Bir Kültürel Mirasın Serüveni: Erzurum Feyzullah Efendi Konağı

Geçmişten günümüze ulaşan tarihi çevre ve yapılar, zamanla çeşitli topluluklara ev sahipliği yapmış kültürel miraslardır. Kültürel mirasımızın en önemli elemanlarından birisi olan, yapıldığı dönemdeki toplumun kültürünü, yapım tekniklerini, yapı malzemelerini, sosyo-ekonomik durumu gibi geçmişe yönelik bilgilerini yansıtan mimari eserlerin korunarak gelecek nesillere aktarılması son derece önemlidir. Tarihi yapıları koruma yöntemlerinden en fazla kullanılanı yapının yeniden işlevlendirilmesidir. Çalışmada, “Kültür Yolu” projesi kapsamında Erzurum Geleneksel El Sanatları Müzesi olarak yeniden işlevlendirilen Feyzullah Efendi Konağı ele alınmıştır. Erzurum’un mimari kültürel miraslarından biri olan Feyzullah Efendi Konağı, unutulmaya yüz tutmuş el sanatlarına yönelik bir müze olarak işlevlendirilmiştir. Araştırmanın amacı, konak olarak inşa edilen yapının yerini ve tarihçesini, yeni işlev ile Erzurum Geleneksel El Sanatları Müzesi’ne dönüşüm sürecini: mekânların değişimi üzerinden değerlendirerek ortaya koymaktır. Bu kapsamda Feyzullah Efendi Konağı yerinde gözlem yapılarak, proje çizimleri ve fotoğrafları üzerinden incelenmiştir. Çalışma sonucunda mimari kültürel mirasların varlığını sürdürmesi için yeniden işlevlendirmenin önemi vurgu yapılarak yapının mimari kimliğine yönelik olumlu ve olumsuz yönleri ortaya konulmuştur.

___

  • Açıcı, F. K., Ertaş, Ş., ve Sönmez, E. (2017). Sürdürülebilir turizm: Kültür turizmi ve kültürel miras. Akademia Disiplinlerarası Bilimsel Araştırmalar Dergisi, 3(1): 52-66.
  • Ahunbay, Z. (2009). Tarihi Çevre Koruma ve Restorasyon, İstanbul: YEM Yayınları.
  • Aşılıoğlu, F., ve Memlük, Y. (2010). Frig Vadisi Kültür Mirası Alanlarının Belirlenmesi ve Değerlendirilmesi. Ankara Üniversitesi Çevre Bilimleri Dergisi, 2 (2): 185-197.
  • Avcı, M., ve Memişoğlu, H. (2016). Kültürel Miras Eğitimine İlişkin Sosyal Bilgiler Öğretmenlerinin Görüşleri. İlköğretim Online, 15 (1): 104-124.
  • Binoy, T. A. (2011). Archaeological and Heritage Tourism Interpretation A Study. South Asian Journal of Tourism and Heritage, 4 (1): 100-105.
  • Dilmaç, O. (2013). Erzurum'da kaybolmaya başlayan yöresel el sanatları. Akdeniz Sanat, 6(11): 93-101.
  • Dönmez, C., ve Yeşilbursa, C. C. (2014). The effect of cultural heritage education on students’ attitudes toward tangible heritage. Elementary Education Online, 13(2): 425-442.
  • EBB, (2022). Feyzullah Efendi Konağı Tanzim Projesi, Erzurum Büyükşehir Belediye Etüt ve Projeler Daire Başkanlığı Koruma Uygulama ve Denetim Şube Müdürlüğü.