Ormancılık ve Orman Ürünleri Programı Öğrencilerinin Staj Yapma Eğilimlerinin Belirlenmesi: Uşak Üniversitesi Örneği

Mesleki ve teknik eğitim öğretimin yapıldığı kurumlarda staj, ön lisans düzeyinde öğrenim gören öğrencilere deneyim ve beceri kazandırmanın en önemli yoludur. Ayrıca staj hem öğrencilerin iş ortamını tanıma, teorik ve uygulama bilgilerini karşılaştırma, mesleki deneyimlerini artırmak hem de kurum ve kuruluşların nitelikli ara elaman ihtiyaçlarına katkı sağlamaktadır. Bu çalışmada, Uşak Üniversitesi Banaz Meslek Yüksekokulu Ormancılık ve Orman Ürünleri programında öğrenim gören öğrencilerinin yaz stajı eğitimine yönelik görüşlerinin belirlenmesi ve elde edilen sonuçlar çerçevesinde mevcut sorunlara, staj verimliliğini arttırmaya yönelik bir takım öneriler geliştirilmesi amaçlanmıştır. Araştırma materyali olarak, Uşak Üniversitesi Banaz Meslek Yüksekokulu Ormancılık ve Orman Ürünleri programı öğrencileri arasından kolayda örnekleme yöntemi ile 81 tanesi seçilmiştir. Bu öğrencilere anket uygulanmıştır. Anket çalışması 2 bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde öğrencilerin demografik yapı ve staj yeri ile ilgili bilgileri, ikinci bölümde ise stajın önemi ve işleyişi ile ilgili 5’li Likert tipi sorular bulunmaktadır. Öğrencilerden, soruları cevaplandırırken, her bir bölümde yer alan soruya önem derecelerine göre en uygun cevabı vermeleri istenmiştir. Sonuç olarak öğrencilerin staj yapılması hakkında eğilimleri ortaya konulmuştur. Öğrencilerin, stajda mesleki becerilerini kullanma imkânı bulduklarını, problemleri görme çözme imkânı bulduklarını ve mesleki alanda takım çalışmasına katıldıklarını belirtmişlerdir. Staj yapan öğrencilerin büyük bir çoğunluğunun stajdan olumlu sonuçlar aldığı araştırma sonucunda görülmüştür.

