Cindy Sherman’ın Fotoğraflarında Gerçeklik Algısı

Postmodern dönemde gerçeklik algısı fotoğraf tekniğinin yarattığı olanaklarla birlikte oyunsal bir sürece girmiştir. Bu oyunsal süreç alıntılama ve kendine mal etme (pastiş) yöntemi ile sanat olgusunun gerçekliğini yerinden etmeye çalışır. Fotoğraf tekniğini bir yeniden kurgulama ve üretme aracı olarak kullanan sanatçı Cindy Sherman’ın fotoğraflarının incelenmesini amaçlayan bu yazıda, sanatçının kendi varoluşsal gerçekliği, kimliklerin ve mekanların kendine mal ederek yeniden kurgulanması gibi konular üzerinde durulacaktır.

___

  • Akay, A. (2002).Postmodern Görüntü. İstanbul:Bağlam Yayıncılık. Antmen, A. (2008). Sanatçılardan Yazılar ve Açıklamalarla 20. Yüzyıl Batı Sanatında Akımlar. İstanbul: Sel Yayıncılık. Antmen, A. (2013). Kimlikli Bedenler-Sanat, Kimlik, Cinsiyet. İstanbul: Sel Yayıncılık. Best, S. Kellner, D. (2011). Postmodern Teori. (M. Küçük Çev.) İstanbul: Ayrıntı Yayınları. Baudrillard, J. (2004). Tam Ekran (B. Gülmez Çev.). İstanbul: Yapı Kredi Yayınları. Baudrillard, J. (2008). Simülakrlar ve Simülasyon (O. Adanır Çev.). Ankara: Doğu Batı Yayınları. Baudrillard, J. (2004). Kötülüğün Şeffaflığı Aşırı Fenomenler Üzerine Bir Deneme (I. Ergüden Çev.). İstanbul: Ayrıntı Yayınları. Baudrillard, J. (2010). Sanat Komplosu-Yeni Sanat Düzeni ve Çağdaş Estetik 1 (E. Gen-I. Ergüden Çev.). İstanbul: Ayrıntı Yayınları. Benjamin, W. (2007) Pasajlar (A. Cemal Çev.). İstanbul: Yapı Kredi Kültür Sanat Yayıncılık. Derman, İ. (2010). Fotoğraf ve Gerçeklik. İstanbul: Hayalbaz Kitap Foster, H. (2009). Gerçeğin Geri Dönüşü Yüzyılın Sonunda Avangard (E. Hoşsucu Çev.). İstanbul: Ayrıntı Yayınları. Giddens, A. (2010). Modernliğin Sonuçları (E. Kuşdil Çev.). İstanbul: Ayrıntı Yayınları. Rigel, N. Batuş, G. Yücedoğan G. Çoban, B. (2005). Kadife Karanlık 21. YY İletişim Çağını Aydınlatan Kuaramcılar. İstanbul: Su Yayınevi. Sarup, M. (2004). Post-Yapısalcılık ve Postmodernizm (A. Güçlü Çev.). Ankara: Bilim ve Sanat Yayınları Tekdemir Dökeroğlu, Ö. (2013) Sanatta İroni ve Öyküleme Pratikleri (Sanatta Yeterlik Eser Çalışması Raporu). Ankara: Hacettepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Enstitüsü. Respini, E. Cindy Sherman Sergi Tanıtımı. [Video], New York: Amerikan Modern Sanatlar Müzesi (MOMA) http://www.moma.org/explore/multimedia/videos/208 (02.12.2016) www.cindysherman.com (30.11.2016) www.moma.org/interactives/exhibitions/2012/cindysherman/ (02.12.2016) http://www.harpersbazaar.com/culture/features/a14005/cindy-sherman-0316/ (05.12.2016).
Journal of Humanities and Tourism Research-Cover
  • ISSN: 2717-7092
  • Başlangıç: 2010
  • Yayıncı: Karabük Üniversitesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

Ev Kadınlarının Turizm Amaçlı Yöresel Yemek Üretimine Bakış Açıları: Bartın İli Örneği

Nurettin AYAZ, Sibel ÇOBANOĞLU

Bir Pazarlama Taktiği Olarak Realty Show’larda Gizli Reklam Uygulamaları: “Gerçek Kesit” Örneği

M. Özgür SEÇİM

Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmelerin Sosyal Medya Pazarlamasına Bakışı: Sinop İlinde Bir Araştırma

Melek ŞARDAĞ KARABULUT, Elif BULUT

1950’ler Türk Dış Politikasında Göç Meselesi Yugoslavya’dan Türkiye’ye Serbest Göç ve Köprülü/Titoveles İlçesi Örneği

Taner ZORBAY

Literatürde Organik Tarım Terminolojisi: Organik Tarımla İlişkili Dergilerde Bir İçerik Analizi

Ramazan OKUDUM, Faruk ALAEDDİNOĞLU, Mehmet ŞEREMET

TABĞAÇLAR Han-Türk Sentezinde Sosyal Yaşam ve Yemek Kültürü

İbrahim CANBULAT

Meclis’te Grubu Bulunan Partilerin, 2015 Genel Seçimlerinde, Gazetelerde Çıkan Miting Haberlerinin İçerik Çözümlemesi

Murat SEZGİN, Semih GÖKÇE

Radyonun Bir Haber Alma Aracı Olarak Kullanılması: Adnan Menderes Üniversitesi Öğrencilerine Yönelik Bir Araştırma

M. Özgür SEÇİM

Bireysel Kredi Türlerine Göre Kredi Verme Kararını Etkileyen Faktörlerin Ağırlıklarının Bulanık Analitik Hiyerarşi Prosesine Göre Belirlenmesi

Selçuk ALP, Mustafa SEDEFOĞLU

Ormancılık ve Orman Ürünleri Programı Öğrencilerinin Staj Yapma Eğilimlerinin Belirlenmesi: Uşak Üniversitesi Örneği

Abdurrahman KARAMAN, Ahmet Erkan METİN, Şahser GÜVEN