BANKA TEMİNAT MEKTUPLARINDA İHTİYATİ TEDBİR SORUNU -Yargıtay 11. Hukuk Dairesi'nin 01.04.2009 tarihli 2009/11432 E. 2011/2072 K. sayılı İçtihadının İncelenmesi-

Günümüzde özellikle alacaklı ve borçlu birbirlerinin ticari yaşamlarını ve ödeme güçlerini yeterince bilmiyor iseler, karşılıklı edimlerin alacak ve borçlu arasında garanti altına alınması konusunda başvurulan en güvenli yöntem bir gayri nakdi ödeme aracı olarak banka teminat mektuplarıdır. İşbu karar incelemesinde ayrıntılı olarak açıklanacağı üzere teminat mektubu banka tarafından muhataba hitaben düzenlenmektedir. Bankalar, teminat mektupları ile asıl sözleşmenin alacaklısı olan muhataba, borçlu konumunda olan lehtarın edimini hiç veya gereği gibi yerine getirmediği takdirde ortaya çıkabilecek zararları karşılamayı taahhüt etmektedirler. Bankalar kendi ticari itibarlarının zedelenmemesi açısından ilk talepte ödeme kaydını, teminat mektubunun içeriğinde bulundurmakta ve bu durum da teminat mektubunun kötüniyetli olarak paraya çevrilmesi riskini doğurmaktadır. Bu riskin önü- ne geçilebilmesi, teminat mektubunun paraya çevrilmesinin önlenebilmesi amacıyla lehtar tarafından muhataba yönelik olarak ihtiyati tedbir kararının alınması mümkün olabilmektedir.

Today, particularly if creditor and debtor doesn’t know enough regarding each other’s commercial life and doesn’t aware of their purchasing powers, safest solution to guarantee actions of each other’s mutual debts and credits would be letter of guarantee, which is a non-cash payment method. Letter of guarantee has been issued by the bank in favor of the interlocutor and this will be explained in detail at this article. Banks commits to interlocutor, who is the recipient of letter of guarantee and the original contract, and to debtor beneficiary, whose losses may arise due to not breach his actions properly.In terms of their commercial reputations, banks keep the first request for payment record in the context of letter of guarantee and this raises the risk of conversion this letter to cash. In order to avoid this risk, it is possible to be taken preliminary injunction decision by beneficiary to interlocutor on purpose of avoiding conversion of the letter of guarantee to cash.

___

Barlas, Nami; Türk Hukuk Sisteminde Banka Teminat Mektupları, İstanbul, 1986.

Canpolat, Ferhat; “Banka Garantisinde Savunma İmkanları ve Haksız İhtiyati Tedbirler” (Doktora Tezi), Ankara, 2008.

Doğan, Vahit; Banka Teminat Mektupları,Ankara,2002.

Doğan, Elif; “Türk Hukuk Sisteminde Banka Teminat Mektupları” (Yüksek Lisans Tezi), Bahçeşehir Üniversitesi, 2010.

Ekşi, Nuray; Milletlerarası Ticaret Hukuku, İstanbul,2010.

Erişir, Evrim ; “İhtiyati Tedbir Türleri” Gümrah, Ali Toker; ‘Yabancılık Unsurlu Teminat Mektubu Sözleşmesine Uygulanacak Hukuk’ , Burhan Ceyhan’a Armağan, İzmir, 2012.

Kaya, Arslan; “İlk Yazılı Talepte Ödeme Kayıtlı Garantilerde İhtiyati Tedbir ve İhtiyati Haciz ”, Hayri Domaniç’e Armağan, İstanbul, 1999.

Pekcantes, Hakan / Özekes, Muhammet/ Atalay, Oğuz; Medeni Uusl Hukuku Ders Kitabı, İzmir,2013.

Postacıoğlu, İlhan; “ Banka Teminat Mektuplarının Ödenmesi İhtiyati Tedbir Kararı ile Durdurulabilir mi? ” , (İdare Hukuk ve İlimler Dergisi), 1982/1-3.

Reisoğlu, Seza; Banka Teminat Mektupları ve Kontragrantiler, 4.bası, Ankara, 2003.

Reisoğlu, Seza; “ Banka Teminat Mektupları ve Uygulamada Orta ya Çıkan Sorunlar”, Türkiye Bankalar Birliği, Ankara, 1977.

Tandoğan, Haluk; Borçlar Hukuku,Özel Borç İlişkileri, C.II, 3.bası, Ankara, 1987.

Teoman, Ömer; “ Teminat Mektubunu Teyid Eden Bankanın Hukuki Sorumluluğu”, 30 Yıl Ticaret Hukuku- Tüm Makalelerim-1981-2001, İstanbul, 2001.

Tekinalp, Ünal/ Tekinalp, Güngören; ‘Joint Venture’,Yaşar Karayalçın’a Armağan, Ankara, 1987.

Türkçü, Ayşe Nilüfer; “Banka Teminat Mektupları Tazmininin İhtiyati Tedbir Kararı Alınarak Durdurulması” (Düzeltilmiş Yüksek Lisans Tezi), İstanbul, 2005.

Umar, Bilge; Hukuk Muhakemeleri Kanunu Şerhi, İstanbul, 2011.

http://www.kazancı.com.tr