Ses Atmosferi ve Demografik Özelliklerine Göre Turistlerin Duygu Durumları

Bu çalışmanın amacı, Türkiye’deki bir şehir turizmi destinasyonu olan Eskişehir’in iki rekreasyon alanına ait ses atmosferinin turistlerin duygu durumuna etkisini demografik özellikler çerçevesinde incelemektir. Bu amaçla Eskişehir’de bulunan ve turistler tarafından mutlaka ziyaret edilen Sazova Bilim, Kültür ve Sanat Parkı ve Adalar mevkii çalışma alanı olarak seçilmiştir. Buralardaki toplam 794 turiste 2021 yılı haziran ve temmuz aylarında yüz yüze anket uygulanmıştır. Anket aracılığıyla ses atmosferinin turistlerin duygu durumuna etkisinin ortaya koyulması ve sesleri algılamalarında turistlerin demografik özelliklerinin etkisinin tespit edilmesi amaçlanmıştır. Anket formunda turistlerin duygu durumunu ölçmeye yönelik kullanılan Pozitif ve Negatif Duygu Ölçeği (PNDÖ) ve demografik özelliklerinin belirlenmesi amacıyla hazırlanmış sorular bulunmaktadır. Elde edilen verilerden, çalışma alanlarındaki ses atmosferinin turistlerde daha çok pozitif duyguları ortaya çıkardığı anlaşılmaktadır. Sazova Bilim, Kültür ve Sanat Parkı’ndaki turistlerin ses atmosferi kaynaklı pozitif duygu durumunun yaşa, eğitim durumuna ve ikamet yerine göre; negatif duygu durumunun ise cinsiyete göre farklılaştığı belirlenmiştir. Buradaki erkek turistlerin negatif duygu durumu ortalamalarının kadınlara göre yüksek olduğu da elde edilen sonuçlar arasındadır. Adalar bölgesindeki turistlerin ses atmosferi kaynaklı pozitif duygu durumunun eğitim durumuna göre farklılaştığı belirlenmiştir. Buradan hareketle, buraya gelen turistlerden ilkokul mezunu olanların pozitif duygu durumu, ortaokul mezunu olanların ise negatif duygu durumu ortalamalarının yüksek olduğu sonucuna ulaşılmıştır.

___

  • Aksu, G., Eser, M. T. ve Güzeller, C. O. (2017). Açımlayıcı ve doğrulayıcı faktör analizi ile yapısal eşitlik modeli uygulamaları. Detay Yayıncılık.
  • Aletta, F., Brambilla, G., Maffei, L., and Masullo, M. (2017). Urban soundscapes: Characterization of a pedestrian tourist route in Sorrento (Italy). Urban Science, 1(1), 4.
  • Axelsson, Ö., Nilsson, M. E., and Berglund, B. (2010). A principal components model of soundscape perception. The Journal of the Acoustical Society of America, 128(5), 2836-2846. https://doi.org/10.1121/1.3493436
  • Ay, E., ve Günay Aktaş, S. (2019). Sound pollution and tourism in the urban area. C. Çobanoğlu, M. Çavuşoğlu & A. Çorbacı (Ed). Advances in Global Business and Economics: Volume 2 içinde (s. 67-75). USA: ANAHEI.
  • Bektaş, H. (2017). Açıklayıcı faktör analizi. Beta Yayınları.
  • Ben-Porath, Y. S. (1990). Cross-cultural assessment of personality: The case for replicatory factor analysis. J. N. Butcher & C. D. Spielberger (Eds.), Advances in personality assessment içinde (p. 27-48).
  • Berger, B. G., and Motl, R. W. (2000). Exercise and mood: A selective review and synthesis of research employing the profile of mood states. Journal of applied sport psychology, 12(1), 69-92.
  • Bernat, S. (2014). Soundscapes and tourism–towards sustainable tourism. Problemy Ekorozwoju–Problems of Sustainable Development, 9(1), 107-117.
  • Bruce, N. S., and Davies, W. J. (2014). The effects of expectation on the perception of soundscapes. Applied acoustics, 85, 1-11.
  • Bryman, A., and Bell, E. (2019). Social research methods (Fifth Canadian edition). Oxford University Press.
  • Cansaran, D. (2019). Gürültü kirliliği düzeyini belirlemeye yönelik bir çalışma: Amasya ili örneği. Ankara Üniversitesi SBF Dergisi, 74(1), 89-108.