AİHM'NİN DİN DERSLERİ VE DİNSEL SEMBOLLER İLE İLGİLİ KARARLARINA YÖNELİK LİBERAL BİR OKUMA DENEMESİ

Avrupa’daki çoğulcu toplumsal yapı, çeşitli sorunları da beraberinde getirmiştir. Liberal teori, bu sorunlar ile nasıl başa çıkılacağına dair bir reçete vermektedir. Buna göre siyasal iktidar, kamu kurumları aracılığı ile bireylere bir iyi yaşam anlayışı dayatamaz ya da telkin edemez. Bireyi devletin bu yöndeki teşebbüslerine karşı koruyan iki temel ilke vardır: bireysel özgürlük ve bireysel özerklik. Bu ilkeler devlete tarafsızlık yükümlülüğü getirmektedir. Buna göre devlet, eğitim kurumlarında da dinsel olarak tarafsız olmalı, öğrencilere belli bir dini, inancı, ya da yaşam felsefesini en iyi yaşam tarzı olarak tek taraflı bir şekilde telkin etmemelidir. AİHM’nin de kendisine yapılan başvurularda, bireyin özgürlüğünü ve özerkliğini önceleyen, devletin takdir yetkisini sınırlayan bir yaklaşım içerisinde olması beklenir.

That pluralist social structure of Europe lead to some problems in different areas. Liberalism, gives some tips how to deal with those problems. Accordingly, state can not and should not imbue individuals with a certain conception of a good life via formal governmental structures. There are two fundamental principles which secure individuals against such abuses of state; the freedom and the authonomy of the individual. Those principles impose states an obligation of impartiality. Thus, states should be religiously impartial in the state school system, shold not inculcate students with a certain religion, belief or a philosophy as an essential part of a good life. For those reasons, it is expected that Eur.Ct.HR would take a position that prioritizing freedom and autonomy of the individual while restricting the discretionary power of the state .

___

  • -Ansay, T. : “Türkiye’de Tanınan Bir Yabancı Mahkeme Kararı Hangi Andan İtibaren Geçerli Olur” Ergin Nomer’e Armağan, MHB, S..2 Y.22, s.29-37 (Yabancı mahkeme kararı)
  • -Çelikel, Aysel Prof.Dr.-Erdem B.Bahadır Prof.Dr. : Milletlerarası Özel Hukuk Beta, Ocak 2012- İstanbul, 11. Bası
  • -Çelikel, Aysel Prof.Dr.-Erdem B.Bahadır Prof.Dr. : Milletlerarası Özel Hukuk, 9. Bası, İstanbul, 2009
  • -Nomer, Ergin Prof.Dr.-Şanlı, Cemal Prof.Dr. : Devletler Hususi Hukuku, Beta, Ekim 2010, İstanbul, 18. Bası
  • -Nomer, Ergin Prof.Dr.-Şanlı, Cemal Prof.Dr. : Devletler Hususi Hukuku, 12. Bası, İstanbul, 2003
  • -Nomer, Ergin Prof.Dr.-Şanlı, Cemal Prof.Dr. : Devletler Hususi Hukuku, 16. Bası, İstanbul, 2008
  • -Olgaç, Senai : Kazai ve İlmi İçtihatlarla Borçlar Kanunu, Olgaç Matbaası, Ankara, 1976, C.2,
  • -Özbakan, I. : Türk Hukukunda Yabancı Mahkeme Kararlarının Tanınması ve Tenfizi, Ankara, 1987
  • -Ruhi, A.C. : Boşanma ile İlgili Yabancı Mahkeme İlamlarının Türkiye’de Tanınması ve Tenfizi, Ankara, 2003
  • -Sakmar, A. : Yabancı ilamların Türkiye’deki Sonuçları, İstanbul 1982
  • -Tiryakioğlu, B. : Yabancı Boşanma Kararlarının Türkiye’de Tanınması ve Tenfizi, Ankara, 1996
  • -Uluç, Yusuf : Mal Rejimleri ve Tasfiyesi, Yetkin Yayınları, 2014 Bası, Ankara (a.g.e.)