Proje Bulmacası: Üstün Yetenekliler için Tic-Tac-Toe Yöntemi ile Farklılaştırma

Üstün yetenekli öğrencilerin farklılaştırılmış eğitim programlarında kendilerini daha iyi ifade edebildikleri yapılan çalışmalarla belirtilmektedir. Farklılaştırılmış eğitimlerde kullanılan yöntemlerden biri de Tic-Tac-Toe yöntemidir. Bu yöntem sayesinde üstün yetenekli öğrencilerin farklı alanlardaki ilgi, beceri ve yetenekleri tespit edilebilmektedir. Bilim ve Sanat Merkezleri, üstün yetenekli çocuklara farklı alanlarda zenginleştirilmiş eğitim vererek hem çocukların yetenek alanını/alanlarını tespit etme hem de bu yetenek alanını/alanlarını geliştirme konusunda ülkemizdeki önemli eğitim kurumlarındandır. 2006 yılından beri hizmet veren Ankara Bilim ve Sanat Merkezi’nde Destek Eğitim Programı kapsamında disiplinler arası yapılan etkinliklerden biri de “Bilgisayar ve Dil Oyunları” dır. Bu etkinliklerde, Bilim ve Sanat Merkezleri Yönergesi’nde de belirtilen öğrenci kazanımlarından iletişim becerileri, grupla çalışma teknikleri, problem çözme becerileri geliştirilirken, aynı zamanda, Bilişim Teknolojileri ve İngilizce alanlarında çocukların ilgi, beceri, yaratıcılık kapasiteleri de ölçülmeye çalışılmaktadır. “Bilgisayar ve Dil Oyunları” etkinliklerinde kullanılan “Tic-Tac-Toe” yöntemi ile üstün yetenekli öğrencilerin, “Bilişim Teknolojileri” ve “İngilizce” alanlarında disiplinler arası çalışmalar yapmaları ve bu çalışmalardaki yeterliliklerin gözlemlenmesi hedeflenmiştir. Bu çalışma, Ankara Bilim ve Sanat Merkezi’nde 2013-2014 eğitim-öğretim yılından itibaren Destek Eğitim Programı’nda uygulanan “Bilgisayar ve Dil Oyunları” temasını, bu temada kullanılan “Tic-Tac-Toe” yöntemi ile öğrencilerde hedeflenen kazanımları ve bu kazanımlara ne kadar ulaşıldığını, etkinlikte yapılan uygulama örnekleri ile gösterecektir. Çalışma, “Tic-Tac-Toe” yöntemi ile ilgili alanyazın çalışmalarının, pratikte ne kadar uygulanabildiğini de göstermesi açısından önemlidir. Üstün yeteneklilerin eğitimi konusunda her yaşta uygulanabilecek olan bu yöntemin, çalışma sonucunda alanda çalışan uzmanlara yol göstermesi hedeflenmektedir.  

___

  • Agaoğlu, O. (2014). Computertree. JournalfortheEducation of theYoungScientistandGiftedness. 2(2), 87-93.
  • Ataman, A. (1998). Üstün zekâlı çocuklara ana-babaları ve öğretmenleri nasıl yardımcı olabilir?,A.Ü. Eğitim Fakültesi Dergisi, 15(1).
  • Bilgili, A.E. (2000). Üstün yetenekli çocukların eğitimi sorunu, sosyal sorumluluk yaklaşımı. Marmara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Dergisi, 3(4),374-382.
  • Clark, B. (2008). GrowingUpGifted. (7.Baskı) UpperSaddleRiver, NJ: PrenticeHall.
  • Demir, K. (2008). Bütünleştirilmiş öğretim programların iş birliğine dayalı ve proje tabanlı öğrenmeyaklaşımıyla uygulanmasının etkililiği. Doktora Tezi, Hacettepe Üniversitesi, Ankara.
  • Heacox, D. (2005). Promoting student ındependence and responsibility ın academicallydiverse classrooms, 2005 ASCD Annual Conference. Orlando, FL. April 2005.
  • Kaplan-Sayı, A. (2013). Farklılaştırılmış yabancı dil öğretiminin üstün zekâlı öğrencilerde erişiye, eleştirel düşünmeye ve yaratıcılığa etkisi. Doktora Tezi, İstanbul Üniversitesi, SosyalBilimler Enstitüsü. İstanbul.
  • Karabacak, H. (2011). İlköğretim öğrencilerinin eleştirel düşünme becerileri ve beşinci sınıföğrencilerinin eleştirel düşünme düzeyi (Erzurum ili örneği), Yüksek Lisans Tezi, AtatürkÜniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Erzurum.
  • MEB, Bilsem Yönergesi, (2015). Bilim ve Sanat Merkezi Yönergesi, T.C. Milli EğitimBakanlığı.
  • Özcan, O, A. (2000). Algıdan Yoruma Yaratıcı Düşünce, İstanbul: Avcıol Yayıncılık.Özyaprak, M. (2012). Üstün zekâlı ve yetenekli öğrencilere yönelik farklılaştırılmış matematik öğretiminin erişi, tutum ve yaratıcılığa etkisi. Doktora Tezi, İstanbul Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.
  • Sak, U. (2010). Üstün zekâlılar: özellikleri, tanılanmaları ve eğitimleri, Ankara: Maya Akademi Yayınevi.
  • Semerci, Ç. (2003). Eleştirel düşünme becerilerinin geliştirilmesi, Eğitim ve Bilim, 28(127), 64-70.
  • Tomlinson, C. A. (2007). Öğrenci gereksinimlerine göre farklılaştırılmış eğitim, İstanbul: SEV- YAY.
  • Tortop, H.S. (2015). Üstün zekâlılar eğitiminde farklılaştırılmış öğretim müfredat farklılaştırma modelleri. Düzce: Genç Bilge Yayıncılık.
  • Trowbridge, K. (2014). Think-Tac-Toe, https://prezi.com/n7dkth4ouvyy/think-tac-toe/ sitesinden indirilmiştir.
  • Winebrenner. S. (2001). Teachinggiftedkids in theregularclassroom, Minneapolis, MN: FreeSpirit Publishing Inc.
  • Wormeli, R. (2006). Fairisn’talwaysequal: assessing&grading in thedifferentiatedclassroom, Portland, ME: Stenhouse, sf. 65-66.