Çayköy Deresi (Eğirdir-Isparta)’ndeki Eğirdir Siraz (Capoeta pestai Pietschmann, 1933)’larının Helmint Parazitleri Üzerine Bir Araştırma

Bu çalışmada, Çayköy deresi (Eğirdir-Isparta)’nden elektroşokerle avlanan Capoeta pestai (Pietschmann, 1933)’nin helmint parazitleri araştırılmıştır. Araştırma süresince toplam 150 birey incelenmiştir. Çalışma sonucunda konak balıkta Platyhelminthes grubundan bir tür digenean (Allocreadium isoporum Loos, 1894) ve Nemathelminthes grubundan bir tür nematod (Rhapdochona denudata, Dujardin, 1845) bulunmuştur. Her mevsimde örneklenen bireylerden toplam 188 A. isoporum ve 592 adet R. denudata olmak üzere toplam 780 adet parazit tespit edilmiştir. Her iki parazitin de mevsim, cinsiyet, boy ve yaş değişkenlerine göre; yaygınlık, ortalama yoğunluk, bolluk ve toplam parazit sayıları belirlenmiştir.

A Research on Helminth Parasites of Capoeta pestai (Pietschmann, 1933) from Çayköy Stream (Eğirdir-Isparta)

In this study, the helminth parasites of Capoeta pestai (Pietschmann, 1933) that was caught by electro shocker in Çayköy stream (Eğirdir-Isparta) has been investigated. Throughout study, 150 individuals have been taken into consideration. As a result, digenean belongs to Platyhelminthes group and nematod belongs to Nemathelminthes have been determined. 188 A. isoporum Loos, 1894 and 592 R. denudata, Dujardin,1845 have been obtained from individuals that was sampled in every season. Mean intensity, total number, abundance and prevalence of both parasites has been set in regard to season, host size, age and sexes.

___

Journal of Limnology and Freshwater Fisheries Research-Cover
  • ISSN: 2148-9300
  • Yayın Aralığı: Yılda 3 Sayı
  • Başlangıç: 2015
  • Yayıncı: Su Ürünleri Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü