BUERGER’S DISEASE AFFECTING THE VISCERAL VASCULATURE – A VERY RARE CLINICAL ENTITY

Introduction:Buerger’s disease or Thromboangiitis obliterans is an inflammatory vaso-oclussive disease.It affects primarily small to medium-sized arteries and veins of both lower and upper extremities.Involvement of the visceral vessels are rarely documented. Case: A 33-year-old male patient was presented to our institution with abdominal pain. He was already diagnosed with Buerger’s disease.An angiogram of the abdominal aorta and visceral vessels showed superior mesenteric artery occlusion, abrupt occlusion of small bowel’s terminal branches and collaterals with corkscrew appearance . After medical treatment, his symptoms completely disappeared at the third month control and he is scheduled for routine outpatient clinic follow up. Result: We succeeded on management of very rare form of Buerger’s disease with our medical management protocol. Further multicenter high volume cohort studies are warranted in order to better understand and provide treatment for this challenging subgroup of Buerger’s disease patients.

VİSSERAL DAMARLARI ETKİLEYEN BUERGER HASTALIĞI - NADİR BİR KLİNİK OLGU

Giriş:Buerger hastalığı veya Thromboangiitis obliterans, enflamatuar bir vazo-okluzif hastalıktır. Primer olarak küçük ve orta büyüklükteki arterler ile alt ve üst ekstremite venlerini etkiler. Visseral damarların tutulumu nadiren bildirilmiştir. Olgu: 33 yaşında erkek hasta kliniğimize karın ağrısı ile başvurdu. Buerger hastalığı tanısı mevcut olan hastanın abdominal aort ve visseral damarlarına yönelik yapılan anjiyografide, superior mezenterik arterde oklüzyon, ince bağırsak terminal dallarında ani oklüzyon ve tirbüşon görünümünde kollateraller tespit edildi. Medikal tedavi uygulanan hastanın semptomları üçüncü ay kontrolünde tamamen kayboldu ve rutin poliklinik kontrolleri ile takibi planlandı. Sonuç: Uyguladığımız medikal tedavi protokolü ile Buerger hastalığının nadir görülen bu formunun tedavisi başarılı bir şekilde gerçekleştirilmiştir. Buerger hastalığının bu zorlu alt grubunu daha iyi anlamak ve tedavisini sağlamak için çok merkezli yüksek hacimli kohort çalışmalarına gereksinim vardır.

___

1. Igari K, Kudo T, Toyofuku T, Inoue Y. Endothelial dysfunction in patients with Buerger disease. Vasc Health Risk Manag. 2017; 13: 317-23.

2. Kobayashi M, Kurose K, Kobata T, Hida K, Sakamoto S, Matsubara J. Ischemic intestinal involvement in a patient with Buerger disease: case report and literature review. J Vasc Surg 2003; 38(1):170-4.

3. Del Conde I, Peña C. Buerger disease (thromboangiitis obliterans). Tech Vasc Interv Radiol 2014; 17(4): 234-40.

4. Iwai T. Buerger's disease with intestinal involvement Int J Cardiol 1998; 66(Suppl 1):S257-63

5. Fakour F, Fazeli B. Visceral bed involvement in thromboangiitis obliterans: a systematic review. Vasc Health Risk Manag 2019; 15: 317-53.

6. Cacione DG, Baptista-Silva JC, Macedo CR. Pharmacological treatment for Buerger's disease Cochrane Database Syst Rev. 2016 1; 2: CD011033.
İzmir Eğitim ve Araştırma Hastanesi Tıp Dergisi-Cover
  • ISSN: 1305-5151
  • Başlangıç: 1995
  • Yayıncı: İzmir Bozyaka Eğitim ve Araştırma Hastanesi