Marmara Denizi ve Karadeniz'den toplanan bazı çift kabuklu yumuşakçaların ve deniz suyunun mikroflorası üzerine bir araştırma

Bu çalışmada, Marmara Denizi ve Karadenizden elde edilen 47 çift kabuklu yumuşakça (28 kum midyesi, Chamalea gallina; 16 deniz midyesi, Mytilus galloproviancialis; 3 istridye, Ostrea edulis ve 50 deniz suyu numunesi mikrobiyolojik yönden muayene edildi. Bütün örneklerde fekal koliform, E. coli, Pseudomonas sp. ve Salmonella sp. sayısı ve varlığı belirlendi. Fekal koliform, E. coli ve Pseudomonas sp. insidensi sırasıyla % 98, % 65 ve % 86 idi. Örneklerin hiçbirinde salmonellalara rastlanmadı. Sonuçlar avlanma sahalarının yoğun bir kirlenmeye maruz kaldığını ve kabuklu deniz ürünlerinin yüksek düzeyde fekal materyal ile kontamine olduğunu göstermektedir.

A study on microflora of seawater and some bivalve molluscs collected from Marmara Sea and Black Sea

In this study, 47 bivalve molluscs (28 clams, Chamalea Gallina; 16 mussels, Mytilus galloproviancialis; 3 oystera, Ostrea edulis) and 50 sea water samples obtained from Marmara Sea and Black Sea were examinated for microbiologically. In the all samples, it was determined number and presence of fecal coliform, E. coli, Salmonella sp. and Pseudomonas sp. Incidence of fecal coliform, E. coli and Pseudomonas sp. were respectively 98 %, 65 % and 86 %. Salmonella was not isolated from any sapmle. Results indicate that main fishing areas are exposed to an intensive pollution and that shellfish are contaminated by high level of fecal materials.

___