Müşküle Köyünün Bir Koruma Yöntemi Olarak Turizm Rotası Üzerinde Değerlendirilmesi

Küreselleşme çağında hızlı kentleşmeyle beraber kırsal yerleşimlerin nüfusu, giderek azalmaktadır. Bu durum; kırsal yerleşimlerin yok olmasına, kültürel miras çeşitliliğinin azalmasına neden olmaktır. Çalışmada, Müşküle köyünün sürrdürülebilirliği, kültürel miras potansiyelinin korunması ve alternatif turizm açısından tanıtılması için turizm rotası planlanması amaçlanmaktadır. Çalışmada nitel araştırma deseni kurgulanarak İznik Gölü güney kıyısı kırsal yerleşimlerinde uygulanmıştır. Birinci adımda literatür taraması yapılmış ve ‘’rota’’ kavramı araştırılmıştır. İkinci adımda, kırsal yerleşimlerin potansiyel turizm durumlarının belirlenmesi için ’’Değerlendirme Ölçütleri’’ oluşturulmuştur. Değerlendirme ölçütlerinin alanda sınanması için Değerlendirme Formu tasarlanmıştır. Üçüncü adımında; Müşküle köyünün değerlendirme formu ile analizi yapılmış, kırsal yerleşimin mevcut durumu belirlenip, sorunları tespit edilmiş, potansiyellerinin geliştirilmesi üzerine önerilerde bulunulmuştur. Son adımda, Müşküle köyünün turizm potansiyelleri bölgedeki diğer kırsal yerleşimlerle turizm rotaları üzerinde kurgulanmıştır. Kurgulanan rotalar ile kırsal yerleşimlerde bütüncül bir koruma ve yönetim yaklaşımı gözetilmiş ve sahip oldukları değerlerin sürdürülebilirliği sağlanmış olacaktır.

___

  • Alkan, P.L. (2019). Tarihi Güzergahın Bir Koruma Yöntemi Olarak Kültürel Rotaya Dönüştürülmesi: İznik Gölü Güney Kıyısı ve İznik-Gemlik Yolu, Yüksek Lisans Tezi, Yıldız Teknik Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, İstanbul.
  • Bursa Büyükşehir Belediyesi Kitaplığı (2014). Somut Olmayan Kültürel Miras Bursa Köylerinde Yaşam Kültürü: Bursa Köyleri-1, Bursa Kültür A.Ş., Bursa.
  • Bursa Büyükşehir Belediyesi Kitaplığı (2014). Somut Olmayan Kültürel Miras Bursa Köylerinde Geleneksel Mimari ve Arkeoloji-1, Bursa Kültür A.Ş., Bursa.
  • Cojocariu, S. (2015). The Development of Cultural Routes: A Valuable Asset For Romania. Procedia Economics and Finance, 32:959-967.
  • ÇEKÜL Vakfı (2005). Kültür Rotaları Planlama Rehberi, Tarihi Kentler Birliği Yayınları, İstanbul.
  • Darkot, B. ve Tuncel, M. (1981). Marmara Bölgesi Coğrafyası, İstanbul.
  • Devereux, C., Carnegie, E. (2006). Pilgrimage: Journeying Beyond Self, Tourism Recreation Research, 31:47-49.
  • Demirkent, I. (2004). İznik'in Haçlılar Tarafından Kuşatılması (6 Mayıs-19 Haziran 1097), Tarih Boyunca İznik, Türkiye İŞ Bankası Kültür Yayınları, İstanbul, 121-130.
  • Eriçok, A. (2019). Van Gölü Havzası’nda Kültür Rotası Önerisi, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 45:173-199.