___

  • Aydemir. D.H. (2016). Meslek Yüksekokulu Öğrencilerinin Yaz Stajı Eğitimine Yönelik Görüşlerinin Belirlenmesi, Türk Yaşam Bilimler Dergisi, 1(1): 34-42.
  • Aymankuy, Y., Tetik, N., Girgin, G.K. ve Aymankuy, Ş. (2013). Lisans Düzeyinde Turizm Eğitimindeki Staj Uygulamasına Öğrenci ve Akademisyenlerin Bakışları (BTİOYO’da Uygulama), International Journal of Human Sciences, 10 (1): 102-124.
  • Bahadır, M. ve Oğuz, H. (2012). Selçuk Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Öğrencilerinin Staj Yapma Eğilimlerinin Belirlenmesi, Iğdır Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 2(2, Ek: A): 69-76.
  • Çetin, Ş. (2005). Öğrenci Stajlarında Yararlanılan Dersler Üzerine Ampirik Bir Değerlendirme: Mersin Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu Örneği. Anatolia, Turizm Araştırmaları Dergisi, 16(2): 153-169.
  • Demir, M. (2001). Meslek Yüksekokullarında Staj Çalışmalarının Değerlendirilmesine Yönelik Bir Anket Uygulaması, Muhasebe ve Finansman Dergisi, Sayı 11: 71-79.
  • Doğan, H., Ulusoy A. ve Hacıoğlu, F. (1997). Okul Sanayi İlişkileri, Okuldan İş Hayatına Geçiş. Ankara: Önder Matbaacılık.
  • Dilay, Y., Özkan, A. ve Kilit M. (2015). Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Makine Programı Öğrencilerinin Staj Yapma Eğilimlerinin Belirlenmesi, 4 th International Vocational Schools Symposium, Yalova Üniversitesi, 1-8.
  • Emir, O., Arslan, S. ve Kılıçkaya S. (2008). Turizm İşletmeciliği Programı Öğrencilerinin Staj Uygulamaları Hakkındaki Görüşlerinin Değerlendirilmesi: Afyon Kocatepe Üniversitesi Örneği. Afyon Kocatepe Üniversitesi IIBF Dergisi, 10(2): 273–291.
  • Hsu, M.S. (2012). A Study of Internship Attitude, Subjective Norm, Perceived Behavioral Control and Career Planning of Hospitality Vocational College Students. Journal of Hospitality, Leisure, Sport Tourism Education. 11(1): 5-11.
  • Karacan, S. ve Karacan, E. (2004). Meslek Yüksekokullarında (MYO) Yapılan Staj Uygulamalarına İlişkin Bir Araştırma: Kalite Ve Verimlilik İçin İş Yerleri-MYO İşbirliğinin Gereği. Kocaeli Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, (8)2: 168-184.
  • MEB-YÖK (2002). Meslek Yüksekokulları Program Geliştirme Projesi, Ankara.
  • Şengel, S. (2002). Meslek Yüksekokulları Muhasebe Programları Öğrenci Profili Üzerine Bir Araştırma, Muhasebe Bilim Dünyası Dergisi, 4(1): 121-133.
  • Şimşek, E. ve Özlem, Ç. (2004). Sosyal Bilimler Alanındaki Meslek Yüksekokullarının Staj Yükü Muhasebe Bürolarında, Muhasebe ve Denetime Bakış, 4(11): 101-115.
  • Pelit, E. ve Güçer, E. (2006). Turizm Alanında Öğretmenlik Eğitimi Alan Öğrencilerin Turizm İşletmelerinde Yaptıkları Stajları Değerlendirmeleri Üzerine Bir Araştırma. Gazi Üniversitesi Ticaret ve Turizm Eğitim Fakültesi Dergisi, 1(1) : 139-164.
  • Taşkın, M. (2006). Ortaöğretim Turizm Eğitiminde Staj ve İzmir İli Anadolu Otelcilik Turizm Meslek Liselerinde Bir Uygulama (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi). İzmir: Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.
  • Tekbalkan, M. (2015). Önlisans Düzeyinde Turizm Eğitimindeki Staj Uygulamasına Yönelik Öğrencilerin Bakışları: Ondokuz Mayıs Üniversitesi’nde Bir Uygulama, 4 th International Vocational Schools Symposium, Yalova Üniversitesi, 346-356.
  • Uzun, O., Köylü, P., Demir, Z., Müderrisoğlu, H., Karadağ. A.A., Özkan, A.Ş., Uzun, S., Girti, P. ve Kesim, G.A. (2009). Peyzaj Mimarlığı Eğitiminde Stajın Öğrenci Ve İşveren Açısından Değerlendirilmesi; Düzce Üniversitesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü Örneği, Bartın Orman Fakültesi Dergisi, Özel Sayı, 1. Batı Karadeniz Ormancılık Kongresi Bildiriler Kitabı, Bartın, Cilt II: 519-531.
Journal of Humanities and Tourism Research-Cover
  • ISSN: 2717-7092
  • Başlangıç: 2010
  • Yayıncı: Karabük Üniversitesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

Literatürde Organik Tarım Terminolojisi: Organik Tarımla İlişkili Dergilerde Bir İçerik Analizi

Ramazan OKUDUM, Faruk ALAEDDİNOĞLU, Mehmet ŞEREMET

Bireysel Kredi Türlerine Göre Kredi Verme Kararını Etkileyen Faktörlerin Ağırlıklarının Bulanık Analitik Hiyerarşi Prosesine Göre Belirlenmesi

Selçuk ALP, Mustafa SEDEFOĞLU

Diğer Alacaklar Hesap Grubunun Türkiye Finansal Raporlama Standartlarına (TFRS 1) Göre Açılış Finansal Tablolarına Aktarılması

Murat ERDOĞAN, Ayhan BENEK

Ormancılık ve Orman Ürünleri Programı Öğrencilerinin Staj Yapma Eğilimlerinin Belirlenmesi: Uşak Üniversitesi Örneği

Abdurrahman KARAMAN, Ahmet Erkan METİN, Şahser GÜVEN

İş Güvenliği Uzmanlarının İş Tatminleri Üzerine Bir Araştırma: Karadeniz Bölgesi Örneği

Abdullah KARAKAYA, Volkan SANCI

Kongre Organizasyonlarında Gönüllülük Motivasyonu: I. Ulusal Alternatif Turizm Kongresi Örneği

Erkan GÜNEŞ, Gürkan ALAGÖZ, Abdullah USLU

1950’ler Türk Dış Politikasında Göç Meselesi Yugoslavya’dan Türkiye’ye Serbest Göç ve Köprülü/Titoveles İlçesi Örneği

Taner ZORBAY

KOBİ'lerin Ortaklık Modelleri Algılamalarının Analizi: Karabük İli Örneği

Furkan Fahri ALTUNTAŞ, Fatma Zehra TAN

Meclis’te Grubu Bulunan Partilerin, 2015 Genel Seçimlerinde, Gazetelerde Çıkan Miting Haberlerinin İçerik Çözümlemesi

Murat SEZGİN, Semih GÖKÇE

Politicial Crises’ Implications on UNESCO World Heritage Sites

Gülsel ÇİFTÇİ