Yapıbozum ve Sanatta Postmodern Pratikler

Postyapısalcı felsefenin önemli filozoflarından Jacques Derrida’nın yapıbozuma dayalı fikirleri, postmodern sanat anlayışının kavramsal ve biçimsel gelişim sürecinde etkili olmuştur. Metin üzerinde gerçekleştirdiği çalışmalar ile yeni bir felsefi söylem geliştirmek isteyen Derrida, sanatta postmodern yaklaşımların ortaya çıkmasına kaynaklık eden en önemli temelleri de oluşturmuştur. Postyapısalcılık ve bu yönde Derrida’nın metne yönelik görüşleri, postmodernist sanat anlayışına kaynaklık eden temel görüşlerin açığa çıkarılması aşamasında etkili bir kaynak olarak ortaya çıkmaktadır. Derrida’nın sırasıyla sözcük, metin, edebiyat oradan resim, heykel, fotoğraf gibi farklı disiplin alanlarına yayılan felsefi görüşleri; sanata etki eden, sanatı yönlendiren etkenler olması yönüyle incelenmesi gereken önemli bir araştırma alanını oluşturmaktadır. Derrida’nın yapıbozuma dayalı felsefesi ve sanatta uygulama biçimlerine açıklık getirmek üzere gerçekleştirilen çalışmada literatür taraması ve doküman incelemesi yöntemleri kullanılmıştır. Derrida ve yapıbozuma dayalı felsefenin, gerçekliğin muğlak yapısını vurgulayan ve mutlak bir gerçekliğin mümkün olamayacağını iddia eden görüşleri paralelinde; postmodernizmin ele alınması ve bu kapsamda somut sanat örneklerinin ortaya koyulması araştırmanın amacını oluşturmaktadır.

___

  • Baydemir, E. (2022). Azerbaycan’ın Çağdaş Sanatçısı Faig Ahmed’in Sanat Anlayışı ve Eserlerinin Dokuma Sanatındaki Yeri. Akademik Tarih ve Düşünce Dergisi, 9(3), 726-747.
  • Çulha, D. (2014). Post-Yapısalcı Argümanlar Ekseninde Müellif ve Sanat Nesnesi. Trakya Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 16(1), 123-140.
  • Derrida, J. (2014). Gramatoloji (İ. Birkan, Çev.). Ankara: Bilge Su Yayıncılık.
  • Doğan, S. (2021a). Jacques Derrida’nın “Differance” Söylemi ve Postmodern Sanata Yansıma Biçimleri, Medeniyet Sanat Dergisi. 7(2), 271-293.
  • Doğan, S. (2021b). Postmodern sanat ve Jacques Derrida; Düşünsel İlişkiler, Estetik Bağlamlar. International Social Sciences Studies Journal. 7(92): 5662-5675.
  • Erkan Güray, E. (2017). Cindy Sherman’ın Fotoğraflarında Gerçeklik Algısı, Karabük Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 7(1), 395-412.
Journal of Humanities and Tourism Research-Cover
  • ISSN: 2717-7092
  • Başlangıç: 2010
  • Yayıncı: Karabük Üniversitesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

Kültür Turizmi Kapsamında Yerel Kalkınmada Somut Kültürel Mirasın Çekiciliği: Karakaya Kaya Resimleri Örneği

Burçak AKINCI EKİZTEPE

Deleuze Felsefesi Ekseninde Paula Rego Çalışmalarında Olay ve Yaratıcılık Olgusu

Merve Mehtap BULUT, Serkan İLDEN

Üniversite Öğrencilerinin Mizah Duygusu ile Empatik ve Sosyal Öz Yeterlikleri Arasındaki İlişkinin İncelenmesi

Arzu ÖZYÜREK, Sümeyra YAŞAR, Eda DÖNMEZ, Gülbahar KIZILBOĞA, Müberra Sena CENGİZ

Türkiye’deki Sağlık Turizmi Hizmetlerine Yönelik Memnuniyet Algısı: Iraklı Turistler Örneği

Elaf Hasan SALMAN SALMAN, Ülkühan Bike ESEN

Somut Olmayan Kültürel Miras Perspektifinden Gevaş İlçesinin Mutfak Kültürü Üzerine Bir Araştırma

Dilara DENİZ

Turist Motivasyonlarının Satın Alma Niyeti ile İlişkisi: Almanya Üzerine Bir Karma Yöntem Araştırması

Cihan YILMAZ, Gülnur KARAKAŞ TANDOĞAN

Ayazini (Afyonkarahisar, Türkiye) Tarihi Kalıntıları Restorasyon Çalışmalarının Yöre Halkı Tarafından Görgül Değerlendirilmesi

Şükriye AKTEPE, Özgür CENGİZ

Kişiye Özel Diyet Yemek Paketi Hizmeti Sunan İşletmelere Yönelik Çevrimiçi Şikâyetlerin Analizi: İstanbul Örneği

Defne KEŞKEKCİ, Kansu GENÇER

Kars Karakurt Geleneksel Konutlarının Tipolojik Analizi

Hale Nur ORHAN, Fatma Zehra ÇAKICI

Gastronomi Festivallerinin Seyahat Motivasyonu ve Değer Algısı Üzerindeki Rolü: GastroAntep'e Gelen Yerli Turistler Üzerine Bir Araştırma

İbrahim ÇEKİÇ