Turizm Sektöründe AB Projeleri: Tuyup Örneği

Türkiye’de eğitim, turizm, istihdam, ekonomik kalkınma, belediyecilik gibi değişik alanlarda projeler hazırlanarak, AB mali yardım programları kapsamında finansal destek sağlanmaktadır ve projeler yürütülmektedir. “Turizm Sektöründe İşverenlerin ve Çalışanların Uyum Yeteneklerinin Arttırılması Projesi (TUYUP)”, program otoritesi Aile, Çalışma ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ve yararlanıcısı Kültür ve Turizm Bakanlığı olan, AB uyum sürecinde insan kaynaklarının geliştirilmesine yönelik bir projedir. Çalışmanın temel amacı TUYUP’un temel bileşenlerinin, amaçlarının, hedeflerinin ve çıktılarının irdelenerek, turizm sektörü paydaşlarının bilgilendirilmesi ve sektörde yapılacak yeni projeler için önerilerde bulunulmasıdır. Bu sebeple çalışmada, TUYUP’un hedeflerinin gerçekleştirilme kabiliyeti değerlendirilmiştir. Araştırma nitel yöntem doküman taraması tekniği ile yapılmıştır. Elde edilen dokümanlardan ulaşılan bilgiler doğrultusunda projenin hedeflerine ulaşma düzeyi ve sürdürülebilirlik durumu ortaya konulmaya çalışılmıştır

___

  • Ertaş M., Kırlar Can B., Yeşilyurt H. ve Koçak N. (2018). Konaklama İşletmelerinin Yeşil Yıldız Uygulamaları Kapsamında Çevre Duyarlılığının Değerlendirilmesi. Seyahat ve Otel İşletmeciliği Dergisi, 15(1), 102-119
  • Eser, B. (2012). Ekonomik Büyüme ve İstihdam İlişkisi: Türkiye Uygulaması. Yayınlanmamış doktora tezi. İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul. Gedik, S. (2010).
  • Türkiye’nin Tam Üyelik Sürecine AB Hibe Projelerinin Katkıları ve Bir Araştırma. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Beykent Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.
  • İdrisoğlu, C. (2016). Turizm Sektöründe İstihdam Yapısı, Çalışan Sorunları ve Çözüm Önerileri; Alanya Örneği. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Süleyman Demirel Üniversitesi sosyal Bilimler Enstitüsü, Isparta.
  • Metin, B. (2004). Türkiye’de Aktif İşgücü Piyasaları ve Özel İstihdam Büroları. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Gazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara.