Siyasal Partilerin Doğuşu: Tarihsel Ve Toplumsal Kökenleri

Siyasal partilerin toplumsal kökeni üzerine sosyolojik açıdan söz söylemek ciddi zorluklar barındırmaktadır. Siyasal partileri etimolojik olarak tanımlamak yapısal açıdan, örgütsel düzlemde belirli benzerlikler gösterse de doğuş koşulları benzerliklerden çok ayrımlara tabidir. Bu zorluğun temelinde her ülkenin farklı tarihsel gerçekliklere sahip olması yatmaktadır. Avrupa içerisinde birbirlerine oldukça yakın makro gelişmelere sahip olan ülkeler dahi bu ayrımlara tabidir. Fransız İhtilali, Endüstri Devrimi gibi makro gelişmeler her ne kadar dünyanın genelinde benzer siyasal sistemler, iktisadi üretim biçimleri üretse de yerel düzeyde toplumların sosyolojik farklılığını incelemek gerekir. Örneğin neden Fransa’da daha merkeziyetçi bir yapıya dayanan siyasal sistem üretildiği buna karşılık Britanya’da daha liberal bir sistem geliştiği bu ayrımlarda gizlidir. ABD, İngiltere, Fransa ve Türkiye’de siyasal partilerin doğuş koşullarını ve benzerliklerini/ayrımlarını incelemek bu makalenin temel amacını oluşturmaktadır.

THE EMERGENCE OF POLITICAL PARTIES: THE SOCIAL AND HISTORICAL ORIGINS

Talking about social origins of political parties from a sociological perspective contains serious difficulties. Although political parties show some similarities in the organizational platforms, the foundation states etymologically. Because every country has different historical realities. Even countries within Europe that are fairly close to each other in terms of macro developments are prey to such distinctions. Although macro developments such as the French Revolution and the Industrial Revolution produced similar political systems and forms of economic production throughout the world it is required to examine the sociological differences at the local level. For example; why the political system in France is based on a more centralized organization while a more liberal system was adopted in Britain is hidden in this distinction. The aim of this study is to lay bare the emergence of political parties in US, Britain, France and Turkey and to investigate the convergences and divergences of their respective political parties.    

___

  • Ağaoğulları, Mehmet Ali, (2011), Türk, Duygu vd., Sokrates’ten Jakobenlere Batı’da Siyasal Düşünceler, Ed. Mehmet Ali Ağaoğulları, İstanbul, İletişim Yayınları.
  • Ateş, Toktamış, (1989), Siyasal Tarih (Ortaçağdan Ondokuzuncu Yüzyılın Sonuna Kadar), İstanbul İ.Ü. İktisat Fakültesi Yayınları.
  • Beaud, Michael, (2003), Kapitalizmin Tarihi, çev: Fikret Başkaya, Ankara, Dost Yayınevi.
  • Berkes, Niyazi, (1946), Siyasi Partiler, İstanbul, Yurt ve Dünya Yayınları: 7 sosyal Problemler Serisi:3.
  • Beydilli, Kemal, (1999), “Küçük Kaynarca’dan Yıkılışa”, Osmanlı Devleti Tarihi, 1. Cilt, Ed. Ekmeleddin İhsanoğlu, İstanbul, Zaman, ss.66-135.
  • Duverger, Maurice, (1974), Siyasi Partiler, çev: Ergun Özbudun, 2. Basım, Ankara, Bilgi Yayınevi.
  • Hobsbawm, Eric, (1998), Devrim Çağı 1848-1875, çev: Bahadır Sina Şener, Ankara, Dost Kitabevi.
  • Hobsbawm, Eric, (1998), Sermaye Çağı 1848-1875, çev: Bahadır Sina Şener, Ankara, Dost Kitabevi