MURGUL-ÇAKMAKKAYA SULFURLU BAKIR CEVHERi KABA FLOTASYONUNDA ORTAM SUYU SICAKLIGININ ETKisi

Tiirkiye 'nin onemli bakir yataklartndan biri olan Artvin,Murgul-Cakmakkaya sulfurlii bakir cevherlerini degerlendiren KaradenizBaktr lsletmeleri (K.B.i.) jlotasyon tesisinde otomasyon sisteminegecilmistir. Ancak bur tesistejlotasyon ortam suyu sicakligi kontroledilmemektedir. Bolgenin yaz ve kts aylari ISl farkt 45 "C civartndaoldugu dikkate altndtgtnda flotasyon verimi bu ISl farktndan etkilenecektir.Bu calismada jlotasyon ortam suyu stcakltgt 5, 13, 20, 27, 40"C arastnda degistirilerek laboratuvar olcekli kaba flotasyon devresinintenor ve verim uzerine-etkisiorasurtlmtsur. Deney sonuclartnagore, dusuk stcakltklarda jlotasyon y'qptldlgmda bakirtn tenoru ve verimidusuk olmakta yuksek stcakhklarda ise tenor dusuk, verim iseyiikselmektedir. Ortam suyu stcakligi 20 "C oldugunda ise en yiiksekbaktr tenoru en dusuk silikat miktartyla efde edilmistir .

___

  • Atak, S., 1982, Flotasyon Ilkeleri ve Uygulamalan: i.T.D.Maden Fakiiltesi, istanbul, p 222.
  • Cakan, i., 1994, Karadeniz BOIgesi Artvin iii: Ozkan Matbaacrhk, Ankara, p 692.
  • Cakm, V., 1996, Murgul-Cakmakkaya Bakrr Cevherinin Flotasyonu ve Tesis Tasarum: Siileyman Demirel Universitesi Fen Bilimleri Enstitiisu Maden Muhendisligi Anabilim DaIJ Yuksek Lisans Tezi, 65 s (yaymlanmarrus).
  • Emrullahoglu, O.F., 1985, Etibank Murgul-<;akmakkaya Bakir Cevheri icin en Uygun Kopurtucu Reaktifin Belirlenmesi: Anadolu Uni. Mtih.-Mim. Fakiiltesi Dergisi, Cilt 2 SaYI I, 65-72.
  • Ergin, Z., Semerkant, 0., Cocen, i., 1988, Cevher Hazrrlarnada Laboratuvar Ders Notlan: Dokuz Eyltil Universitesi Miih.-Mim. Fak. MMIMAD 88 Ey 169, izmir, 140 s.
  • Hukki, R.T., 1970, Hot Flotation Improves Selectivity and Raises Mineral Recoveries: World Mining, pp.74-76.
  • Kaya, M., 1993, Daha Temiz Bir Konsantre Icin Flotasyon Makinalarmda Kopiik Yrkama Teknolojisi: Etibank Vakfl Btilteni, No:6, 23-28.
  • Kaya, M., 1985, Froth Washing in Mechanical Flotation Cell: Master Thesis McGill University Mining and Metallurgical Engineering Department, pp. 30-34.
  • O'Connor, C.T., Dunne, R.C. and Bothelho, D.A.M.R., 1985, The Effect of Temperature on Pyrite From Two Different Ores: XV Inter. Mineral Processing Congres, Cannes, pp. 211-221.