Gebelerde görülen dermatolojik hastalıklar ve bu hastalarda tedavi tercihlerimiz. Türkiye'den bir deneyim: 5 yıllık bir inceleme.

AMAÇ: Son yıllarda dermatoloji polikliniğine başvuran gebe sayısı artmıştır. Bu da beraberinde bu hastalara özel bir yaklaşım zorunlulu- ğunu getirmiştir. Gebe bir hastaya dermatolojik olarak yaklaşabilmek için klinisyenlerin gebelikte görülen dermatolojik hastalıkları iyi bilmesi gerekmektedir. Gebeler ve gebelik düşüncesi olanlar ayrıcalıklı olarak gözden geçirilmelidir. Bu çalışmadaki amacımız gebelerde görülen deri hastalıklarını incelemek ve şehrimizdeki dermatologların bu hasta grubunda tercih ettiği tedavileri belirlemekti. YÖNTEM: Kliniğimize başvuran 697 hasta retrospektif olarak de- ğerlendirmeye alındı. Bu hastalara verilen tanılar ve reçetelendirilen ilaçlar analiz edildi. BULGULAR: Gebe hastalarda en sık görülen hastalıklar kaşıntı, ürtiker, akne ve kontakt dermatit olarak bulundu. Bu hastalara ço- ğunlukla topikal tedaviler reçete edilmişti. Sistemik tedavilerden en sık tercih edilenler antihistaminikler, steroidler ve antibakteriyellerdi. Bu sistemik tedaviler sırası ile 195, 148 ve 87’şer defa reçete edilmişti ve gebe hastalarda yazılan sistemik tedavilerin yaklaşık % 96’sını oluşturuyorlardı. SONUÇ: Gebelik çok sayıda dermatolojik hastalığın görülmesi ile kendine özgü bir dönemdir. Aynı zamanda gerek anne gerek de fetüs açısından çok hassas bir dönemdir. Bu nedenlerden dolayı doktorlar bu hasta grubunda genellikle topikal tedavileri tercih etmektedirler. Bu çalışma bölgemizdeki dermatologlarının gebe hastalarda tedavi tercihlerini göstermesi açısından yol göstericidir.

The skin findings of pregnant women and our treatment choices. A Turkish experience: a 5-year survey.

AIM: The number of pregnant women applying to dermatology outpatient clinics has increased. This has brought to notice the need for a specialized approach. In order to deal with pregnant women and their diseases, one must have a good knowledge of the skin disorders of pregnancy. Pregnant women and women who are considering pregnancy should be treated exclusively. METHODS: Our aim was to evaluate the skin disorders of the pregnant women and to establish the treatment choices of dermatologists in our city when their patients were pregnant women. RESULTS: Six hundred and ninety seven pregnant women who applied to the outpatient clinics were included in the study. Their diagnoses and the medications which are prescribed to them are retrospectively analyzed. Results: Pruritus, urticaria, acne and contact dermatitis were the most common diagnoses. Mostly topical medications were prescribed by the dermatologists. Among the systemic therapies antihistamines, steroids and antibacterials were prescribed 195, 148 and 87 times respectively which account for almost 95.98% of all systemic medications. CONCLUSION: Pregnancy is a unique period with a different range of dermatological diseases. It is also a vulnerable stage in terms of both the mother and the fetus. That’s why the physicians generally choose topical therapies. Our study is an instructive one, showing the therapy preferences of dermatologists in our city when their patients are pregnant women.
Kafkas Journal of Medical Sciences-Cover
  • ISSN: 2146-2631
  • Yayın Aralığı: Yılda 3 Sayı
  • Başlangıç: 2011
  • Yayıncı: Kafkas Üniversitesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

Sıçanlarda ATP-Bağımlı Potasyum Kanal Agonist ve Antagonistlerinin Penisilin ile oluşturulmuş Epilepsi Üzerine Etkileri

Yıldız ACAR, Recep ÖZMERDİVENLİ, Şerif DEMİR, Ersin BEYAZÇİÇEK, Seyit ANKARALI, Özge BEYAZÇİÇEK, Handan ANKARALI

Nitrojen bazlı gübreye mesleki maruziyet: Ağır bir irritant kontakt dermatit olgusu

Ömer Faruk ELMAS, Okan KIZILYEL, Mahmut Sami METİN, Handan BİLEN, Mustafa ATASOY

Propofol İle Deksmedetomidin Sedasyonunun Aksiller Blok Uygulaması Üzerine Olan Etkilerinin Karşılaştırılması

Filiz ATA, Belgin YAVAŞÇAOĞLU, Nermin Kelebek GİRGİN, Canan YILMAZ, Fatma Nur KAYA, Remzi İŞÇİMEN

Akciğer Kanserindeki Ağrıyı, Tedavi Edici Önlem ve Yaklaşımlara Güncel bir Bakış Açısı

Hande TÜRKER, Çetin Kürşad AKPINAR, Meftun ÜNSAL

Gebelerde görülen dermatolojik hastalıklar ve bu hastalarda tedavi tercihlerimiz. Türkiye'den bir deneyim: 5 yıllık bir inceleme.

Salih Levent ÇİNAR, Demet KARTAL, Semih Zeki ULUDAĞ, Mehmet DOLANBAY, Ragıp ERTAŞ, Atıl AVCI, Murat BORLU

Blefaropitoz Tedavisinde Frontal Askı Materyalleri: Klinik Sonuçlar

Adem GÜL, Mustafa DURAN, Ertuğrul CAN, Leyla NİYAZ, Ümit BEDEN

Böbrek Nakli Sonrası Gelişen Vezikoüreteral Reflü Olgusunda Tedavi Seçimi

Mehmet ERİKOĞLU, Halil İbrahim TAŞCI, Mehmet BALASAR, Mesut PİŞKİN

Atriyal Fibrilasyon Tedavisinde Biatriyal Hacim Küçültme Cerrahisi

Sefer USTA, Hamit Serdar BAŞBUĞ, Gökhan ÖZERDEM

Ağır Akciğer hastalığının Eşlik Ettiği Abdominal Aorta Anevrizması Olgusunda Epidural Anesteziyle Endovasküler Tedavi

Ahmet ŞEN, Başar ERDİVANLI

Erişkin hastalarda ışıklı entübasyon stilesi, Storz DCI videolaringoskop ve Macintosh laringoskopun karşılaştırılması

Hatice BAHADIR, Hediye Ayla TÜR, Cengiz KAYA, Ersin KÖKSAL, Yasemin Burcu ÜSTÜN, Elif Bengi ŞENER, Ahmet DİLEK