Evcil Hayvanlarla Seyahat Üzerine Bir Çalışma

İnsanlar ve hayvanlar arasındaki ilişki geçmişten günümüze farklı boyutlar kazanarak gelmiştir. Değişen aile yapısının da etkisiyle günümüzde pek çok insan evcil hayvanlarını ailelerinin birer üyesi olarak görmekte ve günlerinin büyük bir bölümünü onlarla geçirmektedirler. İnsanlar, hayatlarının her alanına dahil ettikleri bu dostlarından turistik seyahatlerinde de ayrılmak istememekte ve birçoğu evcil hayvanlarını da bu seyahatlere dahil etmek istemektedirler. Bu bağlamda çalışmada evcil hayvan sahiplerinin evcil hayvanla seyahate ilişkin düşünceleri ve bu seyahatler esnasında yaşadıkları zorluklara değinilmektedir. Çalışma, sektörde var olan evcil hayvanla yapılan seyahatler konusunda yaşanan sorunları ortaya çıkarması bakımından önemlidir. Çalışmada veriler yarı yapılandırılmış görüşme tekniği kullanılarak evcil hayvan sahibi turistlerle yapılan görüşmeler sonucunda toplanmış olup, bu veriler içerik analizi yapılarak çözümlenmiştir. Çalışma sonucunda, katılımcıların çoğunluğunun evcil hayvanla seyahate ilişkin düşüncelerinin olumsuz olduğu, ulaşım ve konaklama gibi turizmin ana bileşenlerindeki mevcut kısıtlamalar, çevredeki insanların tepkileri ve evcil hayvanlarının kedisinden kaynaklanabilecek sıkıntılar nedeniyle evcil hayvanla seyahat etmekten çekindikleri görülmüştür.

___

  • Altunay, E., Oral, G. ve Yalçınkaya, M. (2014). Eğitim Kurumlarında Mobbing Uygulamalarına İlişkin Nitel Bir Araştırma. Sakarya University Journal of Education, 4(1), 62-80.
  • Baysal, K. (2020). Sivil Toplum Kuruluşlarının Turizm Destinasyonlarındaki Rolü: Sarıgerme Çevre Eğitim Derneği (SARÇED) Örneği. Journal of Humanities and Tourism Research, 5, 18-40.
  • Carr, N. ve Cohen, S. (2009). Holidaying With The Family Pet: No Dogs Allowed! Tourism And Hospitality Research, 9 (4), 290-304. Connor, K.ve Miller, J. (2000). Help From Our Animal Friends. Nursing Management, 31(7), 42–46.
  • Di lek, S, Kulakoğlu Di lek, N. ve Fennell, D. (2020). Travelling Companions: A Constraint Analysis of Pet Owners in Turkey. Journal of Tourism Leisure and Hospitality, 2 (1) , 4-13 .
  • Erten, Ö., Öztürk, Y. ve Yılmaz, O. (2019). Türkiye’de Pet Hayvan Sahiplerinin Sosyo-Demografik Yapıları Ve Pet Hayvancılığına Bakışları; Alanya-Mardin Örneği. Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 4(2), 76-83.