Online Seyahat Alışverişini Etkileyen Bileşenler ve Seyahat Satın Alma Niyeti: Safranbolu’daki Konaklama İşletmelerinde Bir Araştırma

Turistler gün geçtikçe daha fazla online ortamlarda seyahat satın almaktadırlar. Özellikle online seyahat alışverişini etkileyen bileşenleri ortaya koymak ve bu bileşenlerin satın alma niyeti üzerindeki etkilerini görmek çok daha önem kazanmıştır. Bu kapsamda araştırmanın amacı, online seyahat alışverişini etkileyen bileşenleri ortaya koymak ve bu bileşenlerin, online seyahat satın alma niyeti üzerindeki etkisini ortaya koymaktır. Araştırmada, veri toplama yöntemi olarak anket tekniğinden faydalanılmıştır. Araştırma evrenini Safranbolu destinasyonu ve bu destinasyonda otel işletmelerinde konaklayan yerli turistler oluşturmaktadır. Kolayda örnekleme yöntemiyle 419 yerli turistten veriler toplanmıştır. Verilerin analizinde açıklayıcı faktör analizi, korelasyon ve regresyon analizlerinden faydalanılmıştır. Elde edilen sonuçlara göre, online seyahat alışverişini etkileyen bileşenlerin, zaman tasarrufu, kolaylık, finansal avantaj, uyumluluk, ürün çeşitliliği ve algılanan karmaşıklık olarak ortaya çıktığı ve bu bileşenlerden, zaman tasarrufu, kolaylık ve finansal avantajın online seyahat satın alma niyetine pozitif; algılanan karmaşıklığın ise negatif etkisinin bulunduğu tespit edilmiştir.

___

  • Avcı, D. (2015). Online seyahat satın alma davranışında hedonik ve faydacı güdülerin etkisi üzerine bir araştırma (Yüksek Lisans Tezi). Aydın.
  • Ayden, C.,ve Demir, Ö. (2011). Elektronik ticaret; tüketici davranış ve tercihleri üzerine bir çalışma. Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 21(2): 149-161.
  • Brashear, T. G., Kashyap, V., Musante, M. D. ve Donthu, N. (2009). A profile of the internet shopper: evidence from six countries. Journal of Marketing Theory and Practice,17(3).
  • Cesur, Z. ve Tayfur, G. (2015). İnternetten alışveriş davranışında algılanan tüketici riskleri: üniversite öğrencileri üzerinde bir araştırma, Electronic Journal of Vocational Colleges, Mayıs, (19-33).
  • Chen, L., Gillenson, M. ve Sherrell, D. (2002). Enticing online consumers: an extended technology acceptance perspective, Information & Management, 39: 705-719.
  • Childers, T., Carr, C., Peck, J. ve Carson, S. (2001). Hedonic and utilitarian motivations for online retail shopping behaviour.Journal of Retailing, 77: 511-535. Constantınıdes, E.,(2004). Influencingthe online consumer’sbehavior: the web experience, Internet Research, 14(2): 111-126.
  • Çetinöz, B. C. (2015). Yerli turistlerin e-satın alma eğilimlerinin teknoloji kabul modelinde analizi (TKM). Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi, 14 (53).
  • Davis, F. (1989). Perceived usefulness, perceivedease of useand user acceptance of information technology, MIS Quarterly, September: 319-339.