Turist Motivasyonlarının Satın Alma Niyeti ile İlişkisi: Almanya Üzerine Bir Karma Yöntem Araştırması

Son derece rekabetçi bir yapıya sahip olan turizm sektöründe, aynı pazarlara benzer ürün ve hizmetleri benzer içerikte satan işletmeler, tüketicilerin satın alma niyetlerini hangi faktörlerin etkilediğini anlamak zorundadır. Tüketicilerin satın alma niyetlerini etkileyen en önemli faktörlerden birinin motivasyon olduğu açıktır. Bu nedenle, turizm arzı paydaşlarının satın alma sürecinde tüketicileri cezbetmek için neyin motive ettiğini anlamaları gerekmektedir. Bu çalışma, Almanya'da yaşayan bireylerin turizme katılıma motivasyonları ile satın alma niyetleri arasındaki ilişkiyi ortaya koymayı amaçlamaktadır. Çalışma, Berlin'de yaşayan bireylerden alınan anket sonuçlarına dayanmaktadır. Nicel veriler paket program kullanılarak toplanıp değerlendirilmiş ve araştırma için oluşturulan hipotezler regresyon, ANOVA ve t-testi analizleri ile test edilmiştir. Nitel veriler içerik analizi kullanılarak değerlendirilmiştir. Nicel sonuçlar, turizme katılma motivasyonu ile satın alma niyeti arasında anlamlı bir ilişki olduğunu göstermiştir. Nitel bulgular, Almanya'da turizme katılma motivasyonunu artıran ve azaltan faktörleri belirmiştir. Motivasyonu artıran faktörler iki boyutta dokuz farklı tema altında toplanmış ve en önemli faktör yeni yerler görme isteği olarak belirlenmiştir. Motivasyonu azaltan faktörler, koronavirüs en önemli faktör olarak belirlenirken, iki boyutta beş farklı tema altında toplanmıştır.

___

  • Alegre, J. and Cladera, M. (2006). Tourist Expenditure and Quality: Why Repeat Tourists Can Spend Less Than First-timers?. Tourism Economics, 16(3), 517-533.
  • Alegre, J., Cladera, M. and Sard, M. (2011). Analyzing The İnfluence of Tourist Motivations on Tourist Expenditure at a Sun-and-sand Destination. Tourism Economics, 17(4), 813-832.
  • Arık, İ. (2018). Motivasyon ve Heyecana Giriş, Çantay Kitabevi, İstanbul, 2.
  • Aygün, H. (2018). Tüketici Davranışlarının Satın Alma Niyetine Etkisinde Etiğin Aracı Rolü. Social Sciences Studies Journal, 4(23), 4666-4684.
  • Aytuğ, S. (1997). Pazarlama Yönetimi, İlkem Ofset, İzmir, 29
Journal of Humanities and Tourism Research-Cover
  • ISSN: 2717-7092
  • Başlangıç: 2010
  • Yayıncı: Karabük Üniversitesi