Kronik Otitis Mediada Kulak Zarı Perforasyonları ve Kemik Zincir Patolojileri ile İşitme Kayıpları arasındaki İlişki

Kronik otitis media(KOM),kulak zarında perforasyon,dış kulak yolundan zaman zaman kesilen süpüratif karakterde akıntı ,çoğunlukla iletim tipinde olan bir işitme kaybı ve üç aydan fazla süreli medikal tedaviye cevap vermeyen otitis media türü olarak tanımlanabilir. Bu çalışmada 1999 Ocak - 1999 Aralık ayları arasında kliniğimizde kronik otitis media nedeniyle yatıp opere edilmiş 112 hastanın mevcut olan orta kulak patolojilerini ve bunlarla işitme kaybı arasındaki ilişkileri araştırıldı. Hastalarımız kolesteatomlu ve kolesteatomsuz olarak iki ayrı sınıf da incelendi. Timpanik membran patolojileri santral ,attik ,total ,marjinal perforasyonlar , retraksiyon ve intakt kulak zarı olarak sınıflandırıldı. Kemikçik durumu fonksiyonel ,kalıntı halinde ,kemikçik yokluğu,hareketi kısıtlı ve hareketi fixe olarak sınıflandırıldı. Odyolojik tetkikleri yapıldı. Saf ses işitme eşikleri tespit edildi. Timpanik membran ve kemikçik zincir patolojilerinin işitme fonksiyonu üzerine etkileri incelendi.

Relationship Between Hearing Losses with Tympanic Membran Perforations and Bony Chain Pathhologies in Chronic Otitis Media

Chronic otitis media ,which is identifed by tympanic membran perforation,suppurative ear discharge from the external ear canal,usually conductive type hearing loss,for more than three months ve resistant to medical treatment is an otitis media type.İn this study we investigated relationship between middle ear pathologies and hearing loss in 112 patients operated due to chronic otitis media between 1999 january and 1999 december in our clinic.Our patients were classified in two different groups as cholesteatomatous and non-cholesteatomatous chronic otitis media.Tympanic membran pathologies are classified as central,attic,total perforations,retraction and intact tympanic membran.Ossicles are classified as functional,destructed,no hearing bony structures and ossicular movement limited or fixed.Audiological tests were performed.Pure tone hearing treshould were determined.Effects about the hearing function of tympanic membran and ossiculer chaine pathologies are investigated.

___

  • Akyıldız, A.N. : Kulak Hastalıkları ve Mikrocerrahisi. Ankara, Bilimsel Tıp Yayınevi, 1998, pp. 86,337,373.
Journal of Contemporary Medicine-Cover
  • Yayın Aralığı: Yılda 6 Sayı
  • Başlangıç: 2011
  • Yayıncı: Rabia YILMAZ
Sayıdaki Diğer Makaleler

Deneysel Hipertansif Sıçanların Böbrek Dokularında Leptin (Ob-pretein)'in İmmünohistokimyasal Ekspresyonu

Fıkret Gevrek, Meral ÖNCÜ, Kanat GÜLLE, Dilek BAYRAM, Erdal KARAÖZ

Farklı Toparlanma Uygulamalarının Yüzücülerde Laktik Asit Düzeyine Etkisinin İncelenmesi

Rifat SARI, Erkan DEMİRKAN, Mustafa KAYA

Arteriyovenöz fistül açılan hastalarda stres düzeyi ve stres yönetimi

Derya ATİK, Hilal Karatepe, Celalettin Karatepe, Sultan Demir, Süleyman Sökmen, Sezgi Çınar

Subklavyan ven port kateteri komplikasyonu superior vena kava sendromu

Yunus Oktay Atalay

Ayrılık anksiyetesi bozukluğu ile ilişkili okul reddi; Bir ergen olgu

Mustafa Yasin Irmak

Boy kısalığı, yetersiz boy uzaması ve kemik yaşı geriliği birlikteliği: Nutrisyonel boy kısalığı mı büyüme hormonu eksikliği mi?

Oya BALCI SEZER, Derya BULUŞ

Mezuniyet Öncesi Tıbbi Biyokimya Eğitimine İlişkin Tutum Ölçeği Geliştirme

Kürşat Volkan Özcan, İlknur Bütün, Aslan Gülcü

Hemşirelerde İşgücü Verimliliğini Etkileyen Faktörlerin Belirlenmesi

Yurdanur Dikmen, Dilek Kara Yılmaz, Handenur Başaran, Nasibe Yağmur Filiz

Eğitim ve Araştırma Hastanesinde Çalışan Hemşirelerin Kesici-Delici Tıbbi Aletleri Güvenli Kullanımlarına İlişkin Farkındalıkları

Selen ÖZAKAR AKÇA, Zehra AYDIN

Kronik Otitis Mediada Kulak Zarı Perforasyonları ve Kemik Zincir Patolojileri ile İşitme Kayıpları arasındaki İlişki

Zeki SEZGİN, Mehmet KÜLEKÇİ