Kültür Turizmi Kapsamında Yerel Kalkınmada Somut Kültürel Mirasın Çekiciliği: Karakaya Kaya Resimleri Örneği

Dünya genelinde turistik talebin, tüketici davranışlarının ve eğilimlerinin farklılaştığı görülmektedir. Bu dönüşüm, yörelerin sahip oldukları kendilerine özgü turistik arz çekiciliklerinin planlı ve etkin bir şekilde kullanılmasını zorunlu kılmaktadır. Yörelerin turistik arz değerlerinden ve turizm arzından bağımsız olan somut kültürel miras unsurlarının rasyonel bir şekilde değerlendirilmesi bu yörelerin ekonomik kalkınmasını hızlandırmaktadır. Yörelerin yoksulluğunun azaltılmasında ve yerel kalkınmanın sağlanmasında turizm aktiviteleri kolaylaştırıcı ekonomik etken olarak dikkat çekmektedir. Çalışmanın amacı, Beşparmak Dağları’nın (Latmos) önemli somut kültürel miras değerlerinden olan Karakaya kaya resimlerinin çekiciliğinin, bulunduğu coğrafyanın yerel kalkınmasındaki rolünün kültür turizmi kapsamında incelenmesidir. Kaya resimlerinin yöre halkının ve yörenin ekonomik ve sosyal açıdan kalkınmasına katkısının ne şekilde olduğu ve yörenin kültür turizm çekiciliklerinin cazibesinin artırılması için yapılması gerekenlerin neler olduğu araştırılmıştır. Bu bağlamda nitel araştırma yöntemlerinden açık uçlu yapılandırılmış görüşme tekniği kullanılarak, elde edilen veriler kültür analizi ile yorumlanarak değerlendirilmiştir.

___

  • Adnan Menderes Üniversitesi. (2021). https://www.adu.edu.tr/tr/haber/latmostan_bafaya_inerken_dusledim_seni_sergisinin_acilisi_gercekl esti-1000088081. (E.T. 12.05.2022).
  • Alaeddinoğlu, F. ve Yıldız, M. Z. (2007). Türkiye’de Kültür Turizmi ve Algılanışı, ICANAS 38, 1, ss. 21-34. Albayrak, A. (2013). Alternatif Turizm. Ankara: Detay Yayıncılık.
  • Atak, O., Tatar, S. ve Tunaseli, A. (2017). Kültürel Miras Oluşumunda Festivallerin Yeri ve Önemi: Fethiye Müzik Köyü Üzerine Bir Değerlendirme. Uluslararası Sosyal Araştırmalar Dergisi, 10(52), ss. 1196-1409.
  • Aydın Büyükşehir Belediyesi Kırsal Kalkınma Projeleri, https://aydin.bel.tr/Content/files/duyurular/bas%C4%B1n/K%C4%B1rsal_kalk%C4%B1nma.pdf. E.T. 12.08.2021.
  • Aysan, A. F. ve Dumludağ, D. (2014). Kalkınmada Yeni Yaklaşımlar, Ankara: İmge Yayınevi.
  • Bahçe, S. A. (2009). Kırsal Gelişimde Kültür (Mirası) Turizmi Modeli, Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 25, ss. 1-12