikrobiyal Aktivitelerinin Belirlenmesi

Cigdem Eda BALKAN, Murat KARAMESE, Demet CELEBİ, Sabiha AYDOGDU, Yalcin DİCLE, Zeki CALİK