İç Grup (Biz) Ve Dış Grup (Onlar) Bağlamında Fransız İntelligentsia Örneği

Bu çalışma Sumner tarafından ortaya atılan “iç gruplar” ve “dış gruplar” kuramından yola çıkarak Fransa intelligentsia’sının İslam ve Müslüman karşıtlığı üzerine kurulmuş “biz” ve “onlar” anlayışını örneklerle ortaya koymaya çalışmaktadır. Ağırlıklı olarak medya, siyaset ve entelektüel kesimin Fransa’da yaşayan Müslümanları Fransa’nın “ötekileri” yapma çabası dikkat çekmektedir. Böylelikle kendilerinin temsil ettiği Hristiyan-Yahudi kültürüne ve değerlerine bağlı bir “iç grup” ile İslam’dan dolayı geri kalmış olduğu varsayılan Doğu kültürünü benimseyen Müslümanların oluşturduğu bir “dış grup” ayrımı ortaya çıkmaktadır. İç grubun dış gruba bakışı ayrımcılıkların kaynağını oluşturan önyargı ve kalıpyargı yoluyla olmaktadır

IN GROUP (WE) AND OTHER GROUP (THEY) IN THE CONTEXT OF THE FRENCH INTELLIGENTSIA

This study is carried out to put forward with examples the mentality of "us" versus "them", which is based on the French intelligentsia's opposition of Islam and Muslim, departing from the theory of "in-groups" and "out-groups” posed by Sumner. It is seen that mainly the media, politics and intellectuals are in efforts to make the Muslims the "others" of France in line with the understanding of foreign groups in the country. In this way, there appears a discrimination between the "inner culture" bound to the Christian-Jewish culture and values represented by them and the "outer group" consisting of Muslims that adopts the Oriental culture, which is underdeveloped due to Islam. The inner group's perception of the outer group is through prejudice and stereotypes from which discrimination arises.    

___

  • Barbier, Maurice (2005), “Pour une définition de la laïcité française”, Le Débat, vol.13, pp.129-141.
  • Braudel, Fernand (1993), Grammaire des civilisations, Flammarion.
  • Braudel, Fernand (1977), La Méditerranée. L’Espace et l’Histoire, T. I Paris Art et Metiers graphiques.
  • Brewer, Marilynn & Miller, Norman (1996). İntergroup Relations, Open University Press.
  • Causse, Jeanne & De Cessole, Bruno (1999), Algérie 1830-1962, Maisonneuve & Larose.
  • Cesari, Jocelyne (1997), Faut-il avoir peur de l’islam?, Paris, Presses de Sciences Po.
  • Charbonneau-Bloomfield, Alice (2002), L’İslam en France: De l’İmage au Vécu, Mémoire sous la direction de E.Zana, Nice.
  • Demirtaş, Andaç (2003), “Sosyal Kimlik Kuramı, Temel Kavram ve Varsayımlar”, İletişim Araştırmaları. Sayı 1(1), s.123-144.
  • Deschamps, Hubert (1963). La fin des empires coloniaux, Paris, PUF.