Ayazini (Afyonkarahisar, Türkiye) Tarihi Kalıntıları Restorasyon Çalışmalarının Yöre Halkı Tarafından Görgül Değerlendirilmesi

Geçmişten günümüze dek ulaşan Ayazini ören yerleri tarihi kalıntıları, turizm sektörü için oldukça önem arz etmektedir. Türkiye’de Afyonkarahisar’ın İhsaniye ilçesinde bulunan Ayazini beldesinde Ayazini ören yerleri (kalıntıları) Roma ve Bizans dönemine ait mezarlıklar, Bizans döneminden kalma kiliseler, kaya yerleşim alanları, peri bacaları vb. kalıntılar ile sürdürülebilir turizm için önemli bir alandır. Bu kalıntılar, yapılandırıldıkları dönemin yaşam tarzı, ekonomik ve sosyal faaliyetleri hakkında bilgi sahibi olmamızı sağlamaktadır. Yörenin farklı medeniyetlere ev sahipliği yapması insanların ilgisini çekmektedir. Tarihi kalıntıların korunması ve sürdürülebilir turizme kazandırılmaları için yapılan restorasyon çalışmaları bu noktada önem kazanmaktadır. Yapılan restorasyon, koruma ve yenileme çalışmaları ile alan kırsal turizme kazandırılmaktadır. Ayrıca, yapılan restorasyon çalışmalarında halkın ve gezmek için gelenlerin görüşleri de önemlidir. Bu çalışmada, anket yöntemi kullanılarak Ayazini ören yerlerinin korunması ve turizme kazandırılması için yapılan restorasyon, koruma ve yenileme çalışmaları hakkındaki yerel yaşayan halkın düşüncelerinin ve yapılan çalışmalar ile ilgili memnuniyet durumlarının görgül (ampirik) değerlendirmeleri gerçekleştirilmiştir

___

  • Arabacıoğlu, F.P., Aydemir, I. (2007). Tarihi Çevrelerde Yeniden Değerlendirme Kavramı. Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Dergisi, 2(4), 204-212.
  • Birkan, (2001). Sürdürülebilirlik Kavramı, Turizm Sektörü Açısından Sürdürülebilir Gelişmenin Önemi ve Koşulları. I. Ulusal Turizm İşletmeciliği Kongresi Bildiriler Kitabı, 17- 18 Kasım 2001, Kızılcahamam, Ankara, s. 212-226.
  • Büyüköztürk, Ş. (2005). Anket geliştirme. Türk Eğitim Bilimleri Dergisi, 3(2), 133-151.
  • Cansever, T. (1994). Ev ve Şehir, İstanbul: İnsan Yayınları.
  • Davidson, R., Maitland, R. (1997). Tourism destinations. Hodder Education.
  • Gül, A., Pekgöz, M., & Akın, T. (2019a). Isparta-İslamköy özelinde kültürel miras değerleri ve geleceği, Avrasya Bilimler Akademisi Avrasya Eğitim ve Literatür Dergisi, Özel Sayı, 388-404.
  • Gül, A., Cesur, B., & Bostan, Ç. (2019b). Kültürel turizm kapsamında yerel kimlik oluşturma yöntem yaklaşımı. Avrasya Bilimler Akademisi Avrasya Eğitim ve Literatür Dergisi, Özel Sayı, 461-476.
Journal of Humanities and Tourism Research-Cover
  • ISSN: 2717-7092
  • Başlangıç: 2010
  • Yayıncı: Karabük Üniversitesi