TUĞLA KİREMİT ÜRETİMİNDE VAKUMLU ŞEKİLLENDİRMENİN KİLİN PLASTİKLİK VE KURUTMA DAVRANIŞLARINA ETKİSİNİN ÖN ARAŞTIRMASI

Bu çalışmada bazı tuğla ve kiremit üretimi yapan fabrikaların üretim proses aşamalarından alınan tuğla, kiremit çamurlarının ekstrüzyon girişi ve ekstrüzyon çıkışı numuneleri üzerinde vakumun plastikliğe ve fiziksel özelliklere olumlu ve olumsuz etkisi araştırılarak, işletmelerin üretimlerinde ekstrüzyonda vakumlamanın etkileri incelenmiştir. Plastiklik değerlerinin tespitinde Pfefferkorn Plastiklik Testi kullanılmış elde edilen verilerle grafikler oluşturulmuştur. Sonuç olarak, prosesin sürekli kontrol altında tutulmasının ve kilin özelliklerine proses aşamalarının etkisinin bilinmesinin önemli olduğu, işletmelerin laboratuar imkanına sahip olmaları ile hem ürün zaiyatı, hem de emek ve enerji kaybının önleneceği görülmüştür.

THE PRELIMINARY STUDY ON THE EFFECT OF PLASTICITY AND DRYING BEHAVIOUR OF EXTRUSION FORMED CLAY FOR THE TILE&BRICK MANUFACTURING

In this study, representative clay samples taken from tile&brick factories before and after extrusion were studied in order to determine the effect of extrusion on properties such as plasticity, drying, and etc. Calculated plasticity values according to the  fefferkorn were presented. It was concluded that each of the manufacturing processes should be under control through production and their effect on clay properties should be determined in order to minimize minimizing production loses.

___

  • [1] Işık,İ., Kil ve Kil Minerali Tanımı: AIPEA ve CMS Terminoloji Komitelerinin Ortak Raporu (Çeviri)Seramik Dünyası Dergisi, Temmuz-Ağustos sayısı, 15 s., 1996.
  • [2] Grim, R.E., Clay Mineralogy, 2nd edition Mc Graw-Hill Book Co., 1968.
  • [3] Uz. V., İnorganik,Organik ve Biyolojik Bazlı İlavelerin Killerin Seramik Özellikleri Üzerine Etkisi, Osmangazi Üniv., Fen Bil.Ens., Doktora Tezi, Eskişehir, 507 S. ,2004.
  • [4] Bender W.,Handle F., Brick and Tile Making, Bauverlag GmbH, Wiesbagen und Berlin, Germany, 805 P., 1982.
  • [5] Grimshaw, R.W., The Chemistry and Physics of Clays, Teach.Books, 4012 Williamsburg Court, India, 1023 p., 1971.