Yiyecekte Yenilik Korkusunun Sosyo-Kültürel Uyum ve Mesleki Tatmin Üzerine Etkisi: Turizm Lisans Öğrencileri Örneği

Birçok akademik çalışmaya konu olan yiyecekte yenilik korkusu farklı kültürlere ait yiyeceklerden çekinme olarak tanımlanmaktadır. Bireyler aşina oldukları yiyecekleri tüketme eğilimindedirler. Fakat yeni yiyeceklere açık olmama durumu bireylerin sosyal hayatlarını ve iş yaşamlarını da etkilemektedir. Bu doğrultuda araştırmada, Turizm lisans öğrencilerinin yiyecekte yenilik korkusunun, mesleki iş tatminine ve sosyo-kültürel uyuma etkilerini ölçmek amaçlanmıştır. Veri toplama yöntemi olarak anket tekniği kullanılmıştır. Çalışmanın evrenini Çanakkale On sekiz Mart Üniversitesi Turizm Fakültesi lisans öğrencileri oluşturmaktadır. Anket kapsamında 162 öğrenci örneklem grubuna dahil edilmiştir. Araştırmanın analizi Smart PLS programı ile yapılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre yiyecekte yenilik korkusu artarken mesleki iş tatmini ve sosyo-kültürel uyumun azaldığı bulunmuştur. Ayrıca yiyecekte yenilik korkusunda meydana gelen bir birimlik ekolojik uyum, iş performansı, kişilerarası iletişim ve dil yeterliliği boyutlarında da azalmaya neden olduğu görülmektedir. Turizm öğrencileri mezun olduktan sonra başka yerlerde çalışmak ve başka kültürlere etkileşim halinde bulunmak durumunda kalacaklardır. Dolayısıyla yiyecekte yenilik korkusu, öğrencilerin gerek mesleki iş tatminin de gerekse de farklı sosyo-kültürel ortamlara uyumlarını olumlu/olumsuz etkilediği ortaya çıkmaktadır.

___

  • Aymankuy, Y. ve Sarıoğlan, M. (2007). Yiyecek-İçecek Felsefesi ve Beslenme Alışkanlığının Geliştirilmesine Yönelik Bir Model Önerisi, 1. Ulusal Gastronomi Sempozyumu, 4-5 Mayıs 2007, Antalya.
  • Berry J. (2005). Acculturation: Living successfully in two cultures. Int J Intercult relations. 29, 697–712
  • Bingöl, D.; (1997). Personel Yönetimi, Beta Yayıncılık, 3.Baskı, İstanbul
  • Bozkurt, Ö., ve Bozkurt, İ. (2008). İş Tatminini Etkileyen İşletme İçi Faktörlerin Eğitim Sektörü Açısından Değerlendirilmesine Yönelik Bir Alan Araştırması. Doğuş üniversitesi dergisi, 9(1), 1-18.
  • Bucak, T. ve Ateş, U. (2014). Gastronomi Turizminin İl Turizmine Etkisi: Çanakkale Örneği, International Journal of Social Science, 28, 315-328.