DİKDÖRTGEN KESİT ALANINA SAHİP BİR SARGIDA UYGUN SARIM TİPİNİN TESPİTİ İÇİN BİR YAZILIM

Teknolojik gelişmelere paralel olarak, sarım teknikleri de oldukça gelişmiştir. Birsargı (endüktör, bobin, selenoid) oluşturmanın farklı metotları vardır. Bu metotlar,sistem gücü ve gerilimine, sargıların kullanılacak olduğu yere ve sargıların kullanılışamacına bağlıdır. Bir sargının en az hacimde, en az ağırlıkta ve en az kayıplı olması;fakat, en yüksek endüktans değerine sahip olması istenilir. Bu şartların bazılarınısağlamak için, optimizasyon işlemleri yapılmalıdır. Optimizasyon işlemleri sargısipir sayısını artırmak için de uygulanabilir. Bu çalışmada, dikdörtgen kesit alanınasahip bir bobinde en uygun sargı tipini belirlemek için bir yazılım geliştirilmiştir;seçilen sargı tipi ile sarılmış bobinin kesit alanı 2B düzlemde gösterilmiştir. Busayede yazılım, tasarımcılara en az zamanda en uygun sarım şeklini belirleme imkanısunmaktadır.

A SOFTWARE FOR CHOOSING APPROPRIATE WINDING TYPE OF A COIL HAVING RECTANGULAR CROSS-SECTIONAL AREA

As parallel with technological developments, the techniques of windingalso rather improved. There are different winding methods to build a coil (inductor,bobbin, solenoid). These methods depend on the power and voltage of the system,the place where the winding will be employed, the purpose for which the windingwill be used. It is demanded that the windings have minimum volume, minimumweight and minimum losses; but, maximum inductance. To provide some of theseconditions, the optimization processes should be done. The optimization processescan be also applied to increase turn numbers of winding. In this study, a software forchoosing appropriate winding type of a coil, with rectangular cross-sectional area,has been developed; cross-sectional area of the coil, having been wound with chosenwinding type, was shown on two-dimensional (2D) plane. Thus, the softwareprovides that the designers are enable to determine the most proper winding type inthe least time.

___

  • [1] O. Gürdal, Elektromanyetik Alan Teorisi, Nobel Yayın Dağıtım, 2000.
  • [2] M. T. Aydemir, E. Afacan, C. Nakiboğlu, Elektromanyetik, Schaum’s Outline Series, Mc Graw-Hill, Nobel Yayın Dağıtım, Ankara, 2000.
  • [3] McLyman, C. W. T., Transformer and Inductor Design Handbook, 2nd ed., Marcel Dekker, Inc., 1988.
  • [4] Pearman, Richard A., Electric Machinery and Transformer Technology, Fort Worth, Saunders College Publications, 1994.
  • [5] Biran, A.,Breiner, M., 1995, MATLAB for Engineers, Addison- Wesley Publishing Company.
  • [6] M. Uzunoğlu, A. Kızıl, Ö. Ç. Onar, Kolay Anlatımı ile İleri Düzeyde Matlab 6.0-6.5, Türkmen Kitapevi, İstanbul, 2002.
  • [7] İ. Yüksel, Matlab ile Mühendislik Sistemlerinin Analizi ve Çözümü, Vipaş A.Ş, Uludağ Üniversitesi, Bursa, 2000.
  • [8] MATLAB® for Microsoft Windows, MathSoft Inc., (1999)
  • [9] D. F. Rogers, J. A. Adams, Mathematical Elements for Computer Graphics, McGraw-Hill Publication Company, 1990.