OLTU (Erzurum) TAŞI YATAKLARININ STRATiGRAFiSi VE MiNERALOJiSi

inceleme alaninda Permo-Karbonifer (?). Ust Kretase, Tersiyerve Kuvaterner yaslt kaya birimleri yuzeylenmistir. TemeldekiPermo-Karbonifer (?) yaslt sist, serpantinit ve granit Ust Kreataseyasli kumtasi marn ve kirectaslartndan olusan flis karekterli istiftaraftndan uyumsuz olarak uzerlenir. Caltsma alantnda Oltu taslartntnda yer aldig: Ost Kretase flislerinin uzerine Eosen yasltflisler (kumtasi, konglomera ardistmt) uyumsuz olarak gelir. Tersiyerhavzanin tabantnt da olusturan Eosen yasli fli~ uzerine Oligosenyaslt volkanik ara katktlt tortul kayaclar (havra dolgukayaclari) uyumsuz olarak gelir. En iistte ise Tersiyer sonu=Kuvarterner basi araltgtnda gelismis piroklastik kayaclar havzadofgu kayalartru uyumsuzlukla uzerler. Kuz eyde Pontid ve guneydeAnatolid Kusaklari arastnda yer alan inceleme alanmda, GeeKretase'den beri devam eden ve giinumuzde de etkinligini surdurenN-S stktsma geriliminin denetledigi tektonik yapilar gelismistir.Bolgenin jeolojik, stratigrafik ve saha gozlemlerine ayrtca petrografikve parlatma analizleri sonuclarina gore u« Kretaseflislerinde yer alan Oltu tast bolgede olusan ktvrtmlanrnalara ve bunabagli olarak gelisen dinamo-metamorfizma sonucu olustugu tahmin edilmektedir.

___

  • Altunel, E. Ve Hancock, P.L., 1993, Morphology and structural setting of Quarternary travertines at Pamukkale: Turkey Geological Journal, 28, pp. 339-346.
  • Atalay, r., 1982, Oltu cayi havzasmm fiziki cografyasi ve arnenajrnam: Ege Universitesi Sosyal Bilimler Fakiiltesi, Yaym No: 1I, 149 s., lzmir.
  • Baykal, F., 1950, Oltu-Gole-Ardahan-Crldrr bOigesinin jeolojik ana eizgtleri: M.T.A. Rapor No. 1928, Ankara.
  • Bozkus, C, 1991, 0ltu-Narrnan Tersiyer havzasmm kuzeydogusunun stratigrafisi, T.J.K. Bulteni, 33,47-66 S., Ankara
  • Bozkus, C, 1993, Oltu-Narrnan Tersiyer havzasr kuzeydogusunun (kdmurlu) tektoniginln incelernesi: Akdeniz Universitesi Isparta Mlihendislik FakiiItesi Dergisi, sayi 7, 65-80 S., Isparta.
  • Gattinger, T.E., 1955, Kuzeydogu Tiirkiye'de Coruh ile Erzururn arasmdaki bolgede yapilan Jeolojik harita eahsmalarr hakkmda rapor (Ceviri Z. Bengi): M.T.A. Rapor No. 2379, Ankara.
  • Koeyigit, A. Ve Rojay, B., 1984, Dogu Anadolu Bolgesinin yeni tektonik cansi ve Horasan-Narman depremi-1983: Kuzey Anadolu I. Ulusal Deprem Sempozyumu, Ataturk Oniversitesi Yayirn, 248-265 s., Erzurum.
  • KoUigit, A., Ozturk, A., inan, S. Ve Giirsoy, H., 1985, Karasu havzasmm (Erzurum) tektonomorfolojisi ve mekanik yorumu: Cumhuriyet Universltesi Miihendislik Fakiiltesi Dergisi, 2-1, I-IS s., Sivas.
  • Lahn, E., 1939a, Havkaskis (Kesikhavkas) Miisevereh (Ortacigmagrl) akik ve Bayburt taskornuru yataklan: M.T.A. Rapor No. 690, 30 s., (Yayinlanmanns), Ankara.
  • Lahn E., 1939b, Karasu-Coruh nehri arasmdaki bolgede yapilan jeolojik arastrrma: M.T.A. Rapor No. 838, 50 s., (Yaymlanrnarrus), Ankara.
  • Nebert, K., Engin, T. Ve Engin, D., 1964, Oltu-Narman Tersiyer havzasmm jeolojisi hakkmda rapor: M.T.A. Rapor No. 3485, Ankara.
  • Senger, A.M.C, Yrlmaz, Y. Ve Ketin, L, 1981, Kuzey Tiirkiye' de Jura oncesi okyanusal kalmtrlarr, Permiyen-Triyas Paleotetis parcalart (Ceviri: Enver Altmh): Yeryuvan ve insan, 6, Sayi 1-2, 6-16 s., Ankara.
  • Senger, A.M.C ve Yilmaz, Y., 1983, Tiirkiye'de Tetis'in evrimi: Levha tektonigi acrsmdan bir yaklasim: T.J.K. Yerbilimleri ozel dizisi, 75 s., Ankara.