Eğitim ve Araştırma Hastanesinde Çalışan Hemşirelerin Kesici-Delici Tıbbi Aletleri Güvenli Kullanımlarına İlişkin Farkındalıkları

Amaç: Kesici-delici tıbbi alet yaralanmaların en fazla hemşirelerde görülmesi, onların daha çok farkındalıklarının artırılmasının önemini ortaya koymaktadır. Çalışmamızda Eğitim ve Araştırma Hastanesinde (EAH) görev yapan hemşirelerin kesici-delici tıbbi aletleri (KDTA) güvenli kullanımlarına ilişkin farkındalıklarının ölçülmesi ve bu konu ile ilgili yapılması planlanan eğitim programına temel oluşturması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışma Hitit Üniversitesi EAH görev yapan (N=365) hemşirelerde tanımlayıcı ve kesitsel tipte yapılmıştır. Araştırmada örneklem seçimine gidilmemiş, çalışmanın yapıldığı tarihler arasında (15.02/15.05.15) görev yapan hemşireler araştırmanın örneklemini (n=259) oluşturmuştur. Araştırma verileri hemşirelerin tanımlayıcı özelliklerini belirlemeye yönelik ve “Sağlık Çalışanlarının KDTA Güvenli Kullanımına Yönelik Tutum Ölçeği” sorularını içeren anket formu kullanılarak toplanmıştır. Araştırma verileri uygun istatistiksel yöntemlerle değerlendirilmiştir. p<0.05 istatistiksel olarak anlamlı kabul edilmiştir. Bulgular: Hemşirelerin “Sağlık Çalışanlarının KDTA Güvenli Kullanımına Yönelik Tutum Ölçeği”nden aldıkları toplam puan 70.26±11.65’dur. Araştırmaya katılan > 5 yıl çalışan hemşirelerin bilişsel, duyuşsal ve davranışsal alt ölçek puan ortalamalarının ≤ 5 yıl çalışanlara göre daha yüksek olduğu belirlenmiş olup, bu farkın istatistiksel olarak ileri düzeyde anlamlı olduğu (p<0.01) görülmüştür. Sonuç: Araştırmadan elde ettiğimiz sonuçlar doğrultusunda, hemşirelerin neredeyse tamamının (93.1%) “KDTA yaralanmaları ile ilgili eğitim” aldığı görülmüştür. Fakat ≤ 5 yıl çalışan personelin ölçek puan ortalamalarının düşük çıkması, onların daha sık ve düzenli eğitim almasının önemini ortaya koymaktadır. Ülkemizde hasta ve çalışan güvenliği konusunun gelişmesinde önemli rol oynayan kesici-delici tıbbi aletlerin güvenli kullanımına yönelik çalışmalara gereksinim bulunmaktadır.

___

  • Özyiğit F, Küçük A, Altuntaş Ö, Arıkan İ, Kumbasar H, Fener S, et al. Bir Eğitim ve Araştırma Hastanesinde görev yapan sağlık çalışanlarının kesici-delici tıbbi aletleri güvenli kullanımına yönelik tutumları. Haseki Tıp Bülteni 2014;52:168-71.
Journal of Contemporary Medicine-Cover
  • Yayın Aralığı: Yılda 6 Sayı
  • Başlangıç: 2011
  • Yayıncı: Rabia YILMAZ
Sayıdaki Diğer Makaleler

Farklı Toparlanma Uygulamalarının Yüzücülerde Laktik Asit Düzeyine Etkisinin İncelenmesi

Rifat SARI, Erkan DEMİRKAN, Mustafa KAYA

Mezuniyet Öncesi Tıbbi Biyokimya Eğitimine İlişkin Tutum Ölçeği Geliştirme

Kürşat Volkan Özcan, İlknur Bütün, Aslan Gülcü

Hemşirelerde İşgücü Verimliliğini Etkileyen Faktörlerin Belirlenmesi

Yurdanur Dikmen, Dilek Kara Yılmaz, Handenur Başaran, Nasibe Yağmur Filiz

Kronik Otitis Mediada Kulak Zarı Perforasyonları ve Kemik Zincir Patolojileri ile İşitme Kayıpları arasındaki İlişki

Zeki SEZGİN, Mehmet KÜLEKÇİ

Boy kısalığı, yetersiz boy uzaması ve kemik yaşı geriliği birlikteliği: Nutrisyonel boy kısalığı mı büyüme hormonu eksikliği mi?

Oya BALCI SEZER, Derya BULUŞ

Subklavyan ven port kateteri komplikasyonu superior vena kava sendromu

Yunus Oktay Atalay

Eğitim ve Araştırma Hastanesinde Çalışan Hemşirelerin Kesici-Delici Tıbbi Aletleri Güvenli Kullanımlarına İlişkin Farkındalıkları

Selen ÖZAKAR AKÇA, Zehra AYDIN

Arteriyovenöz fistül açılan hastalarda stres düzeyi ve stres yönetimi

Derya ATİK, Hilal Karatepe, Celalettin Karatepe, Sultan Demir, Süleyman Sökmen, Sezgi Çınar

Deneysel Hipertansif Sıçanların Böbrek Dokularında Leptin (Ob-pretein)'in İmmünohistokimyasal Ekspresyonu

Fıkret Gevrek, Meral ÖNCÜ, Kanat GÜLLE, Dilek BAYRAM, Erdal KARAÖZ

Ayrılık anksiyetesi bozukluğu ile ilişkili okul reddi; Bir ergen olgu

Mustafa Yasin Irmak