Sürdürülebilir Gastronomi Açısından Dikey Tarımın Önemi

Günümüz dünyasının giderek çoğalan nüfusu karşısında tarım arazilerinin yok olması, iklim değişikliği nedeni ile ürün çeşitliliğinin azalması, gıda güvenliliğinin tehlikeye girmesi, beraberinde gelen yoksulluk, canlı yaşamının devamlılığı açısından tarımın sürdürülebilirliği büyük önem arz etmektedir. Tarımsal faaliyetlere yeni üretim biçimleriyle farklı bir açı kazandıran dikey tarım, tarımın sürdürülebilirliği ve tarımsal üretimi kırsal alandan kentsel alana taşımayı hedefleyen yeni bir anlayış olarak karşımıza çıkmaktadır. Dikey tarım ile üretilen ürünlerin gastronomide lezzetlerinin artırılarak tüketilmesi sürekli gelişen gastronomi açısından önemli bir hedef olmaktadır. Bu çalışmayla dikey tarım faaliyetlerinin tarım alanındaki yerinin ve öneminin incelenmesi, gıda üretimi ve sürdürülebilirliği açısından ele alınması ve popülaritesi artan gastronomi için üretilen dikey tarım ürünlerinin değerlendirilmesi amaçlanmaktadır. Yapılan araştırmalarda, artan nüfusun ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla gıda üretiminin artırılması, gıda güvenliğinin sağlanması, iklim değişikliği ile yok olan verimli toprakların kaybolması, gıda kayıplarının önlenmesi açısından köyden kentlere taşınan tarımın gelişerek gelecek nesillere taşınmasının büyük önem sağlayacağı düşünülmektedir, fikri ortaya çıkmaktadır.

___

  • Ares, G., Ha, B., & Jaeger, S. R. (2021). Consumer attitudes to vertical farming (indoor plant factory with artificial lighting) in China, Singapore, UK, and USA: A multi-method study. Food Research International, 150, 1-12. https://doi.org/10.1016/j.foodres.2021.110811.
  • Ayyıldız, S. (2018) Meyvelerden yapılan yemeklerin sürdürülebilir gastronomi kapsamında değerlendirilmesi; Osmanlı mutfak kültürü örneği. International Gastronomy Tourism Studies Congress. 20-22 Eylül 2018, Kocaeli.
  • Baran, Z. & Karaca, Ş. (2021). Coğrafi işaretin sürdürülebilir gastronomi turizminde önemi. Düzce Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 11(2), 253-263.
  • Bingöl, B. (2015). Dikey tarım. Düzce Üniversitesi Ormancılık Fakültesi, 11(2) 92-99
  • Birkby, J. (2016). Vertical farming. ATTRA Sustainable Agriculture, 2, 1-12.
  • Boydaş, H. H. (2020). Sürdürülebilirlik muhasebesi ve raporlaması: otomotiv endüstrisi sürdürülebilirlik raporları üzerine bir araştırma. International Social Sciences Studies Journal, 6(74) 5211-5222 http://dx.doi.org /1026449/sssj.2751.
  • Burton, R. M. (2019). The future of vertical farming: the intelligent ecosystem. White paper. Cambridge consultants.
  • https://www.cambridgeconsultants.com/sites/default/files/uploaded-pdfs/vertical-farming.pdf.
  • Chole, A.S., Jadhav, A.R. & Shinde, V.N. (2021). Vertical farming: controlled environment agriculture. Just Agriculture, 1(5), 249-256